Munka hadának a lépte dobog - május elsejei rendezvények percről percre

PERCRŐL PERCRE

Szerző:


Számos rendezvényt tartanak ma a fővárosban és országszerte. A családi majálistól a politikai protest tüntetésig terjed a skála. A Városligetben ünnepelnek a szakszervezetek és érdekvédők, de a pártok sem hagyják ki a lehetőséget. Mesterházy Attila, az MSZP a kormány politikáját bírálta. Gyurcsány pedig fogadkozott, megvédi magát a plágiumgyanú ellen. A Jobbik a Hajógyári-szigeten áll ki a munkavállalók jogaiért.

Szakszervezeti tüntetők. Mély kékség

Fotó:

2012. május 01., kedd | 17:11

Párttársai nem beszéltek Gyurcsány ügyéről

Kerekasztal-beszélgetést tartott a Demokratikus Koalíció. A párt alelnökei és Varjú László pártigazgató nem tértek ki a volt miniszterelnök plágiumgyanújára. Bauer Tamás beszámolt a DK politikai programjáról, amelynek két elemét emelte ki: vissza kell állítani a '89-es alkotmányt" és vállalkozásbarát gazdaságpolitikát kell folytatni. Utóbbi keretében megszüntetnék az egykulcsos személyi jövedelemadót. A párt alelnöke arról is szót ejtett, hogy sok egykori SZDSZ-s, MDF-s és MSZP-s lépett be a DK-ba. Bauer úgy tudja, Bokros Lajos és Dávid Ibolya is készül arra, hogy visszatérjen a hazai politikai életbe, egy általuk vezetett konzervatív párt pedig Gyucsányék potenciális partnere lehet.

2012. május 01., kedd | 13:38

A kulturális örökség védelme

Az összefogásért együtt majálisozott a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ). Rövid beszédet mondott Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke, aki szerint meg kell védeni a kulturális örökséget, meg kell állítani azt a káros folyamatot, amelynek leglátványosabb jele a szobrok (itt Károlyiéra és József Attiláéra utalt) lebontása, áthelyezése.

2012. május 01., kedd | 13:27

Be a szakszervezetekbe!

A szakszervezeti konfederációk a munkavállalók és a szakszervezetek helyzetéről beszéltek. Keserűség és fogadkozás.

2012. május 01., kedd | 13:10

Gyurcsány szerint koholmány a plágiumgyanú

Lelkesült tömeg fogadta Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét. "Tarts ki, veled vagyunk, hajrá, Feri!" - kiabálták többen is. A szónok hosszan beszélt saját plágiumgyanús ügyéről. A kormánypárti sajtó ugyanis feltárta, hogy az ő és egykori sógorának szakdolgozata ugyanazt a címet viseli, s noha sem egyik, sem másik írás nem található meg már a Pécsi Egyetemen, a kormányoldal egyértelmű plágiumról beszél, és el szeretné érni, hogy a DK elnöke örökre távozzon a parlamentből és a közéletből.

Gyurcsány egyértelművé tette, erre nem készül, sőt akik őt plágiummal gyanúsítják, perekre számíthatnak. A politikus szerint nem lehet véletlen, hogy éppen az ő és egykori sógorának dolgozata tűnt el nyomtalanul. Éppen ezért tett feljelentést, noha azt már az egyetemnek meg kellett volna tennie.

A DK elnöke úgy véli, az ő ügye is megmutatja, hogy az országnak "gazember kormánya" van. Szerinte a Fidesz magán-titkosszolgálatot működtet, amit Veres János korábbi ügye is bizonyít, amikor úgy próbálták beállítani, hogy a miniszter manipulálta a választást és droggal ügyeskedett. De Gyurcsány a maga esetét az UD-üggyel is párhuzamba állította.

Szerinte a kormány a Fidesz-közeli üzleti körök érdekeit védi, a jogszabályokat is az ő érdekeikhez igazítja. Gyurcsány megdicsérte közönségét, mondván, ők az ország legnagyszerűbb és legbátrabb férfiai és női, akik nyilvánosan is szembeszállnak Orbán Viktor rendszerével.

2012. május 01., kedd | 12:46

Előállították a tiltakozókat is

Továbbgyűrűzik a vöröscsillag-viselés ügye. A rendőrség előállította a tíz tiltakozót, akik amiatt gyűltek össze a Gyorkocsi utcai épület előtt, mert délelőtt a rendőrök letartóztatták a Zöld Baloldal egyik aktivistáját. Nyári Zsolt vöröscsillagos kitűzőt viselt, és azt felszólításra sem volt hajlandó levenni. A tíz tilatakozón szintén vöröscsillag volt, most a rendőrök őket is bekísérték.

2012. május 01., kedd | 11:58

Társukért tüntetnek a rendőrség előtt

A Zöld Baloldal és a Munkáspárt 2006 ülősztrájkba kezd a rendőrség Gyorkocsi utcai fogdája előtt. A tiltakozás előzménye, hogy rendőrök állították el Nyári Zsoltot, a Zöld Baloldal aktivistáját, mert vörös csillagot viselt. A hatályos Btk. ezt a politikai szimbólumot tiltott önkényuralmi jelképnek tekinti és viselését tilalmazza. Ehhez képest a strasburgi emberi jogi bíróság két esetben is jogsértőnek találta a hazai gyakorlatot, és kártérítés megfizetésre kötelezte a magyar államot azoknak, akiket a hazai bíróságok elmarasztaltak vörös csillag viselése miatt.

2012. május 01., kedd | 11:44

Rosszabbul élünk, mint négy éve

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke néhány száz ember előtt beszélt, a városligeti tömeg többsége inkább piknikezik.

A politikus arról szónokolt, hogy az Orbán-kormány az adóemelések kormánya, mert még az adót is megadóztatja. Az új adókat Mesterházy szerint nem külső kényszerből vetik ki ránk, hanem az a kormány rossz politikájának az eredménye, amit a gazdagokon kívül mindenki megérez. Úgy vélte, rosszabbul élünk, mint négy éve.

Orbán Viktor új osztályharcot hirdetett, és a kiváltságos kevesek érdekében politizál a többséggel szemben. A szocialista politikus hatmillió koldus országát vizionálta, amit szerinte az is valószínűsít, hogy már 4 millióan élnek a létminimum alatt.

Mesterházy szerint a "felcsúti Maradonáék" milliárdokat költenek focira, stadionépítésre, csapattámogatásra, s ennek a pénznek a felét a gyógyszertámogatás megkurtításával szerzik meg.

A pártelnök arról is szólt, hogy az MSZP a bérből és saját munkájukból élők pártja, és ha újból kormányra kerülnek, visszadják az új Munka törvénykönyvében megnyírbált szakszervezeti jogosítványokat.

2012. május 01., kedd | 10:29

Többezresre hízott a tömeg

A Városligeti fasorból indulókhoz csatlakoztak a rendvédelmisek és a Szolidaritás mogalom tüntetői is. Nagy volt az öröm, hízik a tömeg.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
29 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. május 3., 15:26 Tóth András

Béla Szalóczi:

Az egyik mondatod elgondolkodtatott, ezért úgy gondoltam, hogy nem hagyom szó nélkül.

Ez a mondat az alábbi lenne:

„Mivel én mindig utáltam a baloldalt-ateista nézetik miatt Isten nem fogja őket soha segíteni. Persze a jobboldal sem angyal...”

Na, most buktál le! Téged az utálatra tanítottak a teológián??? Hát, nem vagy túlképzett, az biztos…

Én úgy vagyok vele,- attól függetlenül, hogy baloldali és materialista beállítottságú vagyok - hogy tisztelem az EMBERT! Lehet bármilyen a pártállása, életszemlélete, hiszen nem lehetünk meggyőződve arról, hogy kinek van igaza. Lehet egy kis igaza a jobboldalinak is, meg lehet egy kis igaza a baloldalinak is. Lehet egy kis igaza az ateistának is, meg lehet egy kis igaza a hívőnek is. Kompromisszumot kellene kötni a két oldalnak. De ha már egy pap sem tud… Csak utálkozni…

Engem nem bosszant az, ha valaki a templomba jár. De akkor elvárom azt is, hogy az én nézeteimet is tiszteletben tartsák, mint ahogy én is tiszteletben tartom mások nézeteit!

Akkor ezek szerint én alkalmasabbnak lennék papnak, mint Te!? Sokan mondták, hogy pályát tévesztettem, csak azt nem, hogy milyen irányban.

Igaza volt – mint mindig – HOFI GÉZÁNAK:

A világon az emberi ész van a legjobban elosztva! Tudod miért? Azért, mert mindenki meg van győződve arról, hogy neki több jutott, mint másnak… Úgy látom, hogy Te felettébb meg vagy győződve…

Ne ítélj, hogy ne ítéltess!

U.I.
Ne szaladj most azonnal visszaadni a diplomádat, úgyis elég sok a cirkusz mostanság ebben a témában…

2012. május 3., 00:58 Béla Szalóczi

A teológián is voltak Gyurcsány pártiak -az Öszödi beszédig..Amit leírtál igaz- ezt eddig is tudtam-örülök hogy te is..Akkor alapíts egy legalább 100 főt foglalkoztató céget és élvezd a vezetést, ne siránkozz. Mivel én mindig utáltam a baloldalt-ateista nézetik miatt Isten nem fogja őket soha segíteni. Persze a jobboldal sem angyal...

2012. május 2., 01:10 Tóth András

Szalóczai Béla:

„A kapitalizmus -amit Gyulátoknak köszönhetünk arról szól, hogy nem az állam teremti meg a munkahelyeket. Hanem egyéni kis és nagyvállalkozók.. Az állam csak az adót szedi be..”

Na figyelj ide Okos Tojás! Neked elárulok valamit, „de nem ám elpofázni valakinek…”

Piacgazdaságban valóban nem az állam feladata a munkahelyek teremtése.

De! Az állam dolga nem csak az, hogy az adókat beszedje. Az államnak a feladata olyan körülmények (adó, infrastruktúra, jogi és nem sorolnám tovább) biztosítása is, hogy a vállalkozások működni, sőt prosperálni tudjanak!

A Fidesz-kormány ideje alatt megszavazott adótörvények nem preferálják a vállalkozások döntő többségét, valamint a munkavállalókat sem.

Úgyhogy szállj le a magas lóról, elképzelhető, hogy nem Te vagy a legokosabb ember a Világon!

És még valami. Én nem szoktam személyeskedni senkivel sem. Vagy Te ezt tanultad a teológia szakon???

2012. május 1., 20:51 Halber Leoni

...csak a gyengeelméjuek, vagy ennél is rosszabb minositéuek keresik a politikai propagandát egy ilyen klassz napon, amikor mindenki oda húzhat a el a b...fenébe, ahova csak akar.Nyugaton mennyivel kevesebbet szól bele az állam politikai buzerálás formájában az emberek életébe- ha látnátok magatokat, tobbet felé sem néznétek. De a posztkommunista országokban ez amolyan nosztalgikus szokás, mert mintha igény lenne rá. De ez csak szónoklat. LMP-nek koze nincs a mai naphoz, de azért kitolja a pofáját valamelyik ligetbe.
Egy nagy politikai fórum az egész. Már nagyon rég gyomorrákom lenne, ha ezeket a koponyegforgatókat naponta figyelemmel kísérném...

2012. május 1., 17:36 Blinker

Ugandában is nagyobb a demokrácia , pedig ott még fúvócsővel lövik a cerkófmajmokat..............

További 24 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Munka hadának a lépte dobog - május elsejei rendezvények percről percre
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X