szerző:
MTI

Csuklón, óraként viselhető vészhívót kap húsz idős ember a rendőrségtől Baktalórántházán.

Húsz idős embernek vészhívórendszer kialakításával teremtett egyéni védelmet a rendőrség Baktalórántházán; a modern segélyhívó készülékeket a Belügyminisztérium pályázatán nyert támogatásból vásárolták - közölte Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főkapitányság sajtószóvivője.

Az egyedül élők a kisváros gondozási központjának diszpécserszolgálatán keresztül tudnak segítséget kérni baj esetén. A mobiltelefonként működő készülék, amelyhez karóraként hordható, úgynevezett pánikgomb is tartozik, bármilyen vészhelyzetben képes a kapcsolatteremtésre. Így akkor is, ha a használója nem képes, vagy külső ok miatt nem tud beszélni, a pánikkaróra gombjának megnyomása után a rendőrségtől azonnal indul a segítség hozzá.    

A műholdas rendszeren keresztül működő vészhívó lehetőséget teremt a nyomkövetésre is, hiszen nemcsak helyi, hanem országos lefedettségű. S nemcsak támadásnál vagy betörésnél teremt lehetőséget a segélykérésre, hanem kétirányú kommunikációs működése révén felügyelhető vele használójának egészségi állapota is.     

A Belügyminisztérium pályázatán Szabolcs megye három rendőrkapitánysága, a nyíregyházi - Baktalórántháza oda tartozik -, a mátészalkai és a nyírbátori nyert együttesen 28,7 millió forintot közbiztonságot javító eszközfejlesztéshez. A pályázati forrásból a 20 vészhívó mellett mobiltelefonokat vásároltak a biztonságérzetet erősítő kapcsolattartáshoz, továbbá laptopokat, hőkamerákat, éjjel is látást biztosító eszközöket, videokamerákat, radaros sebességmérőket, valamint automatikus rendszámfelismerő készülékeket. Emellett fiataloknak és időseknek, továbbá ifjúságvédelemmel és szociális ellátással foglalkozó szakembereknek bűnmegelőzési oktatást szerveznek, továbbá kiadványokkal hívják fel a két legveszélyeztetettebb korosztály tagjainak figyelmét a személyi óvintézkedések fontosságára.    

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!