szerző:
Kósa András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Folyik a nyomozás a köztévés éhségsztrájk ügyében a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályán Nagy Navarro Balázs tévés szakszervezeti vezető feljelentése nyomán. A rendőrök már meghallgatták a feljelentőt. Eközben elutasították az MTVA birtokvédelmi engedélyét a sztrájkolókkal szemben.

Személyi szabadság megsértése, zaklatás, önbíráskodás, gyülekezési jog gyakorlásának akadályozása bűncselekményeinek gyanújával folytat nyomozást a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya ismeretlen tettes ellen, Nagy Navarro Balázs feljelentése nyomán. A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke azután fordult a rendőrséghez, hogy a Lomnici-botrány miatt indított éhségsztrájkjukat tavaly év végén a köztévé vezetése elviselhetetlenül hangos zenével, reflektorokkal akarta ellehetetleníteni, majd az épület biztonsági őrei erőszakkal próbálták eltávolítani a tévészékház elől az éhségsztrájkolókat.

A dulakodás közben Schiffer András, az LMP akkori frakcióvezetője hívta ki a rendőröket, aminek hatására a biztonsági őrök végül békén hagyták a sztrájkolókat. Szabó Tímea, a párt képviselője egy közleményben azt írta, a guantánamói fogolytáborban alkalmaztak olyan módszereket, mint amivel a közmédia vezetése élt, emiatt az MTVA pert akart indítani rágalmazás címén, de ez végül nem történt meg.

Birtok, védelem

Mint a hvg.hu-nak Nagy Navarro Balázs elmondta, a III. kerületi rendőrkapitányságon tett feljelentést, innen került át az ügy a BRFK-ra. A szervezett bűnözés elleni osztály úgy került képbe, hogy a gyülekezési jog megsértése bűncselekményének gyanúja miatt kiemelt ügyként foglalkoznak a feljelentéssel. Nagy Navarro Balázst már ki is hallgatták sértett tanúként. „Majdnem négy órán át válaszoltam a kérdésekre, a rendőröket elsősorban az érdekelte, hogy erőszakkal próbáltak-e távol tartani minket a sztrájk helyszínétől” – mondta a szakszervezeti vezető, aki „több mint egy tucat tanút” nevezett még meg, akik szintén hajlandóak vallomást tenni.

Dulakodást követő rendőri intézkedés tavaly év végén a köztévénél: nyomoz a BRFK
©

Nagy Navarro Balázs szerint egyébként a feljelentésben foglaltak mellett még a lopás gyanúja is felmerül az MTVA-val szemben, ugyanis ő és Szávuly Aranka – a sztrájk másik fő szervezője – december 27-e óta nem tudják elhozni a tévé épületéből személyes holmijukat, mert nem engedik be őket. Nagy Navarro Balázsnak például a laptopja is ott van még.

Szintén az éhségsztrájkhoz kapcsolódó, jogi vonatkozású fejlemény, hogy a III. kerületi jegyző mind az MTVA, mind a tévészékház épületének tulajdonosának birtokvédelmi kérelmét elutasította. Az MTVA azért szerette volna, ha Nagy Navarro Balázzsal, Szávuly Arankával és Kembe Sorel-Arturral szemben birtokvédelmet kap, hogy az érintettek ne sztrájkolhassanak az épület előtt.

„Nem csak velünk, hanem még a szimpatizánsokkal szemben is szerették volna ezt elérni, de őket nem tudták megnevezni, ismeretlen személy ellen pedig nem lehet birtokvédelmet kérni, így elutasították a kérést” – mondta Nagy Navarro Balázs. A székháztulajdonos társaság kérelmét pedig arra hivatkozva utasította el a jegyző, hogy ez a bérlő kompetenciája lenne.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

A KDNP elítéli az éhségsztrájkolók támogatását

A KDNP szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épületénél éhségsztrájkolók ellenzéki támogatása nem más, mint szánalmas politikai zavarkeltés és törvénytelen nyomásgyakorlás a közmédiára.

MTI Itthon

Ombudsmanhoz fordul az MSZP az éhségsztrájkolók miatt

Mesterházy Attila levélben kéri Szabó Mátét, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát: fontolja meg annak vizsgálatát, hogy történt-e olyan munkáltatói vagy hatósági intézkedés, amely sértette a Magyar Televízió épülete előtt éhségsztrájkoló szakszervezeti vezetők alapvető jogait.

hvg.hu Itthon

Mozgalmat alapítanak az éhségsztrájkolók

December 31-én a Kossuth térre várják azokat, akik csatlakoznának a Tiszta kezek elnevezésű mozgalmukhoz. Az éhségsztrájkot a szakszervezeti vezetők nem adják fel, és megteszik a második büntetőfeljelentést is a csütörtök hajnali incidens miatt.