szerző:
Folk György / Brüsszel
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar polgárok megosztása helyett a társadalom újraegyesítésén kellene ügyködnie Orbán Viktornak - mondta Martin Schulz, az EP új elnöke kedden reggel a magyar miniszterelnökkel folytatott brüsszeli megbeszélései után.

Az első hivatalos vendége volt az Európai Parlament új elnökének irodájában Orbán Viktor kedden reggel, ahol az EP elnöke politikai nézetei helyett személyes meglátásait osztotta meg a magyar miniszterelnökkel. A korábban az EP szocialista frakcióvezetői tisztét betöltő Schulz a találkozó után hangsúlyozta, végre lehetősége volt arra, hogy "Orbán Viktor egyes politikai törekvéseit érvekkel támassza alá nyitott, de kemény tárgyalásuk során".

Orbán Viktor azt mondta, a társadalom megosztása helyett a konszolidáció vezérli törekvéseit, hozzátéve, hogy az ideológiai csatáknál jelenleg sokkal jobban foglalkoztatja a magyarokat a gazdasági helyzet. Orbán kitért a válasz elől azzal kapcsolatban, hogy szóba került-e az uniós alapszerződés hetes cikkelye alapján a magyar szavazati jog felfüggesztése a kötelességszegések miatt, míg az EP elnöke kijelentette: azt javasolja az EU-intézmények döntéshozóinak, hogy kerüljenek minden olyan megoldást, ami "a magyar miniszterelnök malmára hajtja a vizet" és unióellenes indulatokat korbácsolhat Magyarországon.

Elég a kettős beszédből

Martin Schulz hangsúlyozta, arra kérte a magyar kormányfőt, ne csak hazáján kívül tegye magáévá az európai retorikát, miközben otthon EU-ellenes kijelentéseivel van tele a nyilvánosság. “Orbán úr egy okos ember, de az európaiak sem hülyék” - zárta szavait az EP múlt héten kinevezett elnöke.

Szijjártó Péter a kormányfő szóvivője a megbeszélésekről kiadott rövid közleményében azt írta, "a magyar kormányfő és a szocialista politikus egyetértettek abban, hogy jelen helyzetben bármilyen további külső politikai nyomásgyakorlás Magyarországra káros hatásokkal járhat, beleértve az uniós alapszerződés 7. cikkelyének alkalmazását is. Abban is egyetértettek, hogy egyenként végig kell nézni a vitatott ügyeket, és ahol szükséges, tovább kell tárgyalni, és jogi mederben kell tartani a vitákat".

Kemény, de nyitott tárgyalások. Egyelőre keveset lehet tudni a konkrétumokról
©

Az EP-elnökkel folytatott tárgyalásai csak a nyitányát jelentették Orbán Viktor mai diplomáciai maratonjának: a kormányfő találkozik még az Európai Tanács elnökével, Herman Van Rompuy-jal, az Európai Néppárt delegációjával, valamint José Manuel Barroso bizottsági elnökkel is. Orbán Viktor még elutazása előtt úgy nyilatkozott Budapesten, hogy gyors politikai megoldásra számít a megbeszélések után a Bizottság és a kormány között fennálló vitás kérdésekben. Mint ismert, a Nemzetközi Valutalap ezt a megegyezést szabta feltételül egy készenléti hitelmegállapodáshoz.

Schulz szavai kevésbé voltak élesek, mint azt előzetesen az EP-elnököt közelről ismerő forrásunk várta, igaz, Orbán Viktor már a múlt héten is - a korábbiakhoz képest - szokatlanul békülékeny hangot ütött meg az osztrák alkancellárral folytatott tárgyalásai után. Informátorunk úgy vélekedett előzetesen, az EP új elnökének meggyőződése, hogy nemcsak a már közismert három esetben kell kötelességszegési eljárást indítani Magyarország ellen, hanem további ügyek miatt is, és "ez a szándék találkozni látszik a Bizottság törekvéseivel, amit jól jelez például a médiaügyi biztos, Neelie Kroes levele”. Szerinte egyelőre azért nem veszik elő látványosan más témák kapcsán is a magyar kormányt, mert az EB sem szeretné, ha megerősödnének az EU-szkeptikus, nacionalista hangok Magyarországon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Kósa András Itthon

„Ha Orbán azt hiszi, vége, téved: még csak most kezdődik”

Az Európai Unió vezetőinél jár canossát a héten a magyar kormányfő, miután a múlt héten már jelezte, gyakorlatilag bármilyen uniós igénynek eleget tesz a vitatott hazai törvényekkel kapcsolatban. Egy brüsszeli forrásunk szerint azonban a kormány vesszőfutása még csak most kezdődik: a következő hónapokban folyamatos lesz a nyomás Orbán Viktoron.

Zentai Péter Itthon

"Orbán retorikája veszélyes" – interjú Martin Schulzcal

Visszautasítja Orbán Viktor Európai Unióról adott legutóbbi „elemzését” a hvg.hu-nak adott interjúban Martin Schulz német szociáldemokrata politikus, aki hamarosan minden bizonnyal az Európai Parlament új elnöke lesz. Schulz szerint a magyar kormányfőnek hamarosan el kell döntenie, hogy Magyarországot Európa fő vonalához vagy Oroszországhoz és Kínához akarja közelíteni. A kettő együtt nem fog menni – véli Martin Schulz.

Kósa András Itthon

Martonyi: „valóban idegesítő” a magyar hiány

„Valóban idegesítő”, hogy Magyarország a csatlakozása óta képtelen betartani az uniós előírásokat a költségvetési hiányra vonatkozóan, mindenképpen jó lenne lezárni a túlzottdeficit-eljárást – mondta a hvg.hu-nak Martonyi János. A külügyminisztert arról is kérdeztük, nem unja-e, hogy mások helyett kell magyarázkodnia, és mit szól Schmitt Pál plágiumgyanújához.

hvg.hu Itthon

"Indítsuk újra a Klubrádiót?" - bármit mondhat Barroso Orbánnak, elfogadjuk

Gyakorlatilag azt mond José Manuel Barroso Orbán Viktornak, amit akar, a magyar kormányfőnek nem lesznek feltételei, hiszen - a hivatalos nyilatkozatokkal szemben - égetően szükségünk van az uniós készenléti hitelre, és az EU láthatóan az IMF-el szorosan egyeztetve diktál feltételeket Magyarországnak. Fideszes forrásunk szerint mindent hajlandó lesz elfogadni kedden Orbán Viktor Brüsszelben.