szerző:
hvg.hu

Számos rendezvényt tartanak ma a fővárosban és országszerte. A családi majálistól a politikai protest tüntetésig terjed a skála. A Városligetben ünnepelnek a szakszervezetek és érdekvédők, de a pártok sem hagyják ki a lehetőséget. Mesterházy Attila, az MSZP a kormány politikáját bírálta. Gyurcsány pedig fogadkozott, megvédi magát a plágiumgyanú ellen. A Jobbik a Hajógyári-szigeten áll ki a munkavállalók jogaiért.

Szakszervezeti tüntetők. Mély kékség
©
1 2
Sorrend megfordítása

Párttársai nem beszéltek Gyurcsány ügyéről

Kerekasztal-beszélgetést tartott a Demokratikus Koalíció. A párt alelnökei és Varjú László pártigazgató nem tértek ki a volt miniszterelnök plágiumgyanújára. Bauer Tamás beszámolt a DK politikai programjáról, amelynek két elemét emelte ki: vissza kell állítani a '89-es alkotmányt" és vállalkozásbarát gazdaságpolitikát kell folytatni. Utóbbi keretében megszüntetnék az egykulcsos személyi jövedelemadót. A párt alelnöke arról is szót ejtett, hogy sok egykori SZDSZ-s, MDF-s és MSZP-s lépett be a DK-ba. Bauer úgy tudja, Bokros Lajos és Dávid Ibolya is készül arra, hogy visszatérjen a hazai politikai életbe, egy általuk vezetett konzervatív párt pedig Gyucsányék potenciális partnere lehet.

A kulturális örökség védelme

Az összefogásért együtt majálisozott a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ). Rövid beszédet mondott Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke, aki szerint meg kell védeni a kulturális örökséget, meg kell állítani azt a káros folyamatot, amelynek leglátványosabb jele a szobrok (itt Károlyiéra és József Attiláéra utalt) lebontása, áthelyezése.

Be a szakszervezetekbe!

A szakszervezeti konfederációk a munkavállalók és a szakszervezetek helyzetéről beszéltek. Keserűség és fogadkozás.

Gyurcsány szerint koholmány a plágiumgyanú

Lelkesült tömeg fogadta Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét. "Tarts ki, veled vagyunk, hajrá, Feri!" - kiabálták többen is. A szónok hosszan beszélt saját plágiumgyanús ügyéről. A kormánypárti sajtó ugyanis feltárta, hogy az ő és egykori sógorának szakdolgozata ugyanazt a címet viseli, s noha sem egyik, sem másik írás nem található meg már a Pécsi Egyetemen, a kormányoldal egyértelmű plágiumról beszél, és el szeretné érni, hogy a DK elnöke örökre távozzon a parlamentből és a közéletből.

Gyurcsány Ferenc szónokol. A céltábla visszalő
©

Gyurcsány egyértelművé tette, erre nem készül, sőt akik őt plágiummal gyanúsítják, perekre számíthatnak. A politikus szerint nem lehet véletlen, hogy éppen az ő és egykori sógorának dolgozata tűnt el nyomtalanul. Éppen ezért tett feljelentést, noha azt már az egyetemnek meg kellett volna tennie.

A DK elnöke úgy véli, az ő ügye is megmutatja, hogy az országnak "gazember kormánya" van. Szerinte a Fidesz magán-titkosszolgálatot működtet, amit Veres János korábbi ügye is bizonyít, amikor úgy próbálták beállítani, hogy a miniszter manipulálta a választást és droggal ügyeskedett. De Gyurcsány a maga esetét az UD-üggyel is párhuzamba állította.

Szerinte a kormány a Fidesz-közeli üzleti körök érdekeit védi, a jogszabályokat is az ő érdekeikhez igazítja. Gyurcsány megdicsérte közönségét, mondván, ők az ország legnagyszerűbb és legbátrabb férfiai és női, akik nyilvánosan is szembeszállnak Orbán Viktor rendszerével.

Előállították a tiltakozókat is

Továbbgyűrűzik a vöröscsillag-viselés ügye. A rendőrség előállította a tíz tiltakozót, akik amiatt gyűltek össze a Gyorkocsi utcai épület előtt, mert délelőtt a rendőrök letartóztatták a Zöld Baloldal egyik aktivistáját. Nyári Zsolt vöröscsillagos kitűzőt viselt, és azt felszólításra sem volt hajlandó levenni. A tíz tilatakozón szintén vöröscsillag volt, most a rendőrök őket is bekísérték.

Társukért tüntetnek a rendőrség előtt

A Zöld Baloldal és a Munkáspárt 2006 ülősztrájkba kezd a rendőrség Gyorkocsi utcai fogdája előtt. A tiltakozás előzménye, hogy rendőrök állították el Nyári Zsoltot, a Zöld Baloldal aktivistáját, mert vörös csillagot viselt. A hatályos Btk. ezt a politikai szimbólumot tiltott önkényuralmi jelképnek tekinti és viselését tilalmazza. Ehhez képest a strasburgi emberi jogi bíróság két esetben is jogsértőnek találta a hazai gyakorlatot, és kártérítés megfizetésre kötelezte a magyar államot azoknak, akiket a hazai bíróságok elmarasztaltak vörös csillag viselése miatt.

Rosszabbul élünk, mint négy éve

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke néhány száz ember előtt beszélt, a városligeti tömeg többsége inkább piknikezik.

A politikus arról szónokolt, hogy az Orbán-kormány az adóemelések kormánya, mert még az adót is megadóztatja. Az új adókat Mesterházy szerint nem külső kényszerből vetik ki ránk, hanem az a kormány rossz politikájának az eredménye, amit a gazdagokon kívül mindenki megérez. Úgy vélte, rosszabbul élünk, mint négy éve.

Orbán Viktor új osztályharcot hirdetett, és a kiváltságos kevesek érdekében politizál a többséggel szemben. A szocialista politikus hatmillió koldus országát vizionálta, amit szerinte az is valószínűsít, hogy már 4 millióan élnek a létminimum alatt.

Mesterházy szerint a "felcsúti Maradonáék" milliárdokat költenek focira, stadionépítésre, csapattámogatásra, s ennek a pénznek a felét a gyógyszertámogatás megkurtításával szerzik meg.

A pártelnök arról is szólt, hogy az MSZP a bérből és saját munkájukból élők pártja, és ha újból kormányra kerülnek, visszadják az új Munka törvénykönyvében megnyírbált szakszervezeti jogosítványokat.

Többezresre hízott a tömeg

A Városligeti fasorból indulókhoz csatlakoztak a rendvédelmisek és a Szolidaritás mogalom tüntetői is. Nagy volt az öröm, hízik a tömeg.
1 2

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!