szerző:
MTI

A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízvédelmi munka előkészületeit a Margitszigeten, miután a Duna vízszintje 13 órakor Budapestnél elérte a 653-cm-es magasságot - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Autók a pesti rakparton
©

A szakemberek a Duna tetőzését hétfőre várják, a jelenlegi számítások szerint 815 centiméteres - plusz-mínusz 15 centiméter - vízállással (2006-ban 860 centiméteren tetőzött a folyó). A Margitsziget a Duna vízszintjének 800 centiméteres magasságában fekszik. A csatornázási művek munkatársai ezekben az órákban megkezdik a kitelepülést a Margitszigetre. A védelmi munka elsősorban a sziget partvonalát, a futókör két kilométeres hosszát érinti.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a hétvégére tervezett Szigeti Sportvarázst az árvízi helyzet nem veszélyezteti, a szervezők várják az érdeklődőket a rendezvényre, az árvízvédelmi munka miatt azonban a sziget egyes részeit lezárják a lakosság elől. Az alsó rakpartokon a déli órákban már megkezdődtek a lezárások: a budai oldalon a Halász utcától délre, a Petőfi híd irányába eső szakaszt 664 centiméteres vízállásnál zárják majd le a szakemberek, míg a pesti oldalon a Kossuth tértől délre eső szakaszt 663 centiméternél kell majd lezárni az autósok elől.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Árvíz: csaknem nyolcvan útszakaszt zártak le

Teljes útzár van érvényben mintegy nyolcvan útszakaszon, négy község továbbra sem közelíthető meg autóval. A helyzet az észak-magyarországi, a dél- és nyugat-dunántúli területeken a legkritikusabb - közölte a Magyar Közút Zrt. pénteken.