szerző:
HVG

Kismértékben csökkent, de továbbra is jelentős a kormánypártok előnye a Medián felmérése szerint. Az intézet kutatása alapján a megkérdezettek többsége úgy véli, hogy a kormány jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott a hivatalba lépése óta, Orbán Viktor pedig változatlanul a legnépszerűbb politikus.

©

A legfrissebb HVG-ben megjelenő adatok szerint két hónappal az önkormányzati választás előtt nagyjából ugyanakkora a választópolgárok részvételi kedve, mint az országgyűlési választás előtti hasonló időszakban volt.  

A választói hajlandóság a nyár eleje óta a Fidesz-KDNP és az LMP táborában csökkent, míg az MSZP és a Jobbik szavazói körében nőtt. Részben ennek következménye az, hogy a választani tudó biztos szavazók között a kormánypártok támogatottsága mérséklődött, a szocialistáké pedig néhány százalékponttal nőtt - olvasható az elemzésben. Eszerint a Fidesz-KDNP 63, az MSZP 17, a Jobbik 14, az LMP 5 százalékon áll. 

A teljes népességben ugyanakkor a Fidesz-KDNP továbbra is több mint négyszer annyi szavazót tudhat maga mögött, mint az MSZP. A kormánypártokkal 47 százalék szimpatizál, míg a szocialista párt 11, a Jobbik 9, az LMP 5 százaléknyi választó támogatását bírja. A Medián kutatása alapján elégedettség uralkodik az Orbán-kormány eddigi munkájának megítélésében: a többség (52 százalék) szerint a kormány jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott a hivatalba lépése óta.  

©

A húsz legismertebb politikus népszerűségi listájának első felében csak kormánypártiakat találni az intézet adatai szerint. A sort Orbán Viktor miniszterelnök vezeti 61 ponttal, őt a Fidesz két alelnöke, Pokorni Zoltán és Kósa Lajos, valamint Schmitt Pál államfő követi. Sólyom László tisztség hiányában már nem szerepel a listán, de szinte ugyanannyian látnák szívesen fontos politikai szerepben, mint utódját. 

©

Az első tíz helyezett között van a kormány tagjai közül Navracsics Tibor, Varga Mihály, Martonyi János, Matolcsy György és Semjén Zsolt is. Utánuk Tarlós István főpolgármester-jelölt, Kövér László házelnök és Pintér Sándor belügyminiszter következik negyven pont alatti népszerűségi indexszel. 

Az ellenzéki politikusok közül Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a legnépszerűbb (35 pont), őt Szili Katalin (MSZP), Vona Gábor Jobbik-elnök és Mesterházy  Attila, a szocialisták elnöke követi. Az MSZP-s Kiss Péter, Szekeres Imre és Lendvai Ildikó népszerűségi mutatója húsz pontnál alacsonyabb, míg Demszky Gábor főpolgármester négy százalékpontot javítva is az utolsó 11 ponttal. A Medián felmérése augusztus 6. és 10. között készült 1200 felnőtt személyes megkérdezésével.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
HVG Itthon

Medián: 66 százalék mondja, hogy a Fideszre szavazott

A „győzteshez húzás” klasszikus jelensége és a politikai közhangulat nagymértékű javulása – röviden így foglalható össze a Medián május 7-e és 11-e között készült országos reprezentatív felmérésének eredménye.

HVG Itthon

Medián: elégedett a közvélemény

A Medián június eleji országos reprezentatív adatfelvétele éppen Kósa Lajos Fidesz-alelnöknek és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőinek a gazdaság állapotáról szóló elhíresült kijelentései másnapján kezdődött.