szerző:
MTI/Magyar Nemzet

A várólistás betegek szerint az egy hónapon túli várakozási idő már elfogadhatatlanul hosszú, nagy részük pedig akár fizetne is a vizsgálatokért, ha azok egy-két napon belül elvégezhetők lennének - számolt be hétfőn a Magyar Nemzet az Első Magyar Egészségügyi Marketing Kft. felmérésére hivatkozva.

A Magyar Nemzet szerint akad olyan kórház, ahol például egy csípőprotézis-műtétre több mint öt év az előjegyzési idő. Míg Mammográfiára, röntgenre vagy ultrahangra általában egy-két hetet kell várni, addig a CT- és MR-vizsgálatok esetén egy hónapot jóval meghaladja az átlagos várakozási idő.

A betegek az egy-két héten belüli időt még érthetőnek tartják, az egy-két hónapon túl kapott előjegyzés azonban elfogadhatatlan számukra. A betegek fele a várakozás csökkentése érdekében igénybe venne fizetős orvosi szolgáltatást. A felmérés szerint a várólistás betegek 63 százaléka fontosnak tartja, hogy értesüljön arról: az államilag finanszírozott diagnosztikai vizsgálat mellett térítés ellenében is kivizsgáltathatja magát - olvasható a lapban.