szerző:
MTI

A IX kerületi önkormányzat közlése szerint a ferencvárosi képviselő-testület valamennyi frakciója - Fidesz, MSZP, LMP - kiáll a helyi jegyző döntése mellett, miszerint a meghirdetett rendezvénykezdési időponttól függetlenül egyelőre nem hozott határozatot a Budapest Park működési engedélyével kapcsolatban. A szervezők azt közölték, hogy még folyik az egyeztetés, az új kulturális helyszín egyelőre továbbra is csak részlegesen üzemelhet.

Az önkormányzat pénteki közleményében felidézte a vonatkozó jogszabályokat, amelyek szerint "zenés, táncos rendezvényt csak jogerős rendezvénytartási engedély birtokában lehet tartani és a működés csak jogerős zajkibocsájtási határérték megállapításáról szóló határozat alapján kezdhető meg". Azt is hozzátették, hogy jogszerűen május 29-ig kell határozatot hozni az ügyben, és mivel több aggály is felmerült a szórakozóhely működésével kapcsolatban, ezek tisztázásáig semmilyen körülmények között nem tesz, és nem is tehet kivételt az önkormányzat.

A közlemény szerint a jegyző jogszerűen járt el, amikor "nem engedett a Kulturtér Kft. nyomásának és hozott határozatot az ügyben az engedélyezési eljárás lezárása előtt". Mint írták: "a ferencvárosi frakciók tagjai kifejezik továbbá azon értetlenségüket, hogy a fővárosi önkormányzat hogyan adhatott bérbe zenés táncos rendezvény tartására egy eredetileg a saját szabályozási tervében is P+R parkolónak szánt területet", főként anélkül, hogy előtte egyeztetett volna a kerületi önkormányzattal.

©

A Rákóczi híd pesti hídfője mellett felépült Budapest Park csütörtökön csak részlegesen nyithatott meg. Aznap délután azt közölték, hogy bár minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkeznek, a IX. kerületi jegyző ellenjegyzésének hiányában nem tarthatnak nagyrendezvényeket. Ezért úgy döntöttek, hogy a nagyszínpad koncertjeit egyelőre lemondják, csupán két kisebb helyszínt nyitnak meg, legfeljebb ezer fős közönségnek.

A ferencvárosi jegyző szerint több aggály is felvetődött a Budapest Park működésével kapcsolatban, az engedélyeztetési eljárások pedig még folyamatban vannak. Nagy Hajnalka közleménye szerint a fővárosi és az ez alapján készült kerületi szabályozási terv az ingatlanra 400 férőhelyes P+R parkoló kialakítását írja elő, ez pedig nem építési engedélyhez kötött eljárásban is érvényes, nincs lehetőség a tervtől eltérő hasznosításra. A közlemény szerint a főépítészi állásfoglalásról a kérelmezőt is értesítették.

A tájékoztatás szerint a rendőrség szakhatósági nyilatkozata köz- és közlekedésbiztonsági szempontból is aggályosnak tartja a rendezvényhelyszínt, közvetlen parkolási lehetőség hiányában a gépjárművek megállása veszélyeztetheti az érintett útszakaszokon közlekedők biztonságát. Az MSZP pénteki sajtótájékoztatóján ugyancsak kifogásolta, hogy a korábbi rendezési tervvel ellentétben miért nem P+R parkoló épült a Rákóczi híd pesti hídfője közelében.

Még folyik az egyeztetés a Budapest Park szervezői és a IX. kerületi önkormányzat jegyzője között a vitás kérdésekről, az új kulturális helyszín egyelőre továbbra is csak részlegesen üzemelhet - olvasható a szervezők által pénteken kiadott közleményében. A felvetődött észrevételek, körülmények és kifogások rendezésére a felek hétfőn folytatják a hatóságokkal az egyeztetéseket, remélhetőleg ekkorra sikerül minden kérdést megnyugtatóan lezárni - tették hozzá.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!