szerző:
hvg.hu/MTI

Beiktatták Magyarország alternatív köztársasági elnökét, az Egymillióan a Sajtószabadságért (Milla) csoport által megválasztott Dopemant. A rendezvény fél öt körül véget ért, a tüntetők az Astoria felé mennek haza.

Délután fél öt körül véget ért a Milla rendezvénye. A szervezők azt mondták, legközelebb október 23-án találkoznak.

A hvg.hu tudósítója szerint a rendezvény kezdetén beiktatták alternatív köztársasági elnöknek Pityinger Lászlót (Dopemant). A rapper az egybegyűltek előtt a Szabad sajtó útján felolvasta a külön erre az alkalomra írt szövegét, melynek egyik sora így hangzott: "én is utálom a vezetőket, de b.ssza az élet, mi neveltük őket". Az egész műsort jelbeszéddel is közvetítették. Dopeman úgy fejezte be a szöveget: "magyar vagyok, zsidó vagyok, cigány vagyok, kevert vérű árja vagyok, hajrá Magyarország".

"Fidesz Gaztársaság"

A Himnusz után Kulka János mondott beszédet. A tömegben "Jogállamot", "Magyar Köztársaság"-tábla áthúzva, "Fidesz Gaztársaság", "civil kontrollt", "tiszta kezek" táblákat lehetett látni a hvg.hu tudósítója szerint.

Kattintson folyamatosan frissülő galériánkért!
©

Az MTI szerint a rendezvény kezdetére megtelt a Szabad sajtó útja, a Kossuth Lajos utcában pedig a Ferenciek terén álló templomig állnak a szimpatizánsok, akik folyamatosan érkeztek a helyszínre.

Lázár, Balsai, Szijjártó is díjazott lett

A Milla rendezvényén mások mellett beszédet mondott Parti Nagy Lajos író és Galkó Balázs színművész, Majtényi László volt adatvédelmi biztos pedig átadta a Rák Bende-díjakat, amelyeket az alkotmányosság lebontásáért legtöbbet tevők kapnak minden évben.

Kattintson folyamatosan frissülő galériánkért!
©

A fődíjat Szájer József fideszes EP-képviselő kapta, amiért megírta az új alkotmányt. A díj egy medvecsapda, melynek a csalija a magyar alkotmány. Az "úri lócsiszár" fokozatot Balsai István kapta, az alkotmánybíróságí ítéleteket érvénytelenítő javaslata miatt. Az ő díja egy kemping infúziókészlet. A "rókalelkű" fokozat Lázár János Fidesz-frakcióvezetőt illette meg, ő utcakövet kapott kenyérből. Az "érckakas" fokozatot Szijjártó Péter kapta meg, egy iPadet aranyláncon a szóvivői tevékenységéért.

A "pozitív", "nem Rák Bende" - díjat Parti Nagy Lajos író kapta és az az alkotmánybíra, aki annak idején, amikor megcsonkították az Ab jogköreit, lemondott posztjáról, ám őt nem sikerült megtalálnia a tüntetést szervezőknek.

Kattintson folyamatosan frissülő galériánkért!
©

A helyszínen volt olyan tábla is, melyen az áll: "szállj be te is a tüntetés költségeibe".

A szervezők felolvasták a Milla 12 pontját, amelyben sajtó- és vallásszabadságot, népképviseletet, közteherviselést, független igazságszolgáltatást, demokratikus jogalkotást, átláthatóságot, korrekt munkavilágot, esélyegyenlőségen alapuló köz- és felsőoktatást, fenntartható fejlődést, valamint az EU alapértékei melletti határozott kiállást követelnek.

A Rák Bende-díjak átadása után Parti Nagy Lajos író mondott beszédet. A Cselekvő Magyar Polgárok Fórumából a Hallgatói Hálózat, az Oktatói Hálózat és a Hálózat a Tanszabadságért képviselői beszédeikben a közoktatás és a felőoktatás átalakítása, az egyetemek autonómiájának lerombolása ellen emeltek szót. A Város Mindenkié csoport képviselője a hajléktalanok helyzetének javítását követelte. A rendezvényen a szervezők szerint 100 ezren voltak, a tömeg vége az Astoriánál volt - jelentette tudósítónk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!