"Parajelenségek" a törökbálinti városőrségnél

2012. április 07., szombat, 07:00
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Paranormális tevékenység zajlik az önkormányzat felé elszámolt számlák alapján a törökbálinti városőrségnél, legalább is az egyik kizárt elnökségi tag rendőrségen megtett feljelentéséből ez derülhet ki. Előfordult ugyanis, hogy úgy tankoltak egy autóba, hogy az kétszáz kilométerre messzebb volt. Ez és más ügyek miatt az érdi rendőrök vizsgálják, történhetett-e sikkasztás az önkormányzati milliókból működő egyesületnél.

Miként lehetett a törökbálinti városőrség autójának – egy Suzukinak – ötven literes tankjába a benzinkúton adott számlák tanúsága szerint 60-70 liter benzint tölteni, vagy miként lehetett az autót teletankolni úgy, hogy a jármű kétszázkilométerre volt a benzinkúttól? Hogy lehetett az egyesület egy tucat tagja helyett mintegy kilencven főre biztosítást kötni?

A Törökbálinti Városőrség weboldala

Fotó:

Többek között ezekre szeretett volna választ kapni Kecskés János, az önkormányzat által támogatott egyesület elnökségéből kizárt tag. A férfi az elmaradt magyarázatok miatt nyílt levélben hozta a helyiek tudomására, milyen kérdések merültek fel benne a városőrség működésével kapcsolatban. „Mikor hajlandó a tagsági viszonyokat rendezni és a beszerzéseket átláthatóan intézni, az alapszabály szerinti módon a döntésekbe elnökségi tagokat bevonni, a tagságot tájékoztatni?” A volt városőr továbbá azt kérte egykori társaitól, szorgalmazzák a közgyűlés összehívását az egyesület elnökénél, hogy visszaállítsák a szervezet alapszabály szerinti működését.

Kecskés János véleménye szerint a 2009 decemberében megalakított Törökbálinti Városőrség Egyesületnél (TVE) visszaélések történtek; a helyi közbiztonság javítására létrehozott városőrség vezetői nem a szervezet alapszabálya alapján végzik dolgukat. „Mindössze néhány ember önhatalmúlag dönt súlyos – elsősorban – pénzügyi kérdésekben, miközben az alapszabály előírásait folyamatosan megsértik” – állította a volt elnökségi tag. Levelében ír arról is, hogy kérte Géczy Krisztiánt, a TVE vezetőjét, egyben a helyi Fidesz-frakció vezetőjét, hogy „tegyék rendbe a folyó ügyeket”, de semmi sem történt.

Ezért Kecskés János végül feljelentést tett a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon (PMRFK). Az egyesület pénzeinek kezelésével kapcsolatban felmerült visszaélések gyanújára konkrét eseteket említett, így a következőt is. A városőrség 2010. június 3-án vásárolt egy Suzuki SX4-es típusú autót a Törökbálinttól kétszáz kilométerre lévő Tamásiban. A járművet négy nappal később vették át, és indultak vele vissza – az autópálya matricán szereplő dátum alapján – délután négy óra után pár perccel. „Ehhez képest valaki a járműbe az egyesület pénzéből, az egyesület nevére kiállított számla tanúsága szerint 23 perccel az átvételt követően Törökbálinton tankolt” – közölte a hatósággal Kecskés János.

A rendőrség nyomoz

Emellett az egyesület vezetője – mint Kecskés a rendőrségnek elmondta – úgy kötött csoportos biztosítást a városőrség tagjaira, hogy a hivatalos létszámnál, 12 főnél jóval többet, 93-at jelentett be. Mivel ezt a TVE pénzéből fizették, azzal mintegy egymillió forint kárt okoztak a szervezetnek. Kecskés János feljelentése alapján a nyomozást elrendelték. A PMRK sajtóreferense, Kovács Viktória arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy „az ügyben az érdi kapitányság folytat eljárást sikkasztás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. „Az érdi nyomozók mintegy tíz tanút hallgattak meg, illetve több nyomozati cselekményt hajtottak végre.” A rendőrök jelenleg a bizonyítékokat értékelik ki és a szakértői véleményekre várnak – közölte a sajtóreferens.

A rendőrség eljárását azonban a volt egyesületi tag lassúnak találja, és meg is kifogásolta az ügyészségen azt, hogy amikor az ügy előadójánál újabb, a jogellenes pénzkezelést alátámasztó információkat akart elmondani, a nyomozó a folytatólagos tanúkénti kihallgatás helyett a panaszirodához irányította. Kecskés újabb adatai egyébként arra vonatkoztak, hogy a szervezet 2010-re vonatkozó mérlegéből kiderült, a városőrség szakmai vezetői egész évre kaptak javadalmazást, holott az egyesületet csak 2010 márciusában jegyezte be a bíróság a társadalmi szervezetek közé. A férfi arra is felhívta a rendőrök figyelmét – és ezt az adóhivatalnak is bejelentette –, hogy a tavalyi beszámoló alapján dologi kiadásokat csoportosítottak át személyi jellegű kifizetésekre, amire nincs lehetőség. Az önkormányzati támogatásból megmaradt összeget ugyanis vissza kell fizetni.

A városvezetés elégedett

A törökbálinti polgármester a rendőrségi vizsgálat ellenére úgy látja, minden rendben van a városőrséggel. Turai István a hvg.hu-val azt közölte, hogy az egyesület tagjainak munkája elengedhetetlen, mert nem csak nappal, hanem éjszaka is vigyázzák a közbiztonság fenntartását. A törökbálinti városőrök együtt dolgoznak a rendőrökkel, a közterület-felügyelőkkel és a mezőőrökkel, illetve részt vesznek városi rendezvények biztosításában – részletezte Turai a feladatokat. Mindezért a közpénzekből 2010-ben mintegy 14 millió forinttal, 2011-ben hatmillióval támogatták az egyesületet. Idén pedig 6,5 millió forinttal gazdálkodhat a városőrség.

A pénzzel minden alkalommal hiánytalanul elszámoltak – hangsúlyozta levelében Turai István, megjegyezve, hogy azokat ellenőrizték is és szabálytalanságokat nem találtak. Hozzátette azt is, hogy a megmaradt összegek visszafizetését az önkormányzat nem kérte. „A támogatási szerződésben nem szerepel megkötés, hogy az a működési költségeken belül milyen arányban fordítható bérköltségekre, illetve dologi költségekre.” Turai István egyben felhívta a figyelmünket arra, hogy a városőrséggel kapcsolatban minden megtalálható az egyesület honlapján.

„Véleményem szerint, sajnos, ebben az ügyben is tetten érhetőek helyi politikai ambíciók, sértődöttségekből következő peres helyzetek” – írta a polgármester. Ezt azonban ő az egyesület belügyének tartja, amibe nem akar beleavatkozni. Hangsúlyozta, hogy az egyesület munkáját mindaddig támogatják, amíg nem igazolódik be azzal kapcsolatban bármilyen jogsértés. „Egy ilyen helyzet a támogatás azonnali megvonását jelentené” – közölte. A rendőrségi vizsgálatra vonatkozó kérdésünkre pedig azt válaszolta Törökbálint első embere, hogy az ügyben az önkormányzat részéről még senkit sem hallgattak meg.

Fotó:

Lejáratás

A Törökbálinti Városőrség Egyesület elnöke, Géczy Krisztián megkeresésünkre hangsúlyozta, hogy a szervezet „működése eddig is és ez után is, törvényesen és az egyesületi szabályok betartásával történt.”  Közölte azt is, hogy városőrség létszáma nyolcvan-száz fő körül van, amivel „Törökbálint egyik legnagyobb létszámú egyesülete”, amely jelentősen hozzájárult a város bűnüldözési statisztikáinak javulásához. A szerkesztőségünknek megküldött kimutatás szerint a helyi rendezvények biztosítása mellett többek között rongálókat füleltek le, rendőrségi szemlékhez hatósági tanúkat biztosítottak, ittas fiatalokat vittek haza, valamint segítettek idős embereknek abban, hogy megfelelő ellátáshoz jussanak. 

Géczy tájékoztatása szerint az önkormányzatnak mindig időben és hiánytalanul elszámoltak. A rendőrségi vizsgálatot méltatlannak és felháborítónak tartja, amelynek célja nem más, mint az ő lejáratása, – mint írta – politikai elképzelései, törekvései miatt. Az egyesület vezetője beszámolt még arról, hogy 2010-ben személyi jellegű kifizetések nem voltak, mert „gyakorlatilag 2010 májusáig nem is rendelkeztek anyagiakkal”. Hozzátette: az önkormányzati támogatást ekkor kapták meg és csak ez után tudták alkalmazni a két szakmai vezetőt, így nem igaz az, hogy ők egész évre kaptak volna kifizetéseket.

Annak ellenére, hogy Turai István és Géczy Krisztián szerint minden rendben a várőrség háza tájékán, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője, Kállai Gábor szerkesztőségünket arról tájékoztatta, hogy az egyesület működésével kapcsolatban törvényességi felülegyeleti ellenőrzés folyik. Mivel ez folyamatban van, annak részleteiről a szóvivő nem tudott beszámolni.

A független képviselő felháborodott az ügyön

Fernengel András, az önkormányzat képviselő-testületének független tagja azonban a polgármesterrel szemben nem látja az ügyet annyira rendben lévőnek. A képviselő egyébként szerkesztőségünk megkereséséből értesült arról, hogy a rendőrség vizsgálja az egyesület működését. „A kellemetlen dolgokat nem közlik a képviselőkkel, így ezt sem hozták a tudomásunkra. Az ügynek azért sem örülök, mert tizenhat éve vezetem a Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesületet , amelynek tevékenységét nem milliókkal, hanem csupán évi 150 ezer forinttal támogatja az önkormányzat” – fejtette ki véleményét a képviselő.

Elmondta azt is, hogy nehezen tudja elfogadni, hogy egy civil szervezetet túlzottan dotálnak, mivel az önkormányzatnál megszorítások vannak és meg kell húzni a nadrágszíjat. „Azt pedig elfogadhatatlannak tartom – tette hozzá Fernengel András –, hogy egy közhasznú egyesületnél személyi kifizetések vannak. A Kerekdombnál például ingyen dolgoznak.” A képviselő szerint egyébként is felháborító, hogy 45 éves nyugdíjazott rendőrök azért kapnak pénzt, hogy ráböknek a térképre, aznap merre menjenek járőrözni. „Ezt a rendőrség is meg tudná tenni” – hangsúlyozta Fernengel.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
15 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. április 11., 15:01 Papp András

Az egész hajcihő semmi másról nem szól, mint a Városőrség lejáratásáról. A feljelentő személyes sérelmek miatt kezdett vagdalkozni különféle koholt vádakkal a Városőrséggel szemben, amint természetesen mindenhol elfelejt elmondani. Az egyesület vezetői minden anyagot, minden iratot be tud mutatni a megfelelő szerveknek, mint ezt meg is tette. Eddig semmilyen kivetnivalót nem találtak benne. A vádak, amik a szervezetet érték, mind megdőltek már. Ezek után a "sokeszű" feljelentő"k", próbáltak újabb és újabb meséket kitalálni, és újabb támadási felületet keresni. Lehet ezt így csinálni, csak sok értelme nincs. Egy példa. Fernengel Andrást idézem:felháborító, hogy 45 éves nyugdíjazott rendőrök azért kapnak pénzt, hogy ráböknek a térképre, aznap merre menjenek járőrözni. „Ezt a rendőrség is meg tudná tenni”... Rendben. Ha így közelítjük meg, akkor a képviselő úr munkája abból áll, hogy papírokat rak egyik helyről a másikra. Nem értem, hogy nyilatkozhat valaki úgy egy adott személy munkájáról, hogy az életben nem látta, mi is az adott személy dolga? Teljesen világos, hogy itt semmi másról nem szól a dolog, hogy személyes sértődés, és politikai vita áll a háttérben. A baj csak az, hogy ezzel akadályozzák az egyénként statisztikailag bizonyítottan hasznos, és fontos szervezet működését. Törökbálint lakossága nyilván fog örülni Kecskés úrnak, Ferenengel úrnak, és társainak , ha a sok pereskedés, feljelentgetés miatt , és az ezzel járó kiadások miatt, a Városőrök nem fognak tudni minden nap szolgálatot teljesíteni. Az említett "úriembereknek" azt tudom kívánni, hogy néhányszor rabolják ki őket, vagy lopják el az autóikat ha meggátolják a Városőrség -bizonyítottan rendezett- működését

2012. április 9., 10:32 Bodnár Zsolt

A feljeletgetősdi Magyarországon sajnos népszokássá vált! SZÉGYEN!

2012. április 7., 20:05 tonyek35

Ott tankolt, mert fizettek neki ott egy albérletet amit még ő is kiadott!http://kmdholding.com/hu67v07

2012. április 7., 18:55 strom

Lecsukni.http://kmdholding.com/huxnz2r

2012. április 7., 16:51 norma

Úgy értesültem Kecskés a nejét akarta könyvelőnek benyomni, persze a jelenlegi könyvelési díj többszöröséért! A vezetőség ezt nem vállalta be, mint azt sem, hogy szakmai munka nélkül ő maga jövedelmet kapjon! Az építő kritikával nincs baj, az rendjén való, a valótlan lejárató bosszúhadjárat ellen nehéz védekezni, pláne úgy, hogy "kényelemből" elfelejtik sokan, hogy egy botnak két vége van!

További 10 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


"Parajelenségek" a törökbálinti városőrségnél
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X