szerző:
hvg.hu

Telefonon keresztül irányítva élesztettek újra egy férfit ma délután a Veszprém megyei Somlójenő településen.

Az ötven év körüli férfi rosszullétét két járókelő észlelte, akik a mentők irányítójától telefonon kapott utasításokat végrehajtva folyamatosan végezték az újraélesztést a defibrillátorral felszerelt mentőkocsi megérkezéséig. A segélyhívástól számított hat perc alatt kiérkező tüskevári mentőegység így sikerrel újraindította a beteg szívműködését, akit végül mentőhelikopter szállított a balatonfüredi szívcentrumba.

A laikus elsősegélynyújtás fontosságát ez az eset is jól mutatja – közölte az Országos Mentőszolgálat –, hiszen hirtelen szívmegállás esetén csak a négy percen belül megkezdett szakszerű újraélesztés adhat esélyt a vérkeringés újraindítására, a túlélésre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!