szerző:
Dezső András

Egy birtokunka került levél tanúsága szerint igazat állít a Hallgatói Hálózat (HaHa) azzal kapcsolatban, hogy Hoffmann Rózsát nem hívták meg a szerdai tüntetésre, amelyen a szervezet az oktatási államtitkár nevével fémjelzett felsőoktatási törvény ellen és az egyetemi-főiskolai keretszámok ellen tiltakozott.

A Hoffmann Rózsát a szerdai tüntetésre invitáló Erdész Ábel nem tartozott a demonstráció szervezői közé, ahogy azt az oktatási államtitkárság sajtóosztálya állítja - derül ki abból a levélből, amit az érintett az esemény szervezőinek írt. „Én voltam, aki két nappal ezelőtt meghívtam Hoffmannt a felvonulásra - úgy vettem, hogy nem követek el vele nagy hibát, hiszen idáig ti is a párbeszéd fontosságát hirdettétek. (…) Az üzenetben egy szóval sem utaltam arra, hogy a ti képviselőtök lennék. Használtam ugyan a "mi" névmást, de itt a felvonulók összességére gondoltam” - olvasható a hvg.hu birtokába került e-mailben.

Lapunk telefonon megkereste Erdészt, aki megerősítette: ő írt Hoffmannak levelet, a szervezőket pedig nem is ismeri személyesen. Az oktatási államtitkárnak azért írt levelet, mert a HaHa Facebook-oldalán erre biztatták az embereket. Erdész a tüntetés szervezőinek írt magyarázó e-mailjében leírta: Hoffmannak nem a HaHa képviselőjeként írt, hanem „egyszeri, aggódós felvételizőként”, aki „egy borzasztóan alulértékelt ügy szolgálatába szeretne állni azzal, hogy valamivel nagyobb nyilvánosságot szerez neki”.

A Fővám téren tüntetett a Hallgatói Hálózat. Hoffmann Rózsa nélkül
©

A HaHa korábban azt közölte: a szerdai tüntetést megelőző este Hoffmann Rózsa sajtóreferense azt az információt juttatta el hozzájuk, hogy a szaktárca elolvasta szakmai állásfoglalásukat, s erre a tüntetésen az államtitkár reagálni szeretne. A HaHa az államtitkár kérését nem teljesítette, mondván: az egyeztetetés nélkül elfogadott törvény elleni tüntetés nem a megfelelő helye és ideje annak, hogy az államtitkár kifejezze egyet nem értését szakmai anyagukkal kapcsolatban.

A HaHa "Vissza a jövőnket" mottóval hirdette meg a demonstrációt a fővárosba; a szervezők szerint a felsőoktatási törvény botrányos átalakításával a kormány elveszi a következő generációk jövőjét. A változások egyaránt lehetetlen helyzetbe hozzák a felvételizőket, az életüket eladósodással kezdő vagy röghöz kötött hallgatókat és az oktatókat - írták korábban.

A Hallgatói Hálózat - diákok és oktatók önszerveződő csoportja - azért jött létre, mert elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási törvény jelen formáját, a keretszámok drasztikus csökkentését és a tandíjak összegét - olvasható a szervezet Facebook-oldalán. A demonstrációval szerdán szolidaritást vállalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az LMP is, utóbbi a szimpatizánsait a tüntetésen való részvételre biztatta.

eduline.hu Karrier

Nem beszélhet Hoffmann Rózsa a Hallgatói Hálózat tüntetésén

Hiába kérte, nem mondhat beszédet a szerda délutáni, budapesti diáktüntetésen Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár - így döntött a demonstrációt szervező Hallgatói Hálózat (HaHa). Az egyetemistákból és oktatókból álló csoport azt üzente az államtitkárnak: az új felsőoktatási törvény elfogadása előtt kellett volna egyeztetni a társadalmi és szakmai szervezetekkel.