Schmitt Pál nem mondott le és újabb doktorit ír - percről percre

PERCRŐL PERCRE

Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Este 8-kor sugározta az MTV Schmitt Pállal készített exkluzív interjúját. A köztársasági elnök, aki először szólalt meg azóta, hogy a Semmelweis Egyetem elvette doktori címét, nem mondott le. Azt mondta: nem akarta más szellemi termékét ellopni, a lelkiismerete tiszta, az pedig nem esett jól neki, hogy elvették a kisdoktori címét. Tervei szerint Phd dolgozatot fog írni, hogy bizonyítson. A Sándor-palota előtt várakozó tüntetők kinevették az államfő szavait. Kövesse az eseményeket a hvg.hu-val!

A plágiumbotrány kronológiája
  • Január 11.: a hvg.hu kirobbantotta Schmitt Pál plágiumügyét: az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev korábbi munkájával.
  • Január 18.: Schmitt Pál első reagálásában visszautasította a vádakat.
  • Január 19.: a hvg.hu kiderítette, egy német kutató 1991-ben publikált tanulmányából is átvett 17 oldalt Schmitt Pál.
  • Március 6.: a hvg.hu újabb átvett oldalakat talált a disszertációban, megállapítottuk, hogy a 225 oldalas mű 94,6 százaléka más munkák átvétele.
  • Március 27.: a tényfeltáró bizottság nyilvánosságra hozta jelentését, amelyben ugyan megállapítja a plágiumot, de a felelősséget az egyetemre hárítja.
  • Március 28.: Schmitt Szöulban azt nyilatkozta, nem mond le.
  • Március 28.: nyilvánosságra került a tényfeltáró bizottság egyik tagjának különvéleménye.
  • Március 29..: az Index olvasói segítségével a Nők szerepe a sportban című fejezethez újabb átvett forrásokat azonosított.
  • Március 29.: a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának javaslatára a szenátus elvette Schmitt Pál doktori címét.
  • Március 30.: Orbán Viktor rádióinterjújában a köztársasági elnöknek az Alaptörvényben foglalt személyes sérthetetlenségére hivatkozott.

2012. március 30., péntek | 22:50

Elcsendesedett a város

Így lezárjuk folyamatos tudósításunkat.

Schmitt Pál plágiumügyéről, nyilatkozatáról és reakciókról olvassa el összefoglaló cikkünket.

2012. március 30., péntek | 22:32

Újra működik a keh.hu

Korábban néhány perc erejéig nem lehetett elérni a Köztársasági Elnöki Hivatal oldalát.

2012. március 30., péntek | 22:28

Szabadság híd: előállítottak néhány tüntetőt

Hat rendőrségi kisbusz áll a villamossíneken a Szabadság hídnál, és az ottlévőket, köztük a hvg.hu tudósítóját is igazoltatják. Korábban ugyanis néhány perc erejéig elfoglalták a hidat, legalábbis az úttestre álltak.

Tüntetők már nem nagyon vannak, a Hallgató Hálózat egy maroknyi embere áll csak ott. Egyikük helyszíni tudósítónknak azt mondta, egyik ismerősüket elvitték a rendőrök.

2012. március 30., péntek | 22:17

A Lánchídnál már nem tüntet a Jobbik

Lánchídnál véget ért a tüntetés. Helyszíni tudósítónk szerint csak néhány rendőr áll a hídnál. Korábban a rendőrök őrizetbe vettek 10-15 jobbikos tüntetőt.

2012. március 30., péntek | 22:13

Lelőtték a keh.hu-t

22.00-ra ígérte a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjának megtámadását az Anonymus csoport. 22.12-kor ez meg is történt.

2012. március 30., péntek | 22:07

Sándor-palota: "Mondjon le"

"Mondjon le, mondjon le" - kiabálják a tüntetők a Sándor-palota előtt. A demonstrálók azt mondják, nem tágítanak, egész hétvégén ott maradnak

2012. március 30., péntek | 22:07

DK: a csaló tolvajnak kötelessége lett volna lemondani

A Demokratikus Koalíció (DK) elfogadhatatlannak tartja, hogy Schmitt Pál nem mondott le, és maradásával "tovább alázza Magyarországot". Molnár Csaba alelnök pénteki MTI-hez eljuttatott közleményében a köztársasági elnök közmédiának adott péntek esti interjújára reagálva közölte: "a csaló tolvajnak kötelessége lett volna lemondani", a maradás, és annak "arcpirító" indoklása tovább taszítja az országot a politikai válságba. Hozzátette: a DK javaslata alapján az országgyűlésnek hétfőn határozati javaslatban kell felszólítania a köztársasági elnököt, hogy távozzon posztjáról. Molnár Csaba közlése szerint a Demokratikus Koalíció kedden 17 órakor nagygyűlést tart a Sándor-palota előtt, a rendőrségi bejelentést már megtették. Az alelnök közleményében kitért arra is, hogy most a felelősség Orbán Viktor miniszterelnöké, az ő dolga, hogy az általa Magyarországnak okozott kárt "eltakarítsa".

2012. március 30., péntek | 22:05

Hogy lehet Schmitt Pál Phd hallgató?

Elvileg nagyon egyszerűen: a SOTE Doktori Szabályzata szerint a jelentkezőnek az egyetem Tudományos Doktori Iskolája vezetőjével kell felvételi elbeszélgetést folytatnia. Igaz, a szabályzat 72. pontja úgy fogalmaz, "Sikertelen fokozatszerzési eljárás esetén az új eljárás legkorábban 2 év elteltével, ugyanazon programban legfeljebb egy alkalommal kezdeményezhető". Kérdés, a doktoritól való megfosztás sikertelen fokozatszerzésnek minősül-e.

2012. március 30., péntek | 22:03

Íme a teljes Schmitt-interjú

2012. március 30., péntek | 22:02

Régi opponense is lehet Schmitt témavezetője

Schmitt Pál nyilatkozata alapjána PhD-t újra a Semmelweis Egyetemen teszi le. Az egyetem honlapja szerint a Sport és társadalomtudományi kar témavezetői között van Kertész István ókortörténész is, aki kisdoktori disszertációjának opponense volt.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
87 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. április 2., 19:01 Tokaji Árpád

A HVG társadalmilag fontos oknyomozó újságírásának minden elismerése mellett azért egy erősen kétes elemet is meg kell említeni: Az Index múlt szerdán, 28-án jelentette meg azt az előopponensi véleményt, melynek létezését a HVG még múlt pénteken, 30-án este is tagadta(Kertész István korábbi téves állítására hivatkozva) a "Schmitt Pál (megint) hazudott" c. percről-percre cikkében. A HVG állítása ez esetben rágalmazás, mivel az előopponensi vélemény - Schmitt állításával összhangban - valóban nem tér ki az idézés módjára.

2012. április 1., 20:51 Szekeres István

Schmitt Pál államelnök „levadászása”

Sólyom Lászót — előző államelnökünket, — kedveltem, mert Ő volt személyében az első olyan államelnökünk, aki szétszaggatott és pusztuló nemzetünket először képviselte egységesen Hazánkban, a Kárpát-medencében. Kimutatva azzal is, hogy nagy nemzeti ünnepeinket nem egyszer — a szomszéd államokban elnyomott, megalázó, nyelvünk használattól is megfosztott nemzettársainknál töltötte! Hogy érezzék: Velük vagyunk most is! A komáromi hídon történteket sem lehet elfelejteni. Kapott is ezért nem egyszer kemény bírálatot a baloldali és szabaddemokrata politikusoktól. A cikkek hozzászólóinak negatív véleményéről már nem is beszélve.
S hogy nem Őt választották meg még egy ciklusra: nehezen, de szó nélkül elfogadtam. Mert ez a demokrácia törvénye.
Amit most művelnek Schmitt Pál államelnökünkkel, azt nem tudom elfogadni. Ez nem más, mint Államfőnk hisztérikusan módszeres „levadászása”, megbecstelenítése! — politikai okokból. Mert az igazi „nagyvad”: Orbán és kormánya. A nagy politikai cél „becserkészésének” csak eszköze. A „szalámi vagdalásának” ez csak egy nagyobb szelet, aminek célja a 2/3-os többség felszeletelése. Elfelejtkezve arról, hogy a legnagyobb bűnök egyike ezeréves magyar államunk mindenkori államfői tisztsége ellen. Amit egy diktatúrában, netán királyságban egykor ennek megfelelően „díjaztak”. Mert demokráciában ilyesmi senkit nem fenyeget.
Lehet semmibe venni, jogtalanul felül bírálni azoknak az általam ismeretlen személyeknek a véleményét, akik két évtizeddel korábban az akkori szabályok és eljárások szerint az aspiránsok egyikét:
Schmitt Pált „Summa cum laude” eredménnyel doktorrá minősítették.
És ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy dolgozatát most, két évtized elteltével hogyan minősítenék!
A demokráciát azok becstelenítik meg, akik a legtöbbet beszélnek és írnak róla. Arról, hogy most nincs demokrácia, nincs sajtószabadság, hogy most bizony: diktatúra van!
És kinek ártanak a legtöbbet vele?
Nem Schmitt Pálnak, hanem a magyar államnak és állameszmének!

2012. április 1., 19:34 Elekes Kornélia

SP nyilván tisztában volt azzal, ami a bizottság kéthavi jelentéséből is kiderült, hogy az értekezés nemcsak másolat, de a tömörítésnél nem vették figyelembe, hogy a rövidített változat is értelmezhető maradjon, azaz ne csak a táblázatok hivatkozásait, de magukat a táblázatokat is átmásolják az eredeti munkákból. Nem lett volna szabad hagyni, hogy kiderüljön, hogy sem a "kisdoktori" készítője, sem bírálói soha el sem olvasták az értekezést.

2012. április 1., 19:16 ramirezworld

Az egyetem rektorát le tudták mondatni órák alatt persze. Aki ellenünk van az nincs velünk. Így jár mindenki, aki kinyitja a pofáját. NYÍLT DIKTATÚRA.

"Hol zsarnokság van:
mindenki szem a láncban;
belőled bűzlik, árad,
magad is zsarnokság vagy."

2012. április 1., 18:51 László Zana

Nem kell megadni neki azt a lehetőséget,hogy önként lemondjon! Egyszerűen ki kell rúgni! Ehhez pedig rendszerváltás, új vállasztás kell! Egy EGÉSZSÉGES ERŐS EURÓPAI DEMOKRATIKUS MAGYAR KÖZTÁRSASÁGOT KELL KÖZÖSEN LÉTREHOZNUNK!Tolvajok ,csalók,hazugok ,nép és nemzet ellen viselkedők, bajkeverők messzire kerüljék el a közéletet!

További 82 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Schmitt Pál nem mondott le és újabb doktorit ír - percről percre
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X