szerző:
hvg.hu/MTI

Lemond a Semmelweis Egyetem (SE) Habilitációs Bizottságának elnöki tisztéről Tulassay Zsolt – ezt közleményben tudatta keddre virradóra az SE lemondott rektorának testvére az intézmény honlapjára felkerült közleményben.

Az orvos felidézte: egy tudományos folyóirat kiadója kérte fel egy orvosi téma szakirodalmát összefoglaló közlemény megírására 2009-ben. A felkérést kollégájával, Herszényi Lászlóval megosztva teljesítették. "A megjelenést követően a szerkesztőség a következőt jelezte: összefoglalónk néhány általános megállapítást tartalmazó mondata – és nem új eredményeket bemutató szövegrésze – azonos Wallace és munkatársai 2008-ban megjelent, szintén összefoglaló jellegű munkájának néhány mondatával" – írta Tulassay Zsolt. Hozzátette: a forrást az irodalomjegyzékben feltüntették, és a szövegben is idézték.

"Az egyetem körül kialakult helyzet miatt nem ért meglepetésként ennek a néhány évvel ezelőtti történetnek a felelevenítése, amelynek értelmezéséről már akkoriban is hosszas vita folyt" - írta közleményében Tulassay Zsolt, Tulassay Tivadarnak, a Semmelweis Egyetem lemondott rektorának a testvére.

"A társszerzőségben írt összefoglalóban megjelent, átvett mondatokról a szerkesztőségi levélből csak utólag értesültem" – írta. Mint kifejtette, ezt követően az idézetek jellegéről hosszas levelezést folytattak a szerkesztőség munkatársaival, aminek nyomán a szerkesztőség úgy döntött, visszavonják a cikket. Hozzátette: "ennek során kértük, hogy a mi álláspontunk is jelenjen meg a lapban, ezt a kérést a kiadó nem teljesítette".

Tulassay Tivadar
©

Tulassay Zsolt közleményét azzal zárta: "az egyetem körül kialakult jelenlegi érzékeny helyzetben úgy tartom helyesnek, hogy a Semmelweis Egyetem Habilitációs Bizottsági elnöki tisztemtől megválok".

A Magyar Hírlap keddi száma arról számol be, hogy a Clinical Gastroenterology tudományos folyóirat főszerkesztője visszavonta két orvosnak, Tulassay Zsoltnak és Herszényi Lászlónak 2010 áprilisában a lapban megjelent közös munkáját.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!