Légszennyezettség: "Európában itt a legrosszabb a helyzet"

2010. november 03., szerda, 15:21 • Utolsó frissítés: 2010. november 03., szerda, 15:21
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

A Levegő Munkacsoport levélben kérte külön intézkedések megtételére azokat a polgármestereket, amelyeknek településein a légszennyezettség jóval meghaladta az egészségügyi határértéket az utóbbi napokban.

A zöld szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt négy napban több településen a szennyezettség a riasztási szintet is elérte, ezért csütörtökön várhatóan az ország több városában is kötelesek az önkormányzatok erről tájékoztatni a lakosokat. 

A civil szervezet nem javasolja, hogy a legszennyezettebb városokban - egyebek között Miskolcon, Nyíregyházán, Veszprémben, Pécsett, Budapesten és Debrecenben - a szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, asztmások sokat tartózkodjanak az utcákon, és egyúttal felkéri az autósokat, hogy a lehető legkevésbé használják gépkocsijukat.

A Levegő Munkacsoport közleményében emlékeztet arra, hogy az  egészségi problémák mellett uniós szankciók is várhatók, hiszen a szállópor magas koncentrációja miatt az Európai Bizottság a napokban küldött figyelmeztetést Magyarországnak, mindössze két hónap haladékot adva arra, hogy biztosítsa az emberek egészsége érdekében hozott levegőminőségi határértékeket. Ellenkező esetben a bizottság az ügyet az Európai Bíróság elé terjesztheti.  

Magyarországon évente több mint 16 ezer ember hal meg a levegő porszennyezettsége miatt, a lakosság számához viszonyítva  itt a legrosszabb a helyzet Európában - írja közleményében a Levegő Munkacsoport.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés


Légszennyezettség: "Európában itt a legrosszabb a helyzet"
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X