szerző:
MTI

Elkészültek szombat estére annak a védőgátnak az alapozásával, amellyel Kolontárt akarják megvédeni a szakemberek egy esetleges újabb vörösiszap-lavinától - mondták el szakemberek a teljesen kiürített veszprémi település polgármesteri hivatala előtt.

A védmű építéséhez le kellett dózerolni egy lakást, amely a polgármesteri hivatal szomszédságában állt. A házat hétfőn elöntötte az ajkai tározóból kizúduló vörösiszap, tulajdonosa beleegyezett az épület megsemmisítésébe. A biztosítótársasággal az építés kivitelezői felvették a kapcsolatot, és már alá is írták a szerződést, hogy a település "védett részén" épülő lakóparkban kap új lakást. 

A 400 méter hosszú, 20 méter széles és 4-5 méter magas építmény alapozásához 50 centiméter mélyen legyalulták a talajt, a sáros földet és a lebontott épület romjait elszállították. A gát aljára geotextíliát fektettek, arra földréteget tettek, majd egy kőből épített prizmát építenek, amelyet földdel befednek. A hullámtörő gát képes elvezetni a sűrűbb állagú iszapot, és annak esetleges folyását a szakemberek már tudnák szabályozni - közölték a szakemberek.  

©

Az MTI tudósítója szombat sötétedéskor a faluban azt látta, hogy a munkagépek folyamatosan dolgoznak, teherautók hordják a földet, és mivel a gátépítés éjjel-nappal zajlik, az ehhez szükséges világítás szerelését is megkezdték. A gát tervezése szombat hajnalban kezdődött, már lefejtették a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket. 

A zagytározó X. kazettájának északi oldalán a szakemberek 47 centiméter széles repedést mértek még csütörtökön, de ez a vágat péntek estére hét centimétert nőtt. Ezt követően a védelmi bizottság a belügyminiszterrel úgy döntött: kitelepítik Kolontár lakosságát, mert reális veszély áll fenn egy gátszakadásra. 

Az MTI tudósítójának szakemberek vasárnap reggel, a megsérült tározó közelében azt mondták: a repedés mellett egy 40 centiméteres szinteltolódás is van  a gátszakasz két fala között, és az "zsanérszerűen nyílik". Úgy vélik, mivel ez a mozgás lelassult, jó esély van arra, hogy elkerüljék a gátszakadást. A tározót üzemeltető cég munkásai és a katasztrófavédelem emberei próbálják betömíteni a rést.

Szakértők úgy vélik, "ha az időjárás is kegyes lesz", jó esély van arra, hogy elkerüljék a gátszakadást, ugyanis a szombat délutáni mérések azt mutatták, a repedés sokkal kisebb mértékben nőtt, mint amekkorával számoltak.

A tervek szerint egy szarkofágot építenének a tározó köré, de az nagyon sok időt venne igénybe, és egyelőre az sem tisztázott, ki fizetné a költségeket - mondták. 

Kolontár felé vasárnap hajnalban rendszám nélküli munkagépek tartottak, hogy elkezdjék a 400 méter hosszú védőgát építését, a teherautók pedig még délelőtt elkezdik szállítani a köveket és a földet.

Orbán Viktor miniszterelnök és kabinetjének több tagja szombat hajnalban megtekintette az újból megsérült tározót, és a kormányfő az MTI tudósítójának úgy nyilatkozott: reális veszély áll fenn egy gátszakadásra, ezért két és fél nap alatt végezni kell a védőgát építésével, hogy a zagytározóból esetleg kizúduló félmillió köbméternyi iszap ne tudja elönteni a falut. A kiürített településen rendőrök járőröznek, őrzik a hátrahagyott értékeket. A lakók csak a gát megépítése után térhetnek vissza.  

A hétfői vörösiszap-lavinának hét halálos áldozta van, egy ember eltűnt, másfél százan megsérültek a lúgot tartalmazó anyagtól. A katasztrófában mintegy 300 ház sérült meg, több megsemmisült, csaknem 40 utca lett hosszabb-rövidebb ideig járhatatlan. 

©

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem, illetve a kárfelszámolás szóvivője beszámolt arról, hogy a hétfői, illetve a pénteki események nyomán a kolontári kitelepítettek száma mintegy 1000-re emelkedett. Közülük mintegy 90-en vették igénybe a közösségi szállásokat, a többiek rokonoknál, illetve barátoknál kerestek elhelyezést. 

Ami Devecsert illeti, ebből a szempontból kedvezőbb a helyzet. A városból szombaton ugyan spontán kitelepülések kezdődtek, körülbelül 400-500 ember hagyta el Devecsert, ahol mintegy 5000-en maradtak. Dobson Tibor szerint minden remény megvan arra, hogy nekik már nem kell elhagyniuk a várost.

A szóvivő elmondta, hogy a térségben zajló védekezésben összesen 900 hatósági személy vesz részt, és munkájukat 700-800 önkéntes segíti. A védekezésben eddig mintegy 300 technikai eszközt - beleértve a különböző járműveket is - vetettek be. Dobson Tibor kiemelte azt is, hogy kedvezően alakul a folyók pH értéke, amely most 8 körül van. Ez egyaránt vonatkozik a Marcalra, a Rábára, illetve a Dunára is. Mindennek nyomán a Marcal lúg elleni kezelését csökkenteni lehetett - mondta el a szóvivő. 

Az iszapömlés összes hírét itt olvashatja.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Három helyen roppant meg a tározó fala, Kolontárt kiürítették

Szombat reggel kiürítették Kolontárt, miután tovább gyengült az ajkai iszaptároló sérült 10-es kazettájának gátja. A devecserieket is felszólították, hogy készülődjenek a kitelepítésre. Kolontáron egy töbszáz méter hosszú, 4-5 méter magas gátat emelnek három napon belül, hogy megvédjék az épen maradt házakat.