szerző:
hvg.hu

A parlamenti pártok társadalmi támogatottsága alig változott augusztushoz képest – a Századvég szeptember 20. és 24. között végzett közvélemény-kutatása szerint. Egy héttel az önkormányzati választások előtt a pártok erőviszonya megegyezik a 2010 tavaszán mért adatokkal. A Fidesz-KDNP tartja a kétharmados támogatottságot, az LMP és az MSZP támogatottsága kissé visszaesett.

Az ősz első hónapjában az összes megkérdezett körében a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága kismértékben – statisztikai értelemben nem releváns módon – nőtt (plusz egy százalék) augusztusi felmérésünkhöz képest, azaz az állampolgárok közel fele (47 százalék) szavazna a vezető kormánypártra. Az ellenzéki pártok pillanatnyi népszerűségében ugyancsak nem szignifikánsak azok a változások, amelyeket rögzítettünk: az MSZP 1 százalékkal kevesebb szimpatizánst tudhat maga mögött (12 százalék) mint egy hónappal ezelőtt, hasonló mértékű apadás figyelhető meg az LMP táborában (5 százalék) is, viszont a Jobbik 1 százalékkal növelni tudta támogatottságát (8 százalék). A kérdezettek negyede szeptemberben sem akart vagy nem tudott erre vonatkozó kérdésünkre válaszolni.

Az előző hónaphoz képest a biztos szavazó pártválasztók esetében is csupán kisebb elmozdulások figyelhetők meg. A Fidesz-KDNP fölénye ebben a kategóriában még magabiztosabbnak tűnik, a pártszövetségre szeptemberben a megkérdezettek 66 százaléka (+2 százalék) voksolna. Az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók vonatkozásában is csökkent 17-ről 16 százalékra, az LMP szintén 1 százalékos népszerűségvesztést könyvelhet el, viszont a Jobbik növelni tudta 1 százalékkal bázisát. A Jobbikra ezen a bázison a megkérdezettek 9 százaléka, míg az LMP-re 6 százaléka szavazna szeptemberben.

Az országos részvételi szándék szeptemberben kismértékben tovább csökkent augusztushoz képest, a megkérdezettek 57 százaléka (-1 százalékpont) jelezte, hogy részt venne egy most esedékes országgyűlési választáson. Ettől a szavazói hajlandóságtól némileg elmarad az önkormányzati voksolás esetében jelzett biztos részvételi szándék, ami a kutatás szerint szeptember végén, 52 százalékon állt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!