szerző:

A palesztin állam önállósági törekvéséről, a békés megoldás lehetőségeiről, valamint az arab világban kialakult helyzetről tárgyalt egymással Schmitt Pál köztársasági elnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke.

Schmitt Pál köztársasági elnök a megbeszélés után elmondta, hogy beszéltek az arab világban kialakult forradalmi megmozdulásoknak az izraeli-palesztin együttélésre gyakorolt hatásáról. Az államfő hozzátette: Magyarország mind a két országgal jó, kiegyensúlyozott kapcsolatot ápol. Schmitt Pál szerint elő kell segíteni a tárgyalások folytatását, amelyek vége két független, egymással jó viszonyban álló állam létrejötte. Elmondta, hogy a megbeszélésen szóba került Magyarország és Palesztina kapcsolata, valamint a palesztin állam önállósági törekvései, és a békés megoldás lehetőségei. Újságírói kérdésre válaszolva közölte: Magyarország és Palesztina között magas rangú diplomáciai kapcsolat áll fenn.

©

Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke megköszönte Magyarország támogatását a betlehemi Születés Temploma tetőzetének restaurációjához. A palesztin elnök gratulált Magyarországnak a soros uniós elnöki tisztség betöltéséhez. Mint mondta, az uniós elnöki tisztség lehetővé teszi azt, hogy Magyarország a közel-keleti békefolyamatban kiemelkedő szerepet játsszon. Elmondta, hogy a magyar államfővel áttekintették a közel-keleti térségben és az arab világban kialakult helyzetet is. Úgy fogalmazott: országa kitart amellett, hogy független állam legyen.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, Palesztinát az 1967-es határok között legutóbb tíz latin-amerikai ország ismerte el. Ezek az elismerések fontosak, de nem helyettesíthetik azokat a tárgyalásokat, amelyeknek Palesztina és Izrael között kell folytatódniuk - tette hozzá. Arra az újságírói felvetésre, hogy a nemzetközi légi hadműveletről Líbia térségében az Arab Liga főtitkára is elítélőleg nyilatkozott, Mahmúd Abbász azt mondta: a Palesztin Nemzeti Hatóság álláspontja az, hogy amikor az arab világban valamilyen politikai esemény következik be, abba nem avatkozik be.

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap érkezett Budapestre. Aznap találkozott Martonyi János külügyminiszterrel, akivel egyebek mellett áttekintették, milyen hatással lehetnek az észak-afrikai események a közel-keleti békefolyamatra. Schmitt Pál egy ezüstözött, csontberakásos Bibliát kapott Mahmúd Abbásztól. A magyar elnök egy Zsolnay-vázát ajándékozott Abbásznak.

©