szerző:
hvg.hu

„Nagy Imre szobrának áthelyezése esetén visszavonom adományunkat” - írja a Népszabadság szerint a Budapest főpolgármesteréhez címzett levelében Demján Sándor. A szobor felállítását a vállalkozó két társával együtt finanszírozta.

Demján Sándor vállalkozó arra kéri Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét, hogy akadályozza meg Nagy Imre szobrának áthelyezését - írja a Népszabadság, amely Demján levelét változtatás nélkül közölte.

„A sajtóból értesültem arról, hogy a mártírhalált halt Nagy Imre szobrát át kívánják helyezni a Vértanúk teréről. A rendszerváltás után szomorúan állapítottuk meg üzlettársaimmal, Sarlós Andrással és Fejér Bélával, hogy sem az MDF-, sem a szocialista kormány nem állít szobrot Nagy Imrének" - írta Demján az üzenetben.

"Úgy döntöttünk, hogy felajánljuk a szobor teljes költségét és felállítását Magyarországnak. A költségek 74 százalékát magam finanszíroztam. lfj. Varga Imre alkotása ma a legtöbbet látogatott és fotózott szobor" - tette hozzá.

"Nagy Imre szobrának áthelyezése esetén visszavonom adományunkat. Kérem, hogy ennek elkerülése érdekében minden törvényes eszközt felhasználva biztosítsa, hogy a szobor a jelenlegi helyen maradjon” - olvasható a Tarlósnak címzett levélben.

A Népszabadság felidézte, hogy Kövér László a napokban a Heti Válasznak adott interjújában a parlament környékének rekonstrukciójáról azt mondta, a Kossuth tér és a képviselői irodaház közötti térségben egyfajta panteont kellene létrehozni. „Javaslom, hogy a nemzethez kötődő, jobb- és baloldali, valóságosan progresszív történelmi szereplőknek állítsunk szobrot. Vigyük arra a területre Kovács Béla emlékművét, egy Bibó-mementó szerencsére már áll ott. Szégyen, hogy Kéthly Annának nincs szobra, pótolhatnánk ezt a mulasztást is. Erre a részre kerülhetne a most a Vértanúk terén álló Nagy Imre szobra is" – nyilatkozta akkor a fideszes politikus.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!