Péterfalvi: most lesz igazán független az adatvédelmi hatóság

2012. január 05., csütörtök, 08:38 • Utolsó frissítés: 2012. január 05., csütörtök, 08:38
Szerző:


Címkék: ; ;

A szervezet független költségvetési szervként működik, vezetője nem utasítható - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila kiemelte, hogy elmaradt az átadás-átvétel a korábbi adatvédelmi biztos és az új hatóság között.

Teljesen önálló intézmény a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, amely független költségvetési fejezetként működik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Péterfalvi Attila elnök, aki hangsúlyozta: ezért is értékeli úgy, hogy az új hivatalnak nagyobb a függetlensége, mint a korábbi adatvédelmi biztosi intézményé volt.

A szervezet nem utasítható, és tulajdonképpen felettes szerve sincs, bár a bíróság felülvizsgálhatja a hivatal döntéseit - tette hozzá. A jelenlegi konstrukció szerint az adatvédelmi hatóság is köteles az előző évi tevékenységéről beszámolót készíteni, és azt elküldeni az Országgyűlésnek, utóbbi azonban nem köteles megtárgyalni azt, és nincs róla formális szavazás sem - magyarázta. Szó sincs tehát arról, hogy a hatóságot "kormányhivatallá" degradálták volna, ahogyan egyesek állítják - hangsúlyozta.

A hatóság elnöke arról is beszélt, hogy a korábbi adatvédelmi biztos és az új hatóság között semmiféle átadás-távétel nem volt. Hangsúlyozta, hogy több száz ügy van folyamatban, amelyeket az átadás után majd át kell tekinteni. Péterfalvi Attila szerint ehhez szükség van a munkatársakra is, az állomány azonban még nem állt össze.

Péterfalvi Attila kiemelte: ahogy eddig, úgy a jövőben is szükségesnek tartaná a jogszabályok véleményezését. Hozzátette: az új szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a hatóság közvetlenül az Alkotmánybírósághoz forduljon.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés


Péterfalvi: most lesz igazán független az adatvédelmi hatóság
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X