szerző:
Szegő Péter

Május 5-én a Vitézi Rend sashalmi bálján két fideszes országgyűlési képviselő – Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere és Szatmáry Kristóf nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár – fővédnöki szerepet vállalt. A bálon a Vitézi Rend adományt gyűjtött, melyből Horthy Miklós lovas szobrát kívánják a fölállítani. A hvg.hu erről kérdezte Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét.

hvg.hu: Mit szól ahhoz, hogy két fideszes képviselő részt vett a Vitézi Rend bálján, amelyen Horthy Miklós lovas szobrára gyűjtöttek? Ez mennyiben kompatibilis a Fidesz-frakció meggyőződésével?

Lázár János: Tilos?

hvg.hu: Nem, nem tilos.

L. J.: Úgy tudom, hogy Magyarországon véleménynyilvánítási szabadság van. Még. Én ebben reménykedem.

hvg.hu: Jó ezt magától hallani. A Fidesz frakcióvezetőjeként nem látja problémásnak, hogy két fideszes képviselő védnökséget vállal Horthy lovas szobrának fölállítása érdekében?

L. J.: Nem látom problémásnak.

Nem ez lenne az első Horthy-szobor az országban
©

hvg.hu: Tekintettel Horthy Miklós politikai szerepére, miért nem?

L. J.: Véleménynyilvánítási szabadság van Magyarországon. Képviselőtársaimat valószínűleg az a meggyőződés vezeti, hogy Horthy Miklós tevékenysége inkább volt pozitív, mint negatív.

hvg.hu: Ön inkább pozitívan vagy negatívan értékeli Horthy tevékenységét?

L. J.: Ez egy komplex kérdés, amiről egy könyvet lehetne írni, de ezt most nem tudom megírni önnek hirtelen.

hvg.hu: Azt röviden meg tudja mondani, hogy ön szerint Horthy szerepe pozitív-e vagy negatív?

L. J.: Erre egy hosszabb interjú keretén belül tudnék csak válaszolni, röviden nem tudok. Vannak negatív eseményei a két világháború közötti Magyarországnak és vannak pozitív fejleményei is. Ha az ő személyes tevékenységére kérdez, akkor talán az a megállapítás a legjellemzőbb rá, amit azt hiszem, Romsics Ignác mondott: államfő volt, államfői kvalitások nélkül, viszont tisztességes ember.

hvg.hu: Aláírta a zsidótörvényeket, a Szovjetunióval való hadiállapot beálltát, az Egyesült Államoknak küldött hadüzenetet…

L. J.: Igen, de pontosan olyan ellentmondásos a személyisége, mint amilyen a húszas évek két döntése: bevezették a numerus clausust, majd kivetették a numerus clausust.

hvg.hu: Deportáltak 437 ezer zsidót…

L. J.: Mint ahogy megmentették a budapesti zsidóságot.

hvg.hu: De deportáltak 437 ezer vidékit. Őket is meg lehetett volna menteni.

L. J.: Ez alól semmi nem ment föl. Erre mondom, hogy ellentmondásos.

hvg.hu: Nem volt hiba, hogy frakciójának két tagja fővédnöki szerepet vállalt ezen a bálon?

L. J.: Nem gondolom hibának.

Zubor Zalán Kult

"Horthy nem tekinthető államférfinak" – hamis legendák, elfeledett történetek a kormányzóról

Volt-e alternatívája a két világháború között Horthy Miklósnak, jó tengerész volt-e, akart-e király lenni, melyik bizalmasára hallgatott a leginkább, jó döntést hozott, amikor a német megszállás után is ragaszkodott a székéhez? A kormányző valódi énjéről a Horthy-kultusz és ellenkultusz szakértőjével, a propagandisztikus túlzásokat lehámozva beszélgettünk.

MTI Itthon

Tér helyett parkot neveznének el Horthyról Gyömrőn

Módosította korábbi döntését a gyömrői képviselő-testület, nem a város főtere viseli Horthy Miklós nevét júniustól, csak a téren lévő park - erősítette meg az MTI értesülését a város alpolgármestere. A kompromisszumos megoldásnak szánt szerdai döntésbe a civilek nem nyugszanak bele.

MTI Itthon

Felavatták a Horthy-szobrot Kerekiben

Horthy Miklós-szobrot avattak a Somogy megyei Kerekiben vasárnap. A fából faragott, egész alakos, életnagyságú szobrot több mint ötszáz ünneplő jelenlétében leplezték le. Kereki polgármestere korábban azt mondta, a szoborállítás megosztotta a falut.