szerző:
Csikász Brigitta

Negyvenmillió eurós, vagyis tízmilliárd forintos repülőgépvásárlást, esetleg a Malév, illetve az OTP és a Mol által használt légi jármű több százmillió forintos bérlését fontolgatja a kormány – derül ki a hvg.hu birtokába került dokumentumból. A szándékot azzal indokolják, hogy "spórolni kell" az idei uniós feladatokkal kapcsolatos utazások költségein.

Az idén február 11-én megtartott kormányülésen Előterjesztés egyes állami protokollfeladatok és nemzetközi kötelezettségek elősegítésével kapcsolatos kérdésekről címmel szerepelt az állami protokollcélokat szolgáló repülőgép megvásárlásának vagy bérlésének terve.

A Falcon 900 utastere
©

Ez annak kapcsán merült fel, hogy – mint írják a dokumentumban – „a magyar EU-elnökség, majd az azt követő lengyel elnökségi időszak alatt jelentősen emelkedik a közjogi méltóságok és a kormánytagok külföldi utazásainak száma. Egy folyamatosan rendelkezésre álló repülőgéppel a fenti utazások költséghatékonyabbá válnak, az eseményekhez történő pontos időzítés miatt minimalizálhatóak a járulékos költségek.” Hozzáteszik: „a kormánygép használata – amennyiben annak kapacitása lehetővé teszi – az EU-elnökségi vidéki helyszínekre történő delegációk eljuttatását (Debrecen, Balatonfüred) is megoldaná”.

Korábbi kormányutak

Az előző kormányok idején a két legnagyobb kormánydelegáció díja összesen 110 millió forintot tett ki. Gyurcsány Ferenc útja a dél-kaukázusi térség legnépesebb országába, Azerbajdzsánba 65 millió forintba került, míg Bajnai Gordonnak és kíséretének kínai látogatására 45 millió forintot költöttek. Bajnai egyébként ragaszkodott ahhoz, hogy ahova csak lehet, menetrend szerinti járattal menjen.

A repülőgép „beszerzésére” három variáció szerepel az előterjesztésben. Az egyik szerint a Malév tulajdonában lévő, jelenleg használaton kívüli Bombardier CRJ-200-at vennék igénybe. Ez a gép 48 fő szállítására alkalmas. A nyolc éves légi jármű jelenleg a Budapesti Nemzetközi Repülőtér hangárában parkol. A Bombardier-n a „megfelelő javítások legfeljebb 6-8 hét alatt elvégezhetőek, összköltségük körülbelül 240 millió forint”. Emellett a működésnek is vannak kiadásai, ami Budapest-Brüsszel viszonylatban 3 millió forintra tehető. Az anyagiakat a központi költségvetés terhére számolnák el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül.

Az előterjesztésben szereplő „B” változat egy magántulajdonú repülőgép bérlése. Az ad hoc bérlést valamelyik nemzetközi cégtől, például a Netjets-től drágának tartják, mivel a szolgáltatás ára 4500 euró/órától 500 ezer euró/óráig terjedhet. Lehetőségként még felvetették a TriGránit Ferihegyen állomásozó, 14 ember szállítására alkalmas Gulfstream V típusú gépének vagy az Air-Invest Kft. Falcon 900-ának bérlését. Az utóbbi légi járművet, amelynek a „társtulajdonosa a Mol, és az OTP használja”, állami vezetők már többször igénybe vették, és jelenleg is leköthet rá a kormány meghatározott éves órakeretet. A kiadások ebben az esetben az óránkénti díjból – 6-7000 euró –, a személyzet szállás- és egyéb költségeiből tevődnek össze. (Az OTP-Mol gépet nemcsak Orbán Viktor, hanem Gyurcsány Ferenc is igénybe vette utazásaihoz – a szerk.)

Ugyanakkor ennek a gépnek a használatát – mint arra az előterjesztés készítői felhívták a figyelmet – minden esetben „polemizáló sajtómegjelenés követte”. E változatot egyébként is költségesebbnek találták az „A” tervnél, azzal együtt, hogy a légi jármű nagyobb delegációk utaztatására nem alkalmas. Hátrány még, hogy „igénybevételét korlátozza tulajdonosainak fennálló használati joga és üzleti érdeke”, ami állandó egyeztetéseket igényel.

Harmadik lehetőségként a kormány új vagy használt repülőgépet venne, illetve lízingelne a kormánytagok utaztatásához. Az erre a célra alkalmasnak tartott Falcon 900 gép 40 millió euróba, vagyis mintegy 10 milliárd forintba kerül. Hangsúlyozzák, hogy a gép működtethető lenne a Malév személyzetével is, illetve, hogy az elhelyezését meg tudnák oldani – bérleti díj ellenében – a Budapesti Nemzetközi Repülőtéren.

A felsorolt elgondolások közül az előterjesztés készítői a Malév Bombardier CRJ-200-ának igénybevételét javasolják az állami protokollcélokra.

Tényleg spórolnánk?

A repülőgép vásárlása vagy bérlése azonban a költségek szempontjából nem biztos, hogy megtakarítással jár. Amennyiben a kormány tagjai extra kiszolgálást szeretnének utazásaikon, most is igénybe vehetik a Malév VIP szolgáltatását. Repülőjegyüket pedig a Malév járataira időben lefoglalhatják, hiszen az EU-események időpontjait, helyszíneit jó előre, több hónappal korábban meghatározzák. Ráadásul az utazási költségeket Brüsszel vissza is téríti, mégpedig negyedévenként az úgynevezett nemzeti borítékban.

Amennyiben valamilyen váratlan program lép fel, és menetrend szerinti járattal nem oldható meg az utazás, akkor igénybe vehető légitaxi-szolgáltatás, amelyet az utazás előtt egy-két nappal meg lehet rendelni. Ezt az előterjesztés is megemlíti, sokallva a bérleti díjat. Ha pedig országon belüli utazásról van szó, akkor  a debreceni vagy a balatonfüredi út repülővel valószínűleg lényegesen többe kerülne, mintha autóval menne a delegáció.

Egy repülőgép önmagában is hatalmas összeg, de jelentős kiadás a személyzet, az üzemanyag, valamint a repülőtereken való leszállás és várakozási engedély díja is. Akad olyan légitársaság, amely például éppen azért nem indít járatokat Velencébe a karnevál idején, mert a magas repülőtéri díjakat nem tudja megfizetni.

Akár a vásárlás, akár a bérlés mellett döntenek, a repülőgép beszerzése és használatba vétele – a számítások szerint – április végén esedékes. Amire a magyar EU-elnökség nagy része el is telik.

A hvg.hu-nak Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta, nem lesz kormánygép. Arra a kérdésre, hogy akkor miért készült az előterjesztés, a szóvivő megismételte: a kormány utazásait szeretnék költségtakarékosabbá tenni. Információink szerint az előterjesztésről még nem született döntés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Blikk Itthon

Nem tetszett elődje helye Orbán Viktornak

Orbán Viktor átalakíttatta az épületnek azt a szárnyát, ahol a miniszterelnöki dolgozószoba volt, az eddigi, 70 négyzetméteres miniszterelnöki dolgozószobát a 180 négyzetméteres Nándorfehérvári teremre cserélte - írja a Blikk.