szerző:
hvg.hu

Ózdon a márciusi és áprilisi ellenőrzéseket követően közel kétszáz főnek szüntette meg a bérpótló támogatás folyósítását a polgármesteri hivatal. A listán szerepeltek olyanok, akik nem tartottak rendet saját házuk táján, de a többséget a hibás lakcímet megjelölők tették ki.

A város közterület felügyelői ellenőrizték a bérpótló támogatásban részesülőket, hogy betartják-e a március elsején életbe lépett helyi rendeletet. A rendezett lakókörnyezet biztosításának kitétele Ózdon is ráépült a szociális törvényre, amely kimondja, hogy a támogatásban részesülők kötelesek rendben tartani saját ingatlanukat. Ennek az előírásnak az ellenőrzését végezték a jelzett időpontban a közterület felügyelők, amely során 2831 jegyzőkönyvet készítettek – nyilatkozta a hvg.hu-nak dr. Almási Csaba, Ózd jegyzője.

A teljes körű vizsgálat során öt bérpótló juttatásban részesülő személy lakóházának udvarán találtak nagyobb mennyiségű szemetet, lekaszálatlan gyomot, ezért esetükben megszüntették a támogatást. Vizsgálták a 784 fő új  kérelmező lakókörnyezetét is, közülük ketten nem kaphatják egy éven át a 28 500,- Ft összegű segélyezést előbbi okok miatt.

A legnagyobb létszámot azok a személyek tették ki, akiket az ellenőrök nem találtak a bejelentett lakóhelyükön. Ez azért tűnhet érdekesnek, mert a korábban ajánlott küldeményben postázott kiértesítést mindenki átvette, tehát volt arról tudomásuk, hogy ellenőrzést kapnak a levélben szereplő időpontban. Abban egyébként szerepelt a vonatkozó törvény szövege is, így nem mondhatja egyik érintett sem, hogy nem ismerte a jogszabályt – tette hozzá a jegyző. Volt olyan bejelentett lakcím, olyan ingatlan, ahol már a házat is lebontották, de valami úton-módon a pénz mégis eljutott a címzetthez. Mivel ezek az emberek akadályozták az eljárást, vagyis nem működtek együtt a hivatallal, amiért a jogszabály szerint esetükben egy évre el kell vonni a bérpótló támogatást.

Jelenleg 729 közfoglalkoztatott dolgozik a városban, 2600-an kapják a 28 500-, Ft bérpótló támogatást, 784 személy pedig már beadta erre az igényét. Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz az együttműködést nem vállaló személyekkel, akiknek mindössze ez az összeg jelentette idáig a megélhetést. Az biztos, hogy egy naptári éven át nem kaphatják majd ezt a csekély összegű támogatást és nem mehetnek közmunkára sem. Ózd térségében viszont szinte lehetetlen elhelyezkedni, hiszen a munkaügyi központ helyi kirendeltségének májusi zárásakor 7317 fő szerepelt az álláskeresők listáján.

Kovács István

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!