szerző:
MTI

A Levegő Munkacsoport levélben kérte külön intézkedések megtételére azokat a polgármestereket, amelyeknek településein a légszennyezettség jóval meghaladta az egészségügyi határértéket az utóbbi napokban.

A zöld szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt négy napban több településen a szennyezettség a riasztási szintet is elérte, ezért csütörtökön várhatóan az ország több városában is kötelesek az önkormányzatok erről tájékoztatni a lakosokat. 

A civil szervezet nem javasolja, hogy a legszennyezettebb városokban - egyebek között Miskolcon, Nyíregyházán, Veszprémben, Pécsett, Budapesten és Debrecenben - a szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, asztmások sokat tartózkodjanak az utcákon, és egyúttal felkéri az autósokat, hogy a lehető legkevésbé használják gépkocsijukat.

A Levegő Munkacsoport közleményében emlékeztet arra, hogy az  egészségi problémák mellett uniós szankciók is várhatók, hiszen a szállópor magas koncentrációja miatt az Európai Bizottság a napokban küldött figyelmeztetést Magyarországnak, mindössze két hónap haladékot adva arra, hogy biztosítsa az emberek egészsége érdekében hozott levegőminőségi határértékeket. Ellenkező esetben a bizottság az ügyet az Európai Bíróság elé terjesztheti.  

Magyarországon évente több mint 16 ezer ember hal meg a levegő porszennyezettsége miatt, a lakosság számához viszonyítva  itt a legrosszabb a helyzet Európában - írja közleményében a Levegő Munkacsoport.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!