Mikor és kinek jár az özvegyi nyugdíj?

2011. augusztus 16., kedd, 15:51
Szerző:


Címkék: ;

Az özvegyi nyugdíj célja, hogy a magára maradt házastárs, élettárs helyzetét megkönnyítse. Összegyűjtöttük, hogy kinek mi jár és milyen feltételekkel.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó hozzátartozói nyugellátás az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a szülői nyugdíj, valamint a baleseti hozzátartozói nyugellátások, az özvegyi járadék. Magyarországon 2011 januárjában 126 569-en részesültek hozzátartozói ellátásban, ebből 121 257 nő és 5 312 férfi volt. Árvaellátásban több mint 97 ezren részesültek.

Hozzátartozói nyugellátás – az egyéb feltételek fennállása esetén – annak az elhunyt személynek a jogán jár, aki haláláig az öregségi vagy rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, vagy öregségi, rokkantsági nyugdíjasként halt meg.

A hozzátartozói nyugellátásra jogosultság szempontjából halálesetnek minősül az eltűnés is, amennyiben annak tényét bíróság jogerősen megállapította. Eltűnt személyt a bíróság abban az esetben nyilvánít halottnak, ha az eltűnésétől számítva legalább öt év eltelt anélkül, hogy életben létéről bármilyen adat ismertté vált volna.

Az özvegyi nyugdíj típusairól, felélesztéséről a jogosulság feltételeiről olvasson többet az Adózónán!

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés


Mikor és kinek jár az özvegyi nyugdíj?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X