szerző:
MTI/hvg.hu

Első fokon pénzbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Városi Bíróság csütörtökön a helyi Hevesi Sándor Színház egykori nemzetközi referensét, aki a társulatnak Mexikóba szóló meghívólevelet hamisított.

A zalaegerszegi színháznak 2003 vége óta dolgozóSárdi Dóra 2007 végén megbízást kapott, hogy a latin-amerikai térség társulataival alakítson ki kapcsolatot. Ennek megfelelően több alkalommal tárgyalt a mexikói, valamint a quitói Nemzeti Színház képviselőivel, egyeztetett az egerszegi társulat latin-amerikai vendégszerepléséről. A tárgyalások eredményeként tavaly januárban a Hevesi társulata meghívást kapott márciusra egy dél-amerikai kulturális turnéra. A társulat  a tervek szerint Milánóból repült volna Buenos Airesbe március 9-én. Az ezt megelőző hajnalon azonban Sárdi Dóra arról értesítette az igazgatót, hogy a vendégszereplést a fogadó színház igazgatójának halála miatt lemondták. Egy héttel később e tényt a mexikói nagykövetségről érkezett angol és magyar nyelvű levél is megerősítette. Mint kiderült, a levél hamisítvány volt.

A bíróság most 50 ezer forint - 250 napnyi elzárásra változtatható - pénzbüntetésre ítélte Sárdi Dórát, miután írásszakértő is bizonyította, hogy ő készítette a társulatnak 2008-ban a mexikói szereplést ígérő levelet. Az ügyész elfogadta a határozatot, a vádlott ügyvédje azonban három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős. A döntés értelmében az egykori nemzetközi referensnek a pénzbüntetésen kívül több mint 170 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

A vádlott a rendőrségi eljárás és a bírósági tárgyalás ideje alatt is mindvégig tagadta, hogy ő készítette volna azt a levelet, aminek kapcsán a társulat színészei az indulásra kitűzött nap hajnalán értesültek arról, "lemondták" a szereplésüket. A bíró hangsúlyozta: csak a magánokirat-hamisítást vizsgálta a bíróság, arra nem terjedt ki az eljárás, hogy a vádlott a színházban milyen más tevékenységet folytatott.

A bíróság még az ítélethirdetést megelőzően, szintén csütörtökön hallgatta meg a teátrum azóta lemondott igazgatóját, aki elmondta: a nő szerződéssel éveken át a színház nemzetközi ügyeinek intézésével foglalkozott. Stefán Gábor felidézte, hogy a színházban "kisebbfajta botrány tört ki", amikor a közép-amerikai út lemondásáról értesültek, de akkor még nem volt gyanús a helyzet. Sárdi Dórára bízták a körülmények tisztázását, ennek kapcsán kaptak egy levelet Mexikó budapesti nagykövetségéről, hogy haláleset miatt kellett lemondani a turnét. Ezt követően a nagykövettel személyesen is találkozott a színház igazgatója és a nemzetközi referens, de bevallottan hiányos idegennyelv-tudása miatt Stefán Gábornak akkor sem volt gyanús semmi.

Később viszont a színházi belső "nyomozás" alapján döbbentek rá, hogy valaki hamisított, még a Malévtól a repülőjegyek foglalására vonatkozó "igazolás" is valótlan, ezért tett ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést. Amint arról 2009-ben a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság beszámolt: a nyomozás során arra is fény derült, hogy a színháznak igazoltan legalább 1,7 millió forint költsége keletkezett, például a díszletek Ferihegyre történő elszállítása miatt.

A mostani bírósági eljárásnak nem volt tárgya, így nem is került terítékre a többi, az elmúlt években nagy port felvert gyanús levelezések ügye. Ezek között volt a Hevesi Sándor Színháznak egy brüsszeli vendégszereplésre szóló meghívása, egy olaszországi, 433 ezer eurós támogatásról szóló levél, 1,8 millió eurós, európai uniós támogatásról szóló tájékoztatás, valamint az Európai Színházak Uniójába való felvételt ígérő, 200 ezer eurós támogatást kilátásba helyező levél.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!