szerző:
hvg.hu

A TASZ Romaprogramja szeretné megtudni, mi a szándéka a gyöngyöspatai önkormányzatnak a közmunkában kitermelt fával, ezért bírósághoz fordult.

Közmunkában végeztetett erdőirtást a gyöngyöspatai önkormányzat. A kitermelt töméntelen fát a polgármesteri hivatal udvarán halmozták fel, s a nagy hideg ellenére sem osztották szét a lakosok között, mondván, a helyhatóságnak céljai vannak vele. Úgy tudni, egyrészt, az előljáróság helyi intézményeiben akarja eltüzelni, másrészt, piacon kívánja értékesíteni, és a pénzből új kazánt vásárolni. 

Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármestere
©

A TASZ Romaprogramja közérdekű adatigényléssel fordult a helyhatósághoz, árulná már el, mi lesz a sorsa a faanyagnak. Erre Juhász Oszkár polgármester azt felelte, emailen beadott kérésekre nem áll módjukban válaszolni, kérésüket írják meg „papírlapon”, egyben egy helyi rendeletükre hivatkozott. 

A jogvédők szerint azonban annak a rendeletnek semmi köze kérésükhez, az a helyi hatósági eljárás általános szabályait tartalmazza, míg a közérdekű adatigénylés szabályairól törvény rendelkezik. Eszerint a helyhatóságnak 15 napja lett volna a beadványra válaszolni, és mivel ez nem történt meg, most a TASZ bírósághoz fordul - adták hírül a jogvédők Jogtalanul c. blogjukon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!