szerző:
MTI

A Szivárvány Misszió Alapítvány szerint a rendőrség a szombati melegfelvonuláson kifogásolhatóan járt el osztrák állampolgárokkal szemben.

A Szivárvány Misszió Alapítvány kifogásolja a rendőrség eljárását a szombati budapesti melegfelvonulás két osztrák résztvevőjével szemben. Az alapítvány keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a melegfelvonulás több osztrák résztvevőjét a felvonulást követően "egy csoport újnáci irritáló anyaggal fújta le", valamint szóban megfenyegette.

Az érdekvédő szervezet szerint a "szélsőjobboldaliak, akik közül többen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom pólóját hordták", a helyszínre érkező rendőröknek azt állították, hogy a résztvevők támadták meg őket, és a rögtönzött szembesítésen "azonosítottak" két résztvevőt, mint az állítólagos támadókat. Őket a rendőrség előállította, kihallgatta, majd hajnalban szabadon bocsátotta. Az osztrák résztvevők nem kívántak feljelentést tenni a támadás miatt.

"Az volt a benyomásom, hogy a rendőrség előtt világos, hogy valójában a szélsőjobboldaliak a támadók, és maguktól eleresztettek volna minket" - idézte az alapítvány az egyik osztrák résztvevő szavait. Beszámolója szerint "a helyszínre érkező Zagyva György Gyula jobbikos képviselő elkezdett hadonászni a képviselői igazolványával", ami után a rendőrök mindannyiukat leszállították a buszról, igazoltatták, és szembesítették az állítólagos sértettekkel, akik véletlenszerűen kiválasztottak két embert.

©

Steigler Sándor, a Budapest Pride-ot szervező alapítvány kuratóriumának elnöke szerint az ilyen nyomásgyakorlásnak nincsen helye demokráciákban, hiszen a demokratikus országokban a rendőri hatalmat nem a parlamenti képviselők gyakorolják. "Világos, hogy a Jobbik nem csak szavakban, hanem tettekben is demokráciaellenes" - írták.

A szervezet kifogásolja, hogy a rendőrség nem indított hivatalból eljárást közösség tagja elleni erőszak bűncselekménye miatt, mert szerintük a körülmények és a tanúk beszámolói alapján felmerül ennek gyanúja. Kifogásolja azt is, hogy a rendőrség hagyta, hogy a helyszínen lévő "nácik" felvételeket készítsenek az igazoltatás alatt.

A rendőrség szombaton két külföldit, az Osztrák Felsőoktatási Hallgatói Önkormányzat (ÖH) két aktivistáját állította elő a meleg méltóság menetet követően. Az ÖH arról tájékoztatta az osztrák hírügynökséget, hogy mintegy ötven aktivistájuk vett részt a melegfelvonuláson.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!