szerző:
MTI / hvg.hu

Hétfő reggel a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel veszi kezdetét a 2010/2011-es tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka. A magyar nyelv és irodalom közép- és emelt szintű írásbeli vizsga időtartama 240 perc. A magyar mint idegen nyelvből letehető középszintű írásbelire 180 perc, míg az emelt szintűre 240 perc áll rendelkezésre.

Magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1192 helyszínen 90 275 diák, emelt szinten 34 helyszínen 1292 tanuló tesz érettségi vizsgát. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 60 helyszínen 119 diák érettségizik. Utóbbiból az idén nem lehet emelt szinten érettségi vizsgát tenni.

Magyar nyelv és irodalom

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatlapra 60 perc, a szövegalkotási feladatlapra pedig 180 perc áll rendelkezésükre. A diákok először a szövegértési feladatlapot oldják meg, csak ennek összegyűjtése után kezdhetik el a szövegalkotási feladatlap kitöltését.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása többnyire a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. Szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. A diákok által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1500 szó.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy emelt szintű írásbelije 240 perces. Az írásbeli vizsga nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. Az érettségizők a rendelkezésére álló időt itt is tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék. A három szövegalkotási feladat különböző témáról, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő. Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Élesben. Hétfőn kezdődik az írásbeli érettségi időszak
©

Magyar mint idegen nyelv

A magyar mint idegen nyelv vizsgatárgy írásbeli érettségi vizsgája négy elkülönülő részből áll: a diákok az olvasott szöveg értése, a nyelvhelyesség, a hallott szöveg értése és az íráskészség című rész feladatsorait oldják meg. A középszintű írásbeli vizsga teljes időtartama 180 perc, az emelt szintűé 240 perc. Mindkét szinten a feladatok javítása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Az érettségiket idén is szigorú biztonsági intézkedések kísérik. A tételsorokat csak a bizottság tagjai ismerik, továbbá azok, akik összeállították, illetve átadják a nyomdának.

Az írásbelik kedd reggel a matematikavizsgákkal folytatódnak. Szerdán történelemből, csütörtökön angol, pénteken pedig német nyelvből vizsgáznak a tanulók. Május 9-én sor kerül a nemzetiségi nyelv és irodalom, nemzetiségi nyelv írásbelikre, ezután jön az informatika, a latin, a biológia, a társadalomismeret, a kémia, a földrajz írásbeli, majd a szakmai előkészítő tárgyak következnek. Az írásbeli vizsgatárgyakról és időpontokról bővebben az Oktatási Hivatal oldalán olvashatnak.

Az írásbeli érettségik május 2-án kezdődnek és május 23-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 2-án kezdődnek és június 8-án zárulnak, míg a középszintű szóbeli vizsgák június 14-től 28-ig zajlanak majd.

Az egyes vizsgákról hétfőtől folyamatosan beszámolunk, oktatási oldalunk, az Eduline.hu közreműködésével.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Karrier

Az elmúlt évek érettségi botrányai

Ellopott tételek, elcserélt feladatsorok és hibás tesztlapok - az elmúlt húsz évben az összes létező módon sikerült elrontani az érettségi megszervezését. Volt olyan gimnázium, ahol tévedésből egy héttel korábbi időpontra hívták be a vizsgázókat, máshol az írásbeli eredményeket kellett megsemmisíteni, mert az iskola elfelejtett záróvizsgát szervezni az előrehozott érettségire jelentkezőknek. A pálmát a 2000-es érettségi botrány viszi: véletlenül az 1999-es olaszérettségi nyelvtani tesztjét osztották ki a végzősöknek.

Fürjes Judit Vélemény

Hoffmann Rózsa: Szigorúbb érettségi vizsgák, hat tárgyból

A jó erkölcs, a rendezettség, a kötelességteljesítés, a tudás, az igazságosság, az esélyegyenlőség biztosítása, a hátrányos megkülönböztetés tiltása nemcsak a jól működő iskolarendszer, de egyben az egészséges társadalom alapértékei is – szögezte le a hvg.hu-nak adott interjúban Hoffmann Rózsa, az oktatásért felelős államtitkár.