szerző:
MTI

Elkészültek szombat estére annak a védőgátnak az alapozásával, amellyel Kolontárt akarják megvédeni a szakemberek egy esetleges újabb vörösiszap-lavinától - mondták el szakemberek a teljesen kiürített veszprémi település polgármesteri hivatala előtt.

A védmű építéséhez le kellett dózerolni egy lakást, amely a polgármesteri hivatal szomszédságában állt. A házat hétfőn elöntötte az ajkai tározóból kizúduló vörösiszap, tulajdonosa beleegyezett az épület megsemmisítésébe. A biztosítótársasággal az építés kivitelezői felvették a kapcsolatot, és már alá is írták a szerződést, hogy a település "védett részén" épülő lakóparkban kap új lakást. 

A 400 méter hosszú, 20 méter széles és 4-5 méter magas építmény alapozásához 50 centiméter mélyen legyalulták a talajt, a sáros földet és a lebontott épület romjait elszállították. A gát aljára geotextíliát fektettek, arra földréteget tettek, majd egy kőből épített prizmát építenek, amelyet földdel befednek. A hullámtörő gát képes elvezetni a sűrűbb állagú iszapot, és annak esetleges folyását a szakemberek már tudnák szabályozni - közölték a szakemberek.  

©

Az MTI tudósítója szombat sötétedéskor a faluban azt látta, hogy a munkagépek folyamatosan dolgoznak, teherautók hordják a földet, és mivel a gátépítés éjjel-nappal zajlik, az ehhez szükséges világítás szerelését is megkezdték. A gát tervezése szombat hajnalban kezdődött, már lefejtették a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket. 

A zagytározó X. kazettájának északi oldalán a szakemberek 47 centiméter széles repedést mértek még csütörtökön, de ez a vágat péntek estére hét centimétert nőtt. Ezt követően a védelmi bizottság a belügyminiszterrel úgy döntött: kitelepítik Kolontár lakosságát, mert reális veszély áll fenn egy gátszakadásra. 

Az MTI tudósítójának szakemberek vasárnap reggel, a megsérült tározó közelében azt mondták: a repedés mellett egy 40 centiméteres szinteltolódás is van  a gátszakasz két fala között, és az "zsanérszerűen nyílik". Úgy vélik, mivel ez a mozgás lelassult, jó esély van arra, hogy elkerüljék a gátszakadást. A tározót üzemeltető cég munkásai és a katasztrófavédelem emberei próbálják betömíteni a rést.

Szakértők úgy vélik, "ha az időjárás is kegyes lesz", jó esély van arra, hogy elkerüljék a gátszakadást, ugyanis a szombat délutáni mérések azt mutatták, a repedés sokkal kisebb mértékben nőtt, mint amekkorával számoltak.

A tervek szerint egy szarkofágot építenének a tározó köré, de az nagyon sok időt venne igénybe, és egyelőre az sem tisztázott, ki fizetné a költségeket - mondták. 

Kolontár felé vasárnap hajnalban rendszám nélküli munkagépek tartottak, hogy elkezdjék a 400 méter hosszú védőgát építését, a teherautók pedig még délelőtt elkezdik szállítani a köveket és a földet.

Orbán Viktor miniszterelnök és kabinetjének több tagja szombat hajnalban megtekintette az újból megsérült tározót, és a kormányfő az MTI tudósítójának úgy nyilatkozott: reális veszély áll fenn egy gátszakadásra, ezért két és fél nap alatt végezni kell a védőgát építésével, hogy a zagytározóból esetleg kizúduló félmillió köbméternyi iszap ne tudja elönteni a falut. A kiürített településen rendőrök járőröznek, őrzik a hátrahagyott értékeket. A lakók csak a gát megépítése után térhetnek vissza.  

A hétfői vörösiszap-lavinának hét halálos áldozta van, egy ember eltűnt, másfél százan megsérültek a lúgot tartalmazó anyagtól. A katasztrófában mintegy 300 ház sérült meg, több megsemmisült, csaknem 40 utca lett hosszabb-rövidebb ideig járhatatlan. 

©

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem, illetve a kárfelszámolás szóvivője beszámolt arról, hogy a hétfői, illetve a pénteki események nyomán a kolontári kitelepítettek száma mintegy 1000-re emelkedett. Közülük mintegy 90-en vették igénybe a közösségi szállásokat, a többiek rokonoknál, illetve barátoknál kerestek elhelyezést. 

Ami Devecsert illeti, ebből a szempontból kedvezőbb a helyzet. A városból szombaton ugyan spontán kitelepülések kezdődtek, körülbelül 400-500 ember hagyta el Devecsert, ahol mintegy 5000-en maradtak. Dobson Tibor szerint minden remény megvan arra, hogy nekik már nem kell elhagyniuk a várost.

A szóvivő elmondta, hogy a térségben zajló védekezésben összesen 900 hatósági személy vesz részt, és munkájukat 700-800 önkéntes segíti. A védekezésben eddig mintegy 300 technikai eszközt - beleértve a különböző járműveket is - vetettek be. Dobson Tibor kiemelte azt is, hogy kedvezően alakul a folyók pH értéke, amely most 8 körül van. Ez egyaránt vonatkozik a Marcalra, a Rábára, illetve a Dunára is. Mindennek nyomán a Marcal lúg elleni kezelését csökkenteni lehetett - mondta el a szóvivő. 

Az iszapömlés összes hírét itt olvashatja.

MTI Itthon

Három helyen roppant meg a tározó fala, Kolontárt kiürítették

Szombat reggel kiürítették Kolontárt, miután tovább gyengült az ajkai iszaptároló sérült 10-es kazettájának gátja. A devecserieket is felszólították, hogy készülődjenek a kitelepítésre. Kolontáron egy töbszáz méter hosszú, 4-5 méter magas gátat emelnek három napon belül, hogy megvédjék az épen maradt házakat.