szerző:
Dezső András

Egy birtokunka került levél tanúsága szerint igazat állít a Hallgatói Hálózat (HaHa) azzal kapcsolatban, hogy Hoffmann Rózsát nem hívták meg a szerdai tüntetésre, amelyen a szervezet az oktatási államtitkár nevével fémjelzett felsőoktatási törvény ellen és az egyetemi-főiskolai keretszámok ellen tiltakozott.

A Hoffmann Rózsát a szerdai tüntetésre invitáló Erdész Ábel nem tartozott a demonstráció szervezői közé, ahogy azt az oktatási államtitkárság sajtóosztálya állítja - derül ki abból a levélből, amit az érintett az esemény szervezőinek írt. „Én voltam, aki két nappal ezelőtt meghívtam Hoffmannt a felvonulásra - úgy vettem, hogy nem követek el vele nagy hibát, hiszen idáig ti is a párbeszéd fontosságát hirdettétek. (…) Az üzenetben egy szóval sem utaltam arra, hogy a ti képviselőtök lennék. Használtam ugyan a "mi" névmást, de itt a felvonulók összességére gondoltam” - olvasható a hvg.hu birtokába került e-mailben.

Lapunk telefonon megkereste Erdészt, aki megerősítette: ő írt Hoffmannak levelet, a szervezőket pedig nem is ismeri személyesen. Az oktatási államtitkárnak azért írt levelet, mert a HaHa Facebook-oldalán erre biztatták az embereket. Erdész a tüntetés szervezőinek írt magyarázó e-mailjében leírta: Hoffmannak nem a HaHa képviselőjeként írt, hanem „egyszeri, aggódós felvételizőként”, aki „egy borzasztóan alulértékelt ügy szolgálatába szeretne állni azzal, hogy valamivel nagyobb nyilvánosságot szerez neki”.

A Fővám téren tüntetett a Hallgatói Hálózat. Hoffmann Rózsa nélkül
©

A HaHa korábban azt közölte: a szerdai tüntetést megelőző este Hoffmann Rózsa sajtóreferense azt az információt juttatta el hozzájuk, hogy a szaktárca elolvasta szakmai állásfoglalásukat, s erre a tüntetésen az államtitkár reagálni szeretne. A HaHa az államtitkár kérését nem teljesítette, mondván: az egyeztetetés nélkül elfogadott törvény elleni tüntetés nem a megfelelő helye és ideje annak, hogy az államtitkár kifejezze egyet nem értését szakmai anyagukkal kapcsolatban.

A HaHa "Vissza a jövőnket" mottóval hirdette meg a demonstrációt a fővárosba; a szervezők szerint a felsőoktatási törvény botrányos átalakításával a kormány elveszi a következő generációk jövőjét. A változások egyaránt lehetetlen helyzetbe hozzák a felvételizőket, az életüket eladósodással kezdő vagy röghöz kötött hallgatókat és az oktatókat - írták korábban.

A Hallgatói Hálózat - diákok és oktatók önszerveződő csoportja - azért jött létre, mert elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási törvény jelen formáját, a keretszámok drasztikus csökkentését és a tandíjak összegét - olvasható a szervezet Facebook-oldalán. A demonstrációval szerdán szolidaritást vállalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az LMP is, utóbbi a szimpatizánsait a tüntetésen való részvételre biztatta.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
eduline.hu Karrier

Nem beszélhet Hoffmann Rózsa a Hallgatói Hálózat tüntetésén

Hiába kérte, nem mondhat beszédet a szerda délutáni, budapesti diáktüntetésen Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár - így döntött a demonstrációt szervező Hallgatói Hálózat (HaHa). Az egyetemistákból és oktatókból álló csoport azt üzente az államtitkárnak: az új felsőoktatási törvény elfogadása előtt kellett volna egyeztetni a társadalmi és szakmai szervezetekkel.