szerző:

Még az idén visszaállítaná havi 40 ezer forintra a súlyos tanulási és magatartási problémával küzdő, speciális nevelés igényű (SNI) gyerekek normatív támogatását a Fővárosi Közgyűlés oktatási bizottsága.

A testület keddi ülésén elhangzott, hogy a súlyos tanulási és magatartási problémával küzdő gyerekeket, tanulókat oktató alapítványok, nonprofit szervezetek 2007/2008-as tanévtől biztosított havi 40 ezer forintos fejenkénti támogatási összege az idei tanévben a felére csökkent. Ezután a főjegyző rendkívüli célvizsgálatot rendelt el a támogatási összegek szabályosságának vizsgálatára, illetve arra, hogy az összeg csökkenése milyen hatással van az intézmények működésére.

A tájékoztató szerint 27 intézményben 4857 gyermeket neveltek, közülük 1121 budapesti lakhelyű tanulónak volt érvényes szakértői véleménye és intézményi kijelölése. A dokumentum megjegyzi, hogy a célvizsgálat megállapításai egyértelműen alátámasztották az intézmények működésének szükségességét. Az iskolák által ellátott feladatok különbözőségének figyelembevételével a Fővárosi Közgyűlés június 22-én átlagosan havi 25 ezer forintra emelte az egy főre jutó támogatás összegét. A főváros oktatási bizottsága kedden arról döntött egyhangúlag, hogy még ebben az évben az eredeti szintre, vagyis 40 ezer forintra kell emelni a támogatás mértékét.

Pokorni Zoltán, a bizottság fideszes elnöke azt mondta: ellenkező esetben egy önálló intézmény létrehozását kell előkészítenie a fővárosnak, az átmeneti időszakban pedig perekkel kell szembenéznie, miután nem látná el törvényi kötelezettségét. Csomós Miklós oktatásért felelős főpolgármester-helyettes kijelentette, hogy támogatja a javaslatot, és jelezte, hogy ragaszkodik az összeg differenciálásához, valamint a szigorú ellenőrzéshez, ami garanciát ad a fővárosnak, hogy a pénzek jó helyre kerülnek.

A testület várhatóan a Fővárosi Közgyűlés szeptember 28-i ülésére viszi be az erről szóló indítványt, és felkéri a főpolgármestert, hogy tegyen javaslatot még októberben a költségvetés módosítására, hogy mielőbb meg lehessen kötni az új közszolgáltatási szerződéseket.

Az érintett alapítványi iskolákkal foglalkozó cikkünket itt olvashatja el!