szerző:
MTI

Évértékelő beszédet tart ma Gyurcsány Ferenc volt kormányfő. Ez lesz a nyolcadik értékelése, de az első, amelyet nem az MSZP politikusaként, hanem a Demokratikus Koalíció elnökeként mond el. Az idén a Best Western Hotel Hungaria lesz a helyszín.

Gyurcsány Ferenc ma az egyik budapesti szállodában, meghívottak előtt tartja 2005 óta megszokott országértékelő beszédét. Korábban kormányfőként rendre a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén mondta el értékelését, aminek alkalmával többnyire reformterveit ismertette.

Első miniszterelnöki évadnyitójában négy feladatot jelölt ki: az adórendszer és a felsőoktatás átalakítását, a nemzeti felelősség programjának megvalósítását és a következő évtized fejlesztési programjának megalkotását. Második évindító beszédében fő célként a munkahelyteremtést, az állami működés szerkezeti reformját és a szegénység visszaszorítását emelte ki.

2007 februárjában, az őszödi beszéd okozta belpolitikai viharok után azt mondta: a közélet háborús logikája helyett nyugodt reformpolitikára van szükség. Negyedik évnyitó beszédében az új polgárosodás programját hirdette meg, és azt mondta: nyugodtabb kormányzás, nyugodtabb élet következhet, nem készülnek további húsbavágó döntésekre.

Ötödik évértékelő beszédében a többi között az adó-, a szociális és a nyugdíjrendszer, továbbá a támogatáspolitika átalakítását nevesítette olyan intézkedésként, amely lehetővé teszi, hogy a költségvetési egyensúly megőrzése mellett versenyképesebb legyen az ország.

Gyurcsány Ferenc 2010 márciusban a kezdeményezésére megalakult Magyar Demokratikus Charta rendezvényén értékelt, miután a kormányfői székből való távozása után hónapokig szinte csak zárt fórumokon szólalt meg a nyilvánosság előtt. Akkor azt kérte híveitől, hogy a választásokon támogassák a Mesterházy Attila vezette MSZP-t. Beszélt arról is, hogy a szocialista párt lehet a parlamentáris demokrácia, a harmadik Magyar Köztársaság igazi védője és képviselője.

Egy évvel ezelőtt a szocialista párt Demokratikus Koalíció Platformjának elnökeként önkényuralom építésével vádolta Orbán Viktor miniszterelnököt, és azt mondta: az MSZP átalakításával új balközép pártot kell létrehozni. Ezt a törekvését sikertelennek ítélve döntött úgy tavaly októberben, hogy távozik az MSZP-ből, és Demokratikus Koalíció néven új, nyugatos, polgári balközép pártot alakít, amelynek elnökévé választották november elején.

Orbán Viktor kormányfő február 7-én a Millenárison tartotta évértékelő beszédét. A Parlamenten kívüli évértékelő hagyományát első kormányzása idején Orbán Viktor vezette be, és ellenzékben is folytatta. Legutóbbi beszédét mások mellett a Demokratikus Koalíció is véleményezte, Molnár Csaba alelnök szerint két őszinte mondata volt; az egyikben a kormányfő elismerte, hogy a tavaly bevezetett egykulcsos adó nem szolgálja a társadalmi igazságosságot, a másikban azt, hogy rosszabbul élnek az emberek, mint amit megérdemelnének. Azt is hozzátette, hogy szerinte a beszéd két érdemi részből állt, az elsőben a baloldal nyolc éves kormányzásáról volt szó, a másikban a saját kormányzati terveiről. Előbbiről nem mondott igazat, utóbbiról pedig nem mondott semmit - fogalmazott Molnár Csaba az Orbán-beszédet követően. A DK ügyvezető alelnöke már ekkor elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is tart majd évértékelő beszédet a párt már megkezdett évértékelő sajtótájékoztató-sorozata után.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!