szerző:
MTI

A földrengéseket nem lehet előre jelezni, ezért nem lehet megalapozottan kijelenteni, hogy Komárom-Esztergom megyében szombaton újabb földrengés következik be - hívta fel a figyelmet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közleményében.

Czomba Péter igazgató egy országos terjesztésű napilap hírére reagált. A cikk szerint szombaton a 2011 január végi oroszlányi földmozgásnál nagyobb erejű rengés várható, amely Komárom és Győr között következhet be. Az igazgató elmondta, a katasztrófavédelem ügyelete számos telefonhívást kapott, amelyben a lakosság érdeklődött, hogy a nap folyamán várható-e földrengés a megye területén.

A tűzoltó alezredes leszögezte: a földrengéseket nem lehet előre jelezni. A lakosság a magatartási szabályokról a BM Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság honlapjáról, a földrengés veszélyeztetettségről, aktuális és múltbeli földrengésekről a Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet honlapjáról tájékozódhat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombati közleménye ehhez még annyit tesz hozzá: a tudomány jelenlegi állása szerint legfeljebb azt lehet vizsgálni, hogy az adott terület földrengés szempontjából veszélyeztetett-e vagy sem.

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!