szerző:
MTI

Még az idén visszaállítaná havi 40 ezer forintra a súlyos tanulási és magatartási problémával küzdő, speciális nevelés igényű (SNI) gyerekek normatív támogatását a Fővárosi Közgyűlés oktatási bizottsága.

A testület keddi ülésén elhangzott, hogy a súlyos tanulási és magatartási problémával küzdő gyerekeket, tanulókat oktató alapítványok, nonprofit szervezetek 2007/2008-as tanévtől biztosított havi 40 ezer forintos fejenkénti támogatási összege az idei tanévben a felére csökkent. Ezután a főjegyző rendkívüli célvizsgálatot rendelt el a támogatási összegek szabályosságának vizsgálatára, illetve arra, hogy az összeg csökkenése milyen hatással van az intézmények működésére.

A tájékoztató szerint 27 intézményben 4857 gyermeket neveltek, közülük 1121 budapesti lakhelyű tanulónak volt érvényes szakértői véleménye és intézményi kijelölése. A dokumentum megjegyzi, hogy a célvizsgálat megállapításai egyértelműen alátámasztották az intézmények működésének szükségességét. Az iskolák által ellátott feladatok különbözőségének figyelembevételével a Fővárosi Közgyűlés június 22-én átlagosan havi 25 ezer forintra emelte az egy főre jutó támogatás összegét. A főváros oktatási bizottsága kedden arról döntött egyhangúlag, hogy még ebben az évben az eredeti szintre, vagyis 40 ezer forintra kell emelni a támogatás mértékét.

Pokorni Zoltán, a bizottság fideszes elnöke azt mondta: ellenkező esetben egy önálló intézmény létrehozását kell előkészítenie a fővárosnak, az átmeneti időszakban pedig perekkel kell szembenéznie, miután nem látná el törvényi kötelezettségét. Csomós Miklós oktatásért felelős főpolgármester-helyettes kijelentette, hogy támogatja a javaslatot, és jelezte, hogy ragaszkodik az összeg differenciálásához, valamint a szigorú ellenőrzéshez, ami garanciát ad a fővárosnak, hogy a pénzek jó helyre kerülnek.

A testület várhatóan a Fővárosi Közgyűlés szeptember 28-i ülésére viszi be az erről szóló indítványt, és felkéri a főpolgármestert, hogy tegyen javaslatot még októberben a költségvetés módosítására, hogy mielőbb meg lehessen kötni az új közszolgáltatási szerződéseket.

Az érintett alapítványi iskolákkal foglalkozó cikkünket itt olvashatja el!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Tossenberger Adél Itthon

''Mindenki hallgat, mindenki fél, senki sem tudja, mi lesz januártól''

Már nyár elején is egyértelmű volt, hogy nehéz év vár a speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó alapítványi iskolákra. 1200 gyerek oktatása került veszélybe, amikor Budapest vezetése eldöntötte: felére csökkentik az érintett intézmények támogatását. Ez azonban nem az egyetlen probléma: augusztus 31-én a közoktatási kiegészítő normatíva is megszűnt, s bár kaptak ígéretet a hosszabbításra, a szerződések egyelőre a minisztériumnál keringenek, a tanév pedig elkezdődött.

Neizer Anita Itthon

Már a beteg gyerekekre sincs pénz Pest megyében

Korai fejlesztési ellátás nélkül maradhat Pest megyében sok rászoruló gyerek, mivel a pénzhiány miatt nem tudnak szerződést kötni a terapeutákkal, gyógypedagógusokkal, konduktorokkal. A szerződéses fejlesztőpedagógusok ráadásul egy éve nem kapnak fizetést. A megyei önkormányzatnak nincs pénze, kormányzati segítségben reménykedik.