szerző:
MTI/Napi Gazdaság

Lezárult a Széll Kálmán tér tervezésére kiírt közbeszerzési ötletpályázat. A három jelentkező közül a Főmterv Zrt. pályázatát fogadták el, s a társaságot kérik fel a tanulmányterv elkészítésére - számolt be a Napi Gazdaság kedden.

A lapnak Hutiray Gyula városfejlesztési ügyekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: az átépítéssel az immár Széll Kálmán térré változott Moszkva tér a külsejét is meghatározó, hatvanas-hetvenes évekbeli légkörtől is megszabadulhat. A 3 milliárd forintra becsült, állami finanszírozású projektben a beépítés mértéke nem haladhatja meg a jelenlegi szintet, s bíznak abban, hogy nem lesz szükség a kerületi szabályozási terv módosítására sem.

Az átépítés során nem nagy léptékű üzleti fejlesztésre kerül sor, hanem a tér közepét, elsősorban a közlekedési kapcsolatokat rendezik. A tanulmányterv készítésénél már a fonódó villamos lehetséges nyomvonalát is figyelembe kell venni - mondta Hutiray Gyula. A tanulmánytervről szeptemberben születhet döntés, a jövő év elejére elkészül az engedélyezési terv, s a programot még 2012-ben meg is valósítják - tette hozzá.

A lap emlékeztet, hogy a tér rendezéséről a nyolcvanas évek vége óta folyik a polémia, hol a zöldterületi humanizálás, hol a kommercializálás, hol a közlekedés átszervezése került előtérbe. A nagyot álmodó programok azonban a ráfordítások megosztását igényelték volna az érintett kerületek, a főváros és a magánbefektetők között, ami ellehetetlenítette a megvalósítást.

Széll Kálmán tér anno
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!