szerző:
Bálint Csaba

Az ország a Macskajaj révén ismeri a jugoszláv könnyűzene egyik legnagyobb együttesét, pedig ez talán a legrosszabb daluk. Már ha az övék egyáltalán.

Ha Magyarország volt a szocialista blokk legvidámabb barakkja, akkor Jugoszláviát egyenesen a szocialista országok vigalmi negyedének kell neveznünk. Persze a jugoszláv kommunizmus sem volt sokkal emberibb, mint a többi, de az kétségtelen, hogy számos területen engedtek a pórázon, hagyták egy kis levegőhöz jutni az állampolgárokat. Az, hogy az ottani elvtársak nem akarták mindenáron megkímélni a lakosságot a nyugati kultúra hatásaitól, nemcsak a farmert és a Coca-Cola termékek szabad fogyasztását hozta az országnak, hanem a jugoszláv zene fejlődésének is szabad utat adott. Alighanem így történhetett, hogy például a Rammsteint Szlovéniában, azaz a Szlovén Szocialista Köztársaságban évtizedekkel a német együttes megjelenése előtt „feltalálták” már (a Laibachról 30 éves születésnapja kapcsán az e heti HVG-ben olvashatnak).

A magyarok számára a Macskajajból és más Kusturica filmekből lehet ismert a Zabranjeno Pusenje, ám csalódni fognak mindazok, akik a mulatós zenéért mennek el a pécsi koncertre. A Zabranjeno Pusenje ugyanis nem a megszokott arcát mutatja majd a baranyai megyeszékhelyen: egy teljesen Macskajaj mentes koncert sújt le Pécs városára december 12-én. A koncert körül még sok a nyitott kérdés, de Pécsen azon dolgoznak, hogy mihamarabb elkezdhessék nyomni a plakátokat - tudtuk meg a zenekarral kapcsolatot tartó szervezőktől. 

A Pusenje 1980-ben alakult, néhány szarajevói gimnazista hobbi zenekaraként indult útjára, és a hamarosan a bosnyák főváros klubéletének meghatározó eleme lett. Tavaly tizennegyedik lemezüket is kiadták. Igaz, ez csak a csapat felére vonatkozik, hiszen jelenleg két Zabranjeno Pusenje is létezik. A csapat két meghatározó emberének ugyanis, Nele Karajlicsnak és a színpadon Sejo Seksonként ismert Davor Szucsicsnak különváltak útjai. Karajlics a délszláv háború kitörésekor - szerb lévén - Belgrádba költözött és új együttest alapított ugyanazon a néven, amelyen a Szarajevóban maradt tagok is folytatták a zenélést. Később ez a belgrádi formáció lett a Kusturica filmek által népszerűvé vált No Smoking Orchestra. Pécsre azonban a régi csapat érkezik Sejo Sekson vezetésével. Az eredeti Zabranjeno Pusenje játszik majd eredeti Zabranjeno Pusenje dalokat, ha úgy tetszik.

A banda a nyolcvanas években a hatalom elleni lázadás és a polgárpukkasztó dalszövegeik révén vált pillanatok alatt népszerűvé. Nem kímélték sem a hangszereiket, sem a rendszert. A Guzonjin sin (A nagyseggű fia) című nótájuk például egy magas rangú kommunista vezető fiának gondtalan életéről szól.

Az együttes sosem félt egy barackot nyomni a hatalom fejére. Igaz, ezt nem mindig nézték el nekik. Nele Karajlics, az együttes később Belgrádba áttelepült énekese 1984-ben Josip Broz Tito, azaz Tito marsall halála után mindössze három évvel sütötte el a volt Jugoszláviában legendává vált tréfát, amely miatt az együttes egy időre tiltólistára is került. A rijekai koncertjükön elromlott a Marshall márkájú erősítőjük, mire Nele csak annyit mondott: „Megdöglött a Marshall. Úgy értem, az erősítő”.

Ez az elszólás amellett, hogy aligha él olyan Jugoszláviában született 30 feletti ember, aki nem ismerné, később is többször visszaköszönt a hivatalos délszláv kultúrában. A Rock and roll visszavág című szerb film fogatókönyvének alapját adó történet címe is ez volt: A nap, amikor megdöglött a Marsall.

A háború után a szarajevói együttes dalait leginkább a háború előtti élet iránt táplált nosztalgia jellemezte. A Serbia Insajd című blog egyik szerzője az együttest bemutató sorozatában idéz néhány sort a háború után újrakezdő Zabranjeno Pusenje Fildzsan viska című, 1997-ben született dalából: „Nem a lakást és a Jugót (a Yugo az egykor népszerű jugoszláv népautó – a szerk.) bánom a legjobban, hanem, hogy soha többé nem teszünk ki egy csésze többletkávét a váratlan vendégnek” - írja a blog.

A Jugo 45 című számuk is azokról az évekről szól, amikor a gazdag Jugoszláviában mindenki nyaralni járt, és részletre vásárolt kocsit. Persze nem csak az anyagi jólétet, hanem a békés és szép országot is elsiratja ebben a dalban a Zabranjeno Pusenje.

Nem a Macskaj-érzésre, és nem is macskazenére kell tehát készülnie annak, aki december 12-én Pécsre indul zenét hallgatni, hanem a jugoszláv könnyűzene bajnokaira. És valószínűleg szerb, horvát vagy bosnyák, esetleg montenegrói nyelvtudás nélkül is élvezhető lesz, amit Zabranjeno Pusenje produkál majd, ha létrejön a koncert. Úgy tudjuk, egy horvát koncertszervező iroda hozná a szocialista Jugoszlávia sztárjait Pécsre, ám a magyar szervezőktől úgy értesültünk, hogy a helyszínről még nem döntöttek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!