"Megdöglött a Marshall" - jugó rock csap le Pécsre

2010. december 01., szerda, 19:34 • Utolsó frissítés: 2010. december 02., csütörtök, 05:23
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Az ország a Macskajaj révén ismeri a jugoszláv könnyűzene egyik legnagyobb együttesét, pedig ez talán a legrosszabb daluk. Már ha az övék egyáltalán.

Ha Magyarország volt a szocialista blokk legvidámabb barakkja, akkor Jugoszláviát egyenesen a szocialista országok vigalmi negyedének kell neveznünk. Persze a jugoszláv kommunizmus sem volt sokkal emberibb, mint a többi, de az kétségtelen, hogy számos területen engedtek a pórázon, hagyták egy kis levegőhöz jutni az állampolgárokat. Az, hogy az ottani elvtársak nem akarták mindenáron megkímélni a lakosságot a nyugati kultúra hatásaitól, nemcsak a farmert és a Coca-Cola termékek szabad fogyasztását hozta az országnak, hanem a jugoszláv zene fejlődésének is szabad utat adott. Alighanem így történhetett, hogy például a Rammsteint Szlovéniában, azaz a Szlovén Szocialista Köztársaságban évtizedekkel a német együttes megjelenése előtt „feltalálták” már (a Laibachról 30 éves születésnapja kapcsán az e heti HVG-ben olvashatnak).

A magyarok számára a Macskajajból és más Kusturica filmekből lehet ismert a Zabranjeno Pusenje, ám csalódni fognak mindazok, akik a mulatós zenéért mennek el a pécsi koncertre. A Zabranjeno Pusenje ugyanis nem a megszokott arcát mutatja majd a baranyai megyeszékhelyen: egy teljesen Macskajaj mentes koncert sújt le Pécs városára december 12-én. A koncert körül még sok a nyitott kérdés, de Pécsen azon dolgoznak, hogy mihamarabb elkezdhessék nyomni a plakátokat - tudtuk meg a zenekarral kapcsolatot tartó szervezőktől. 

A Pusenje 1980-ben alakult, néhány szarajevói gimnazista hobbi zenekaraként indult útjára, és a hamarosan a bosnyák főváros klubéletének meghatározó eleme lett. Tavaly tizennegyedik lemezüket is kiadták. Igaz, ez csak a csapat felére vonatkozik, hiszen jelenleg két Zabranjeno Pusenje is létezik. A csapat két meghatározó emberének ugyanis, Nele Karajlicsnak és a színpadon Sejo Seksonként ismert Davor Szucsicsnak különváltak útjai. Karajlics a délszláv háború kitörésekor - szerb lévén - Belgrádba költözött és új együttest alapított ugyanazon a néven, amelyen a Szarajevóban maradt tagok is folytatták a zenélést. Később ez a belgrádi formáció lett a Kusturica filmek által népszerűvé vált No Smoking Orchestra. Pécsre azonban a régi csapat érkezik Sejo Sekson vezetésével. Az eredeti Zabranjeno Pusenje játszik majd eredeti Zabranjeno Pusenje dalokat, ha úgy tetszik.

A banda a nyolcvanas években a hatalom elleni lázadás és a polgárpukkasztó dalszövegeik révén vált pillanatok alatt népszerűvé. Nem kímélték sem a hangszereiket, sem a rendszert. A Guzonjin sin (A nagyseggű fia) című nótájuk például egy magas rangú kommunista vezető fiának gondtalan életéről szól.

Az együttes sosem félt egy barackot nyomni a hatalom fejére. Igaz, ezt nem mindig nézték el nekik. Nele Karajlics, az együttes később Belgrádba áttelepült énekese 1984-ben Josip Broz Tito, azaz Tito marsall halála után mindössze három évvel sütötte el a volt Jugoszláviában legendává vált tréfát, amely miatt az együttes egy időre tiltólistára is került. A rijekai koncertjükön elromlott a Marshall márkájú erősítőjük, mire Nele csak annyit mondott: „Megdöglött a Marshall. Úgy értem, az erősítő”.

Ez az elszólás amellett, hogy aligha él olyan Jugoszláviában született 30 feletti ember, aki nem ismerné, később is többször visszaköszönt a hivatalos délszláv kultúrában. A Rock and roll visszavág című szerb film fogatókönyvének alapját adó történet címe is ez volt: A nap, amikor megdöglött a Marsall.

A háború után a szarajevói együttes dalait leginkább a háború előtti élet iránt táplált nosztalgia jellemezte. A Serbia Insajd című blog egyik szerzője az együttest bemutató sorozatában idéz néhány sort a háború után újrakezdő Zabranjeno Pusenje Fildzsan viska című, 1997-ben született dalából: „Nem a lakást és a Jugót (a Yugo az egykor népszerű jugoszláv népautó – a szerk.) bánom a legjobban, hanem, hogy soha többé nem teszünk ki egy csésze többletkávét a váratlan vendégnek” - írja a blog.

A Jugo 45 című számuk is azokról az évekről szól, amikor a gazdag Jugoszláviában mindenki nyaralni járt, és részletre vásárolt kocsit. Persze nem csak az anyagi jólétet, hanem a békés és szép országot is elsiratja ebben a dalban a Zabranjeno Pusenje.

Nem a Macskaj-érzésre, és nem is macskazenére kell tehát készülnie annak, aki december 12-én Pécsre indul zenét hallgatni, hanem a jugoszláv könnyűzene bajnokaira. És valószínűleg szerb, horvát vagy bosnyák, esetleg montenegrói nyelvtudás nélkül is élvezhető lesz, amit Zabranjeno Pusenje produkál majd, ha létrejön a koncert. Úgy tudjuk, egy horvát koncertszervező iroda hozná a szocialista Jugoszlávia sztárjait Pécsre, ám a magyar szervezőktől úgy értesültünk, hogy a helyszínről még nem döntöttek.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
7 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2011. február 11., 14:45 zastava45

Március 5-én lesz a koncert Pécsett, az Ifjúsági Központban.

2010. december 5., 10:31 zastava45

Sajnos, csúszik a koncert februárig..

2010. december 2., 21:18 Mészáros Zoltán

Nagyfejű és fontos elvtárs is, de a dalszöveg kétségtelenül utal a szexualitásra. (És akkor legyen a "guzonja" most
"kefélős")

U školu me vozi samo auto pravo
(Egyenesen az iskolába visz az autó)
Sa mnogim sam pjevačicama spav'o
(Sok énekesnővel aludtam)
Sa sobom nosim svoj mali karabin
(Magammal viszen a kis lövőkémet)
Jer ja sam guzonjin sin
(Mert én a kefélős fia vagyok)

...
Jer maćehu ja volim više nego starog
(Mert a mostohaanyámat jobban szeretem mint az apámat)
Jer ja sam guzonjin sin.
(Mert én a kefélős fia vagyok)

És mondom mindezt azzal a tapasztalattal, hogy kb. egy évig hallgattam a boldogult Jugoszláv Néphadseregben a bosnyák/sarajevói sorstársaimat, akiknél a "guziti" ige, azt jelentette amit a magyarban azzal a b-vel kezdődő szóval szoktak kifejezni. (És az együttes is eredetileg sarajevói...)

2010. december 2., 11:06 zastava45

Ebben az összefüggésben inkább "nagyfejű", "fontos elvtárs-káder" fia és tényleg nagyon jó csapat.

2010. december 2., 09:45 Mészáros Zoltán

És nagyon jó együttes a Zabranjeno Pušenje!

További 2 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


"Megdöglött a Marshall" - jugó rock csap le Pécsre
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X