szerző:
MTI

Nőtt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben mind az összes választókorú, mind a választáson való részvételüket biztosra ígérő és pártot választók körében a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása szerint, amelyet a szerdai Népszabadság közölt.

A szeptember 16-24. között 1500 fő megkérdezésével készült felmérés alapján a biztosan voksoló, pártot választók 65 százaléka szavazna a Fideszre, 17 százaléka az MSZP-ra, míg augusztusban és júliusban is az arány 61-18 százalék volt.

A Fidesz javulása valamelyest gyengítette a Jobbikot, amely az aktív választók körében 12 százalékon áll az augusztusi 15 százalék után. Az LMP jól hajrázik, a biztos pártválasztói körben újra elérte az 5 százalékot - írta a lap. A Szonda Ipsos szerint a 10 ezer fő alatti településeken állított pártlistákon jelentős Fidesz-előnyt alakulhat ki az MSZP-vel és a Jobbikkal szemben: a kormánypártnak akár hétszer annyi szavazója is lehet, mint a másik kettőnek. Az itt élő emberek 54 százaléka azt állítja, hogy elégedett a mostani polgármesterrel, s újra rá szavaz.

A 10 ezer lakosúnál nagyobb városokban a Fideszre csaknem négyszer annyian voksolhatnak, mint az MSZP-re és ötször többen, mint a Jobbikra. E településeken is nagy esélye van a jelenlegi polgármesterek újraválasztásának (47 százalék, szemben a leváltást szorgalmazó 35 százalékkal).

A fővárosban minden bizonnyal a Fidesz nyeri a listás szavazást, de a biztos pártválasztók közötti 48 százalékos támogatottsága alapján nem biztos a többsége a közgyűlésben, bár nem is elképzelhetetlen. A szocialisták két héttel a választások előtt 29 százalékot értek el, az LMP 12 százalékon, a Jobbik 10 százalékon állt a fővárosban - írta a Népszabadság a Szonda Ipsos kutatását ismertetve.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Századvég: tartja a kétharmadot a Fidesz

A parlamenti pártok társadalmi támogatottsága alig változott augusztushoz képest – a Századvég szeptember 20. és 24. között végzett közvélemény-kutatása szerint. Egy héttel az önkormányzati választások előtt a pártok erőviszonya megegyezik a 2010 tavaszán mért adatokkal. A Fidesz-KDNP tartja a kétharmados támogatottságot, az LMP és az MSZP támogatottsága kissé visszaesett.

Dezső András (hvg.hu) Itthon

A Fidesz és a megszorítások: jön-e, aminek jönnie kell?

Belekapaszkodott Pintér Sándor múlt heti „igazságbeszédébe” a sajtó egy része, azt sugallva, hogy a riasztó jövőképet vizionáló belügyminiszter szavaival lényegében elismerte: az önkormányzati választások után jönnek a megszorítások. A hvg.hu által megkérdezett politikai elemző szerint korántsem ilyen egyszerű a képlet.