„Nagyon sokfajta extrémitás van a politikában, de a helyzet az, hogy ezek közül szerencsétlenségünkre az MSZP kormányzott nyolc évig és itt van az eredménye: nyögjük mindnyájan” – fogalmazott Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, a párt önkormányzati kampányfőnöke abban az interjúban, amelyet péntek délután, Orbán Viktor kormányfőnek, a Fidesz elnökének a budapesti Syma-csarnokban tartott kampánynyitó rendezvényét követően a hvg.hu-nak adott.

A tizenöt órára meghirdetett rendezvény huszonegy perces késéssel kezdődött, pontosabban addig felvezetésként a Hot Jazz Band a húszas-harmincas évek slágereit játszotta. Olyan dalok csendültek föl, mint a Szerelemhez nem kell szépség vagy az Oly jól csúszik ez a banánhéj. A kampánynyitón egyebek mellett megjelent Duray Miklós pozsonyi író, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának volt alelnöke, Hegedűs Zsuzsa szociológus, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége, valamint Mészöly „Szőke Szikla” Kálmán és Sasvári Sándor énekes. Az obligát Himnusz után több fideszes polgármester, illetve polgármesterjelölt beszédét hallhatta a Nagyérdemű. A konferanszié feladatait Pálffy István kereszténydemokrata képviselő, a Királyi Televízió egykori ismert arca vállalta magára.

Tekintettel arra, hogy a beszédek másutt, így a hvg.hu-n, vagy teljes részletességgel a Fidesz honlapján is megtekinthetők, ezek ismertetésétől eltekintünk. Pusztán retorikai szempontból meglehetősen hullámzó volt a színvonal: Kósa Lajos fejből elmondott beszéde például klasszisokkal verte Mágori Józsefné makói polgármesterjelöltét, akinek fölolvasott szövegéhez képest Vojnik Mária bármelyik szónoklata egy műremek volt. 

Üde színfolt volt Vantara Gyula, aki nemcsak fölolvasta a csabai kolbász pontos leírását – utóbb mindezt kóstolóval súlyosbítva – de rövid beszédét az alábbi békéscsabai mondással zárta: „Rövid beszéd, hosszú kolbász.” Ha lehet, még Vantarán is túltett Horváth István szekszárdi polgármester, aki nemcsak azt közölte, hogy városának vörösbora „magyar hungaricum”, de idézett egy szekszárdi mondást is: „Ki bikavért iszik, holtáig él.” 

Egy párperces kampányfilmen a sokaság a Fidesz elmúlt párévi működésének egy-egy pillanatát láthatta, miközben az 1990-es (!) kampánydal, a Listen To Your Heart volt hallható. Ugyancsak fölcsendült Cseh Tamás Budapestje

Az utolsó beszédet Orbán Viktor tartotta, ezt követően sikerült a hvg.hu-nak mikrofonvégre kapnia Kósa Lajost. Tekintettel arra a fideszes vezérelvre, hogy két szélsőség van, a Jobbik és az MSZP és mindkettő egyformán rossz, a hvg.hu azt kérdezte Kósa Lajostól, hogy a beszédek – beleértve az övét is – miért kizárólag az MSZP-t gyalulták, a Jobbikot pedig nem. Debrecen polgármestere úgy felelt: „Ennek nagyon egyszerű az oka. Az elmúlt nyolc évben – biztos önnek is föltűnt – az MSZP kormányzott. Sok mindent lehet a Jobbikkal kapcsolatban állítani, de egyelőre a Jobbik az ország életének az alakulásában nem játszott döntő szerepet. Az MSZP viszont nyolc évig, az elődpártja negyven évig kormányzott. Logikus tehát, hogyha az ország helyzetét értékeljük és ahhoz képest mondjuk, hogy mi a föladat, akkor nem lehet a Jobbikról beszélni, mert az MSZP volt kormányon.”

Arra a fölvetésre, hogy az MSZP nem egy félnyilas párt, a Fidesz kampányfőnöke úgy reagált: ez igaz, de a félnyilasságon kívül még „nagyon sokfajta extremitás van a politikában, de a helyzet az, hogy ezek közül szerencsétlenségünkre az MSZP kormányzott nyolc évig és itt van az eredménye: nyögjük mindnyájan”. 

Egy név nélkül nyilatkozó, szintén a Fidesz első vonalához tartozó politikus mindezt azzal egészítette ki, hogy míg „a Jobbik szezonális, addig az MSZP tartós jelenség”. Egy harmadik, szintén neve elhallgatását kérő Fidesz-vezető rekontrája némileg ellentmondott az „MSZP, mint tartós jelenség” toposznak. Szerinte ugyanis ha október 3-án az MSZP beleszalad egy nagyon súlyos vereségbe, akkor úgy megroppanhat, hogy eltűnik a politikai süllyesztőben és a helyébe egy, az állampárti múlt örökségét nem cipelő baloldali alakulat léphet – célzott az illető nem túl burkoltan a Lehet Más a Politikára. „Ez mindenkinek az érdeke, legfőképp a baloldalnak” – tette hozzá a párt vezető tisztségviselője. 

Szegő Péter

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!