szerző:
MTI

A Pest megyei Pátyon a Híd, illetve az Összefogás a Faluért néven két, az időközben meghiúsult golfprojekt támogatóit, illetve ellenzőit felvonultató csoport küzd meg egymással az önkormányzati választáson.

Mindkét szerveződés teljes képviselő-jelölti csapatot állít, és megnevezték polgármester-jelöltjeiket is. Tollner József önkormányzati képviselő elmondta, hogy információi szerint az úgynevezett Híd-csoportba nyolc olyan önkormányzati képviselő tömörült, akik támogatták a Grupo Milton cég Páttyal kapcsolatos grandiózus terveit. Mindannyian képviselőjelöltként indulnak az október 3-ai helyi megmérettetésen, közülük Sal Béla Leó polgármesterjelölt is. 

Szintén nyolc főből áll az Összefogás a Faluért elnevezésű, bejegyzés előtt álló mozgalom, melynek minden tagja - így Tollner József is - ellenezte az úgynevezett új Páty megvalósulását. Ez a csapat szintén teljes képviselőjelölti „garnitúrát” vonultat fel, polgármesterjelöltjük Székely László. Tollner József elmondta: e két meghatározó „csapat” szinte egymásnak feszülve küzd a falu választópolgárainak kegyeiért. A választási eredményen valószínűleg jól lemérhető majd, hogy a helyiek melyik csoport nézeteit osztják inkább az azóta meghiúsult pátyi golffalu ügyében.

Tollner József úgy tudja, hogy képviselő-, valamint polgármesterjelöltként újra „ringbe száll” a falu jelenlegi, immár 8 éve hivatalban lévő vezetője, Bognár András (független), de pályázik a polgármesteri székre egy helyi körzeti orvos és egy építész is.

Pátyon a spanyol érdekeltségű Grupo Milton egyebek mellett lakásokat, kereskedelmi és oktatási létesítményeket, illetve golfpályát tartalmazó beruházást készített elő, ám nemcsak a helyi és környékbeli civilek, hanem több hatóság ellenállásával is szembe kellett néznie. A befektető szabályosnak, míg a projekt ellenzői több sebből vérzőnek nevezték a szerintük az egész Zsámbéki medence nyugalmát veszélyeztető gigaberuházást. A zöldombudsman az Alkotmánybíróság álláspontját is kikérte az ügyben. Végül a beruházó visszalépett. A polgármester szerint azért, mert „jó magyar szokás szerint” elüldözték.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Sebők János Vélemény

Miért hallgat az ingatlan-botrányokról a politika?

Az ingatlan beruházások kapcsán elhíresült a „spanyol modell” saját hazájában és Európában is megbukott. Lényege: a jutányos áron megvett szűz területeken ambiciózus mega-projektek felépítését ígérik, hogy azután, kijárva tetemes állami, illetve EU-s támogatásokat befolyásos politikusoktól, az átminősített területen a beruházást el sem kezdik, illetve félbehagyják, vagy az ingatlanokat hatalmas haszonnal továbbadják. Ez a módszer idehaza sem ismeretlen. Hazánk ideális terep, tekintettel a politikai és gazdasági érdekek szoros összefonódására.

MTI Itthon

A pátyi beruházást is vizsgáltatnák Papcsákkal a civilek

A törvényesség helyreállítását, illetve a termőföldek spekulatív céllal történő átminősítésének megelőzését kéri a Páty Nem Eladó Civil Összefogás abban az MTI-hez is eljuttatott levélben, melyet Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztosnak címeztek.

MTI Itthon

Pátyi golfprojekt: feljelentés-kiegészítést nyújtottak be a civilek

Feljelentés-kiegészítést nyújtott be az ügyészséghez a pátyi civilek képviselője. Tollner József független önkormányzati képviselő tudomására jutott ugyanis: a leendő golfberuházás részét képező út megépítésére a Grupo Milton mellett egy másik céget is megbízott az önkormányzat.

MTI Itthon

A pátyi képviselő-testület lesöpörte az ombudsmani ajánlást

Nem fogadta el a tervezett pátyi golf-projekt visszásságaira figyelmeztető ombudsmani észrevételeket a helyi képviselőtestület, helyette saját szakértővel vizsgáltatja meg a beruházás jogi hátterét – közölte a "golffalu" megépítését ellenző csoport egyik tagja az ülést követően, hétfőn este az MTI-vel.

Sebők János Vélemény

Golfváros Pátyon? Civilek támadják a mega-projektet

A budapesti agglomerációban évek óta jelentős zöldmezős beruházások zajlanak, s most a Zsámbéki-medencében, Páty térségében a sávolyi Balatonring ügyében elhíresült, Spanyolországban bejegyzett Grupo Milton akar egy megaprojekt keretében óriási „golfvárost” építeni. A pátyi képviselőtestület mellette van, de egyre nő az ingatlanspekulációra gyanakvók, illetve a természetvédő ellenzők tábora, bár közülük többen életveszélyes fenyegetést kaptak. Felhívásukra március 23-án tüntetés lesz a spanyol követség előtt.