szerző:
hvg.hu

Hazánk egyik hivatala, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) honlapja ellen intézett hackertámadást az Anonymous csoport.

„Számítunk nektek, amikor szavazunk, számítunk, amikor adózunk és számítunk, amikor vétkezünk. De nem számítunk többé, amikor nekünk van szükségünk rátok” – ezt a szöveget írta ki hazánk rehabilitációs és szociális hivatalának internetes oldalára a hackercsoport.
 
A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal többek között, mint a honlapon olvasható is, magas színvonalú szakértői tevékenységgel szeretne hozzájárulni „a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek egészségügyi, szociális és foglalkozási rehabilitációjához annak érdekében, hogy a már meglévő és a kormányprogram végrehajtása során létrejövő új munkahelyek betöltésére a lehető legnagyobb mértékben és arányban váljanak alkalmassá és képessé.”

Az Anonymous csoport üzenete

A hivatal honlapján azonban fricskaként sokáig ez a szöveg volt látható. „Számítunk nektek, amikor szavazunk, számítunk, amikor adózunk és számítunk, amikor vétkezünk. De nem számítunk többé, amikor nekünk van szükségünk rátok. Akkor nincs, kire számítsunk. A szociális háló nem minket szolgál, a rendszer szolgája. A weboldalatokat mink tartjuk fenn. A költségét inkább szánnánk a szánandóknak, a rászorulóknak. Ne kelljen soha támogatásra szorulnunk. De ha igen, állampolgárként legyen elég kérnünk. Ne kelljen könyörögnünk. Az állam ne kegyet gyakoroljon, hanem törlesszen. Sokkal tartoztok nekünk. Nem bocsátjuk meg, nem felejtjük el, számíthattok ránk! A névtelenek nevében: Anonymous.”

Nem sokkal korábban, vasárnap hajnalra - mint beszámoltunk róla - a brit belügyminisztérium internetes honlapját bénította meg az Anonymous nemzetközi hackercsoport. A támadással kapcsolatban a Twitter közösségi üzenőportálra két bejegyzés is felkerült; az egyik szerint a támadás a brit kormány „drákói megfigyelési tervei elleni” tiltakozás, a másik ugyanakkor a brit-amerikai kiadatási egyezménnyel indokolta a belügyminisztérium honlapjának megbénítását.

Tunézia: iszlamista vezetők e-mailjei

Vagy 2700 emailt tett közzé vasárnap a fő tunéziai iszlamista vezetőktől, így Hamadi Dzsebali miniszterelnöktől egy csoport, amely magát az Anonymous informatikai aktivistáinak alakulataként írta le. „Tiltakozásképpen az ellen, ami az elmúlt hetekben zajlik Tunéziában, úgy határoztunk, hogy közzétesszük az en-Nahda (a tunéziai iszlamisták pártja) bizalmas dokumentumait, közöttük személyes email-címeket, telefonszámokat, banktranzakciókat” - mondta az internetre posztolt videofelvételen egy Anonymous-álarcos férfi.

A kalózakció indoklásaként olyan minapi incidenseket hozott fel,  mint a munkanélküli diplomások szombati tuniszi tüntetésének erőszakos szétverése. „Tunéziai kormány, az adataitok igen nagy részét titokban tartottuk. Ha nem akarjátok, hogy nyilvánosságra kerüljenek, kérjük, hogy óvakodjatok az internet fölötti cenzúrától, tartsátok tiszteletben az emberi jogokat és a szólásszabadságot Tunéziában!”

Nedzsib Garbi, az Anonymous-üzenetben említett en-Nahda párt szóvivője azt hangoztatta, hogy néhány nyilvánosságra hozott email valódi, de az adatok többsége hamisított. A panasztételt fontolgatják - tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!