szerző:
hvg.hu

Az özvegyi nyugdíj célja, hogy a magára maradt házastárs, élettárs helyzetét megkönnyítse. Összegyűjtöttük, hogy kinek mi jár és milyen feltételekkel.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó hozzátartozói nyugellátás az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a szülői nyugdíj, valamint a baleseti hozzátartozói nyugellátások, az özvegyi járadék. Magyarországon 2011 januárjában 126 569-en részesültek hozzátartozói ellátásban, ebből 121 257 nő és 5 312 férfi volt. Árvaellátásban több mint 97 ezren részesültek.

Hozzátartozói nyugellátás – az egyéb feltételek fennállása esetén – annak az elhunyt személynek a jogán jár, aki haláláig az öregségi vagy rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, vagy öregségi, rokkantsági nyugdíjasként halt meg.

A hozzátartozói nyugellátásra jogosultság szempontjából halálesetnek minősül az eltűnés is, amennyiben annak tényét bíróság jogerősen megállapította. Eltűnt személyt a bíróság abban az esetben nyilvánít halottnak, ha az eltűnésétől számítva legalább öt év eltelt anélkül, hogy életben létéről bármilyen adat ismertté vált volna.

Az özvegyi nyugdíj típusairól, felélesztéséről a jogosulság feltételeiről olvasson többet az Adózónán!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!