szerző:
Klubrádió

A pókertörvényt teljesen dilettánsok hozták meg – mondta Korda György a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában. A népszerű énekes és pókerjátékos azt állítja, a pókerteremhez ő csak a nevét adta, de nem áll tulajdonában az a Korda Pókerklub, ahol razziát tartott a rendőrség. A Magyar Pókerszövetség elnöke szerint várható volt a pókerklubbok elleni razzia.

Razzia volt a Korda Pókerklubban (Nevada/Euro Vegas Casino), a hírek szerint 25-30 rendőr jelent meg, minden számítógépet elkoboztak, minden játékost igazoltattak és lefotóztak. A klub ellen valószínűleg eljárás indul. A floormaneknek és az osztóknak megtiltották, hogy bármilyen információt kiadjanak az ügyről. A terem a történtektől függetlenül továbbra is üzemel.

Magyarországon rendezetlen a "pókerklubok" helyzete, és szinte az összes terem egy szürke zónában mozog a versenyszervezés terén. A készpénzes játékok viszont teljes mértékben illegálisak, azt csak kaszinó szervezheti. A cashgame-ek teljesen illegálisak, BTK-ba ütköznek, szervezésükért akár börtön is járhat - írja a klubradio.hu. A portál szerint Magyarországon több tíz, de ha a kis kocsmákat is belevesszük, több 100 pókerterem is működik - hasonlóan rendezetlen jogi háttérrel. Az igény tehát létezik, a gazdaság mozdult rá, vannak klubok, vannak játékosok, és van nyomás. A politika válasza azonban - hasonlóan a könnyűdrogok legalizációjához - egyelőre nem is körvonalazódik. A helyzet alapos átgondolására, és a nyilvánvalóan szükséges szabályozás kidolgozására alkalmatlannak tűnik a politikai elit - olvasható a Klubrádió honlapján. Magyarországon most a razzia a válasz a pókerre. A hatóságoknak a hatályos jogszabályok alapján kötelességük üldözni a jogellenes cselekményeket, a pókertermek üzemeltetése jelenleg ebbe a halmazba tartozik.

Korda György az ügy kapcsán azt mondta a Klubrádiónak: „én szeretettem meg ezt a játékot az országgal, nagy a felelősségem. A pókerteremhez én csak a nevemet adtam, de nem áll tulajdonomban a kaszinó mellett lévő Korda pókerterem” - állította a népszerű énekes-előadó, aki szerint a pókertörvényt teljesen dilettánsok hozták meg. Korda György értetlenül áll az előtt, hogy míg a világon szinte mindenhol sport a póker, Magyarországon miért nem az, és miért nem lehet azt rendesen szabályozni. Példaként említette, hogy Szlovákiában az ottani pókertörvény értelmében 1300 eurót fizetnek asztalonként. A játék teljesen legális és mindenki jól jár: a szervezők, az állam és a játékosok is. Kiállok a pókertársadalom mellett – hangsúlyozta Korda György.

A 2010 május elseje óta hatályos magyar pókertörvény értelmében a kártyaterem működtetése szerencsejáték szervezésnek minősül. Egy teremben maximum 10 asztal lehet, annál maximum csak 10-en játszhatnak. A törvény azt is megszabja, hogy mekkora lehet a kezdőtét és a nevezési díj is.

A Magyar Pókerszövetség elnöke szerint várható volt a pókerklubbok elleni razzia. A legnagyobb baj, hogy a törvény olyan elvonást alkalmaz, mint egy rulett vagy black jack asztalon, holott a póker nem kaszinójáték. Nem a bank, azaz a kaszinó ellen, hanem egymás ellen játszanak a játékosok – mondta Tatár Gergely, aki szerint úgy született a törvény, mintha Talmácsinak egy kerékkel kellene motoroznia, míg a többieknek kettővel. A májusi törvényig sportegyesületi keretek között működtek a klubok, külföldön sportnak is minősül. Ha egy jó törvény születet volna, akkor az államnak is lenne adóbevétele, a játékosok rendezett keretek között játszhatnának, és a szervezők is megélhetnének – vélte az elnök.

Ma mintegy 300-400 ezer ember játszik alkalmanként pókert. Amennyiben nem változik a pókertörvény a játék kriminalizálódni fog, és mindenki online pókerjátékot fog űzni. A törvény nem szünteti meg a játékot, csak atomizálja – tette hozzá Tatár. Hogy a pókerteremben történt-e törvénysértés, hamarosan kiderül, és az is, hogy ha igen, akkor ez milyen következményekkel fog járni. Az ítélet mindenképpen precedensértékű lesz.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!