szerző:
MTI/hvg.hu

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos követi Ángyán Józsefet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkári posztján.

Budai Gyula - megerősítve az Origo hírportál információját - az MTI-nek hétfőn elmondta: várhatóan március 1-jétől tölti be a tisztséget. A fideszes országgyűlési képviselő hozzátette, arról még nem született döntés, hogy a kormánybiztosi pozícióját megtartja-e, egy ideig azonban szeretné végezni azt a munkát is.

Megjegyezte, hogy az államtitkári posztra a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) - amelynek szövetségi igazgatója - az országos elnöksége és választmánya jelölte őt. A Magosz honlapján olvasható január 24-i közleményben az agrárszervezet tudatta, hogy az új parlamenti államtitkár személyéről egyeztetést kezdeményeznek Orbán Viktor miniszterelnökkel és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel.

Újabb szerepben
©

Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár januárban mondott le posztjáról, majd egy zöld szervezeteknek írt levélben számolt be januári lemondásának okairól. A volt államtitkár szerint egy ellenérdekelt maffiakör elérte, hogy elfogyjon körülötte a levegő, a kormányfő pedig nem adott neki lehetőséget arra, hogy személyesen is beszélhessenek. Az államtitkár lemondását korábban a Jobbik és az LMP egyaránt sajnálattal nyugtázta.

Budai Gyulát 2010 novemberében nevezték ki elszámoltatási kormánybiztosnak. Elődje Papcsák Ferenc volt, neki azért kellett távoznia a posztról, mert megválasztották Zugló polgármesterévé, a két tisztség pedig összeférhetetlen. Budai Gyula azt megelőzően - 2010 júniusától - miniszterelnöki megbízottként az állami földek jogellenes elherdálásának vizsgálatával foglalkozott.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!