szerző:
MTI

Az osztrák Die Presse a magyar miniszterelnök pénteki rádióinterjújával foglalkozott hírügynökségi jelentések felhasználásával írt cikkében. Magyarország bécsi nagykövete olvasói levelében kérte ki magának az egyik cikk állításait.

"A vitatott törvénymódosításokkal kapcsolatos újabb vizsgálatok kellős közepén Orbán Viktor ellentámadáshoz fújta meg a kürtöt" - állt a vezető osztrák konzervatív napilapban közölt cikkben. Felidézte, hogy a kormányfő szerint "zsarolással" lenne egyenlő, ha a bizottság politikai feltételeket támasztana egy IMF-megállapodáshoz. "Valójában nem a bizottság, hanem az IMF kötötte össze a segítségnyújtást és az uniós eljárást" - állt a cikkben. A Die Presse részletesen ismertette az uniós kötelezettségszegési eljárásokat és említést tett a túlzottdeficit-eljárásról. 

Nem világos, hogy miért éppen most támadja az uniós intézményeket Orbán - írta az osztrák lap. Legutóbb inkább a jogi vita rendeződése tűnt valószínűnek. Györkös Péter brüsszeli magyar nagykövet azt állította, a legtöbb vitás kérdést rendezték és miután áprilisban beterjesztik a magyar konvergencia-programot, bizonyos lesz, hogy Magyarország teljesíti az EU elvárásait - jegyezte meg a Die Presse.

Magyarország bécsi nagykövete a Die Presse című konzervatív lapban megjelent olvasói levelében visszautasította Karl Pfeifer osztrák újságírónak azt az állítását, hogy a kormány csak "fél szívvel" határolódik el az antiszemitizmustól. Fónagy János államtitkár azonnal, a kormány képviselőjeként elhangzott válaszában egyértelműen elítélte Baráth Zsolt jobbikos képviselő felszólalását - írta Szalay-Bobrovniczky Vince a Hetek című hetilap bécsi tudósítójának a Die Pressében megjelent vendégkommentárjára reagálva. 

A nagykövet felidézte, hogy Orbán Viktor a következő plenáris ülésnapon napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta, hogy a kormány minden, az emberi méltóságot sértő megnyilvánulást visszautasít. "Kár, hogy Pfeifer úr egész kommentárja arra a valótlanságra épül, hogy a kormány nem reagált megfelelően" - fogalmazott a diplomata.    

Visszautasította Szalay-Bobrovniczky azt a Karl Pfeifer cikkében szereplő kijelentést is, hogy a lakosság többségének gyorsan romlottak az életkörülményei a Fidesz-kormányzás alatt. Az uniós kötelezettségszegési eljárásokra kitérve azt írta, a kormány továbbra is kész a kompromisszumra. Egyes területeken már történt törvénymódosítás, más esetekben a kormány ragaszkodik a magyar törvényhozás EU-konformitásához - fejtette ki. "Már csupán az említése is érthetetlen annak, hogy egy kétharmados kormánynak ezért egy radikális párt támogatására lenne szüksége" - írta a nagykövet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!