szerző:
MTI

Tilos lesz a dohányzás július 18-tól a fővárosi aluljárókban - mondta ki csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. A rendeletet a 67 tagú testületből 34-en támogatták, így az egyetlen szavazatnyi többséggel ment át a közgyűlésen.

A dohányzási tilalom a Fővárosi Önkormányzat, illetve a BKV tulajdonában lévő 72 aluljárót érinti. A rendelet a kihirdetetését követő 45. napon, vagyis július 18-án lép hatályba.

A szabályt megsértők 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók

A megvalósításra (táblák kihelyezésére, tájékoztatásra) 10 millió forintot csoportosítottak át a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-hez.

Az előterjesztést benyújtó Kolozs András szocialista képviselő azt mondta: számított arra, hogy a képviselők támogatják a javaslatát. Szavai szerint a közgyűlésben most működött a "nemdohányosok koalíciója".

A dohányfüstmentes Európáért

A döntés tulajdonképpen a játszótéri dohányzás megtiltásának folytatása, és - mint az előterjesztő fogalmazott - a rendelet összhangban áll az Európai Közösségek Bizottsága által 2007-ben kiadott, "A dohányfüstmentes Európáért" című könyv ajánlásaival.

A képviselő utalt arra, hogy hasonló döntést hoztak Dániában és Németország valamennyi városában. Mint azt az előterjesztésében írta: a példa követése Magyarországon egyszerre szolgálná a társadalmi igények kielégítését, valamint az egészségmegőrzési és megelőző célokat.

A testület döntött arról is, hogy a VEKE javaslata értelmében a BKV-megállókra vonatkozóan is rendelettervezetet kell készíteni, erről azonban egy későbbi testületi ülésen döntenek majd. Kolozs András annak a reményének adott hangot, hogy a szeptemberi iskolakezdés idején már nem lehet majd  dohányozni a buszok és villamosok, illetve más BKV-járművek megállóiban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Plázs

Bírói álláspont: aljasság a dohányzásból meggazdagodni

Az Európai Bírósághoz fordult egy belga bíró, hogy betiltassa a dohány árusítását az Európai Unióban (EU) vagy, ha ez nem lehetséges, "a dohányzás áldozatainak vagy családjuk kártérítésére" kötelezze a gyártókat és az eladókat - jelentette csütörtökön a La Derniere Heure című belga újság.

MTI Karrier

Tízezer munkahely szűnhet meg egyes dohányfajták betiltásával?

Magyarországon mintegy tízezer munkahely szűnhet meg, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Dohányellenőrzési Keretegyezményének (FCTC) változásai hatályba lépnek - állítja a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

MTI Plázs

Kétéves láncdohányos

Nikotinfüggővé tette kisgyerekét egy apa Indonéziában: a láncdohányos kétéves napi két csomag cigarettát szív, és dühödten ront szüleinek, ha nem jut hozzá adagjához.