szerző:
Hann Endre

A Medián közvéleménykutató által megkérdezettek 90 százaléka értesült a Schmitt Pál államfő doktori disszertációja kapcsán felmerült plágiumgyanúról; 25 százalék spontán módon meg is említette mint olyan témát, amely az utóbbi hét hírei közül a leginkább felkeltette a figyelmét. Az emberek jó kétharmada (69 százalék) azonban a saját állítása szerint csak felületesen foglalkozott az üggyel, és mindössze ötödrészük (21 százalék) mondta, hogy alaposan tájékozódott.

Ebben még nincs számottevő eltérés a különböző pártállású polgárok között, de abban már igen, hogy mennyire tartják komolynak az ügyet. A válaszolni tudók fele az ország szempontjából súlyosnak vagy nagyon súlyosnak tartja az esetet, és ha a válaszokat 0-tól 100-ig terjedő mutatóval foglaljuk össze, az átlag 63 pont, vagyis az értékelés a közepesnél súlyosabb. A kormánypárti szavazók ennél lényegesen kevésbé drámaian ítélik meg az állítólagos plágiumügyet (46 pont), a Jobbik hívei közepesen (55 pont), a többi ellenzéki párt támogatói pedig nagyon súlyosnak tartják (77 pont).

A plágiumgyanú lehetséges következményeiről igencsak megoszlanak a vélemények, elsősorban párthovatartozás szerint. Többségben vannak azok, akik szerint „nem érdemes túl nagy ügyet csinálni a köztársasági elnök elleni plágiumvádból, mert pár hónap múlva már szinte senki sem fog emlékezni az egészre” (55 százalék), míg egyharmadnyian azzal értettek egyet, hogy „ez az ügy hosszú távon is súlyos károkat okozhat az egész ország megítélésének”. A kormánypártiak négyötödös többsége az első, a „demokratikus ellenzéki” pártok szavazóinak háromnegyede viszont a második álláspontot fogadja el.

Mindent egybevetve – annak ellenére, hogy többen hisznek a hvg.hu által felvetett plágiumvádnak, mint a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményének – a népességnek csak egyharmada várná el, hogy Schmitt lemondjon a köztársasági elnöki tisztségről, 42 százalék van ezzel ellentétes véleményen, a többieknek nincs álláspontjuk. Ez utóbbiban is jelentős szerepe van a pártpreferenciának, de valamelyest közrejátszik az iskolázottság is: a diplomások körében relatív többségben vannak az elnök lemondását követelők.

HANN ENDRE

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!