szerző:
hvg.hu

„A prostitúció, akárcsak a hajléktalanság, társadalmi probléma, de az utcán van, mindenki látja, ezért rendőrért kiáltanak” – mondja Tóth Béla ezredes, a BRFK bevetési főosztályának vezetője, aki úgy véli, a rendőrök nagy fába vágják a fejszéjüket, amikor megpróbálják megakadályozni, hogy a Nyugati pályaudvar aluljárója naponta ideiglenes türelmi zónává változzon. Videós munkatársunk rejtett kamerával járt a helyszínen

„A cél az lenne, hogy azokat, akik ebből hasznot húznak, azaz a futtatókat kiiktassuk. Ahhoz azonban, hogy őket leleplezzük, terhelő vallomásokra lenne szükség” – részletezte az ezredes a problémát a hvg.hu kérdéseire. Futtatójukra terhelő vallomást tenni azonban a lányok a legritkább esetben hajlandóak, hiszen bizonyos értelemben munkaadójukról van szó. Mivel az ügyben a közelmúltban telepített térfigyelő rendszer sem hozott komoly eredményt, a rendőrség kénytelen a bevált módszerekhez folyamodni: trükközni kell. Egy prostituált persze, akárcsak bárki más, naphosszat álldogálhat, ahol csak akar. Ezért megbüntetni senkit sem lehet.

„Csalit szoktunk bevetni, egy beépített embert. Ő a feltételezett prostituált felé sétál, aki felajánlja neki a szolgáltatásait, majd együtt elindulnak a megbeszéltek szerint, amikor érkeznek a kollégák, jegyzőkönyvet vesznek fel, a beépített ember pedig tanúként segíti tovább az eljárást” – árulja el a nem túl nagy titkot az ezredes, aki hozzáteszi: egyéb esetekben még a térfigyelő kamera felvételei sem jelentenek megfelelő bizonyítékot, hiszen azok hangot nem rögzítenek.

„Az év eleje óta 18 bírósági előállítás és 15 feljelentés a mérlegünk. Tisztában vagyunk azzal is, kik azok, akik ezt a tevékenységet végzik a Nyugati aluljárójában, úgy harminc fős körről van szó, de azt látjuk, nem sokkal az után, hogy mi feljelentjük a lányokat, ők újra az utcán vannak” – teszi hozzá Tóth Béla ezredes, aki szerint az ítéletek nem eléggé szigorúak, ezért jelenhetnek meg újra a lányok.

„Mivel az üzletszerű kéjelgés 1993-tól nem számít bűncselekménynek, azóta csak szabálysértést valósít meg az, aki a védett övezetre vonatkozó, törvényben vagy önkormányzati rendeletben foglalt tilalmakat megszegi” – szögezi le közleményében a Pesti Központi Kerületi Bíróság, amely tíz pesti kerületben illetékes. Ezekben a lakosság összlétszáma a 800 ezer főt is meghaladja. A bíróság előtt folyamatban lévő büntető és polgári, valamint gazdasági ügyek száma kiemelkedően magas. Ide tartozik a Nyugati téren álldogáló fizetős lányok körzete is.

„Tiltott kéjelgés miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságra 2009-ben 2 099 új ügy érkezett és 1 853 ügyet be is fejeztek. A Fővárosi Bírósághoz mint másodfokú bírósághoz 2009-ben ebben a tárgyban 28 ügy érkezett és 28 ügy fejezéződött be” – áll a bíróság a hvg.hu-nak küldött válaszában.

A prostitúcióhoz kapcsolódó bűncselekmények ügyében indult eljárások száma azonban egyszámjegyű. Az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bírósághoz tavaly három megrontási ügy érkezett, míg a másodfokon eljáró Fővárosi Bírósághoz mindössze egy. Üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt a másodfokon eljáró Fővárosi Bírósághoz három, emberkereskedelem miatt két darab ügy indult 2009-ben – olvasható ki a számokból, amelyek hivatalos statisztika híján csak tájékoztató jellegű adatok.

„A büntetések kiszabásakor a a bíróság a fokozatosság elvét követi. Kezdetnek általában csak figyelmeztetésben részesíti az elkövetőt. A pénzbírság összege a törvény szerint legfeljebb 150 ezer forint lehet, a visszaeső elkövetőket már elzárással büntetik” – reagált kérdéseinkre a Fővárosi Bíróság.

A törvény szerint a fiatalkorúak, fogyatékos személyek, a terhesség negyedik hónapját elérő nők, a tizenhat éves korát be nem töltött gyermeküket egyedül nevelő szülők esetében „nincs helye az elzárásnak”. Azoknak sem kell aggódniuk, akik fogyatékos vagy folyamatos ápolást igénylő hozzátartozójukról egyedül gondoskodnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!