szerző:
hvg.hu

Az Index szerdán játékot indított olvasóinak, hogy Schmitt Pál kisdoktori dolgozatának egy fejezetét átnézve találjanak forrásokat a műhöz.

Az Index szerdán közöltt egy fejezetet Schmitt Pál kisdoktori dolgozatából, melynek címe: Nők szerepe a sportban. Az olvasóikat arra biztatták, hogy találják meg az anyag eredeti forrásait. Pár óra alatt több eredeti forrást is azonosítani tudtak az olvasók.

Mint megírtuk: a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását - jelentette be az egyetem rektora csütörtökön délelőtt. A doktori tanács 22 tagjából 18 volt jelen, a többség (16:2 arányban) a doktori cím elvétele mellett szavazott. Az egyetem szenátusa délután dönt.

Az Index szerint teljes egészében senkinek sem sikerült megfejteni, milyen forrásból dolgozott Schmitt Pál disszertációja a nők szerepéről szóló fejezetében, de egy, a források közt jelöletlen művel több azonosságot is felfedeztek. A legárulkodóbb nyomot egy anonim olvasó találta. "Az első női olimpiai játékokat 1988-ben, Párizsban rendezték, és utána még három alkalommal tartották meg. Az utolsó női játékokon 1924 évben, Londonban 25 sportágban vetélkedhettek a nők 19 ország részvételével" - a mondat szóról szóra megegyezik Anita L. Defrantz a "Sport ... le troisième" című vállogatáskötetben megjelent tanulmányában leírtakkal, melynek angol címe "Progress made, Pitfalls and Conditions for further Advancement of Women in the Olympic Movement".

A mondat az Index szerint azért különösen árulkodó, mert hibás: 1924-ben nemhogy az utolsó női játékokat nem rendezték meg, egyáltalán nem rendeztek játékot. A "Sport ... le torisième" című munka ugyan fel van tüntetve Schmitt dolgozatának irodalomjegyzékében, de hibásan. 16. tételként szerepel "A sport a harmadik évezredben" címen, Klaus Heinemann műveként feltüntetve. Heinemann valójában csak egy tanulmányt jegyzett a műben, ennek 9 oldalát emelte át Schmitt jelölés nélkül, egy az egyben saját szakdolgozatába.

A "Sport ... le troisième" kötet egy másik tanulmányát Schmitt külön jegyzi irodalomlistájában, melynek 17. tétele Nancy Théberge "Nők és az olimpiai játkékok" címen szerepeltetett tanulmánya. Anita L. Defrantz és tanulmánya viszont nincs említve az irodalomjegyzékben, pedig az Index szerint egy másik vendégszöveg – jelöletlen idézet – is ebből a tanulmányból származik.

További jelöletlen forrásokat és átvételeket itt olvashat!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!