szerző:
hvg.hu

Hűtlen kezelés bűnsegédletével gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség a XIV. kerületi MSZP szervezetének egyik tagját, mondván, olyan tanácsadói szerződést kötött vele Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester, amely szükségtelen volt. Kedden ült volna össze a zuglói képviselőtestület, ahol Kovács-Csincsák letette volna a képviselői esküt, mivel ő került a mandátumáról lemondott Tóth Csaba helyére.

Tavaly augusztusában pattant ki, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az előzetesben lévő Hunvald György ügyeihez egy újabbat csatolt hozzá, s a volt polgármestert két rendbeli jelentős vagyoni hátrány okozásával gyanúsították meg. A két volt zuglói képviselő, az SZDSZ-es Killik Jenővel és a helyi MSZP frakcióvezetőjével, Kovács-Csincsák Lászlóval megkötött tanácsadói szerződésekkel a főügyészség szerint mintegy 11 millió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak.

Mint akkor az ügyészség beszámolt róla, Hunvald 2007 novemberében hároméves, havi négyszázezres javadalmazással járó tanácsadói megállapodást írt alá Kovács-Csincsák Lászlóval, akinek a közbiztonsággal kapcsolatban kellett tanácsokat adnia. A szerződést 2008 decemberében felbontották. Az ügyészség álláspontja szerint Kovács-Csincsák nem végzett szükséges és érdemi tevékenységet, ám a volt erzsébetvárosi polgármester leigazolta a teljesítéseket, s ez alapján a zuglói képviselőnek 5,2 millió forintot ki is fizettek.

Öt hónap alatt Kovács-Csincsák Lászlót az üggyel kapcsolatban nem kérdezték meg, január 18-án viszont hűtlen kezelés elkövetésével gyanúsították meg – mint azt a hvg.hu-val a KNYF szóvivője, Fazekas Géza közölte. A gyanúsítottat védő Gál András elmondta, az furcsa számára, hogy ennyi idő telt el a gyanúsításig. Hangsúlyozta, a főügyészségen panasszal éltek a gyanúsítás ellen és közölték, hogy Kovács-Csincsák László nem követett el bűncselekményt. Ugyanezt mondta el egyébként – a főügyészség tájékoztatása alapján – Killik Jenő is január 14-én történt gyanúsítotti kihallgatásán. Az üggyel kapcsolatban egyébként gyanúsított Weinek Leonárd egykori zuglói polgármester, mivel a Hunvald által kötött szerződésekért cserében ő két erzsébetvárosi politikussal – köztük Gál Györggyel – szerződött gazdálkodással kapcsolatos tanácsadói tevékenység végzésére, s okozott ezzel mintegy húszmillió forintos kárt a XIV. kerületnek – tette hozzá Fazekas Géza. Weinek a gyanúsítás ellen panasszal élt, de azt elutasította a Legfőbb Ügyészség.

Kovács-Csincsák meggyanúsításának időpontja azért érdekes – és azért mondta furcsának Kovács-Csincsák László is a hvg.hu kérdésére –, mert éppen január 18-án ült volna össze a zuglói képviselőtestület. Az ülés napirendi pontjai között szerepel Kovács-Csincsák eskütétele, mivel a képviselő-testületben listás mandátumáról lemondott szocialista Tóth Csaba helyére jelölték. A képviselő-testületi összejövetelt – a hvg.hu tudomása szerint – egy héttel később, január 27-én tartják meg. Úgy tudjuk, Zugló fideszes polgármestere, Papcsák Ferenc semmiképpen nem akarta, hogy Kovács-Csincsákot jelölje az MSZP, mondván, hogy a Hunvald-ügyek kapcsán gyanúsított lehet. A zuglói szocialisták azonban nem választottak másik jelöltet.

Cs. B.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Újra Zuglóban a volt Hunvald-tanácsadó?

A zuglói képviselő-testületben listás mandátumáról lemondott MSZP-s Tóth Csaba helyére a Hunvald Györggyel kapcsolatos tanácsadói botrányban érintett Kovács-Csincsák Lászlót delegálhatják a szocialisták – értesült a Magyar Hírlap.