szerző:
Szegő Péter

Május 5-én a Vitézi Rend sashalmi bálján két fideszes országgyűlési képviselő – Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere és Szatmáry Kristóf nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár – fővédnöki szerepet vállalt. A bálon a Vitézi Rend adományt gyűjtött, melyből Horthy Miklós lovas szobrát kívánják a fölállítani. A hvg.hu erről kérdezte Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét.

hvg.hu: Mit szól ahhoz, hogy két fideszes képviselő részt vett a Vitézi Rend bálján, amelyen Horthy Miklós lovas szobrára gyűjtöttek? Ez mennyiben kompatibilis a Fidesz-frakció meggyőződésével?

Lázár János: Tilos?

hvg.hu: Nem, nem tilos.

L. J.: Úgy tudom, hogy Magyarországon véleménynyilvánítási szabadság van. Még. Én ebben reménykedem.

hvg.hu: Jó ezt magától hallani. A Fidesz frakcióvezetőjeként nem látja problémásnak, hogy két fideszes képviselő védnökséget vállal Horthy lovas szobrának fölállítása érdekében?

L. J.: Nem látom problémásnak.

Nem ez lenne az első Horthy-szobor az országban
©

hvg.hu: Tekintettel Horthy Miklós politikai szerepére, miért nem?

L. J.: Véleménynyilvánítási szabadság van Magyarországon. Képviselőtársaimat valószínűleg az a meggyőződés vezeti, hogy Horthy Miklós tevékenysége inkább volt pozitív, mint negatív.

hvg.hu: Ön inkább pozitívan vagy negatívan értékeli Horthy tevékenységét?

L. J.: Ez egy komplex kérdés, amiről egy könyvet lehetne írni, de ezt most nem tudom megírni önnek hirtelen.

hvg.hu: Azt röviden meg tudja mondani, hogy ön szerint Horthy szerepe pozitív-e vagy negatív?

L. J.: Erre egy hosszabb interjú keretén belül tudnék csak válaszolni, röviden nem tudok. Vannak negatív eseményei a két világháború közötti Magyarországnak és vannak pozitív fejleményei is. Ha az ő személyes tevékenységére kérdez, akkor talán az a megállapítás a legjellemzőbb rá, amit azt hiszem, Romsics Ignác mondott: államfő volt, államfői kvalitások nélkül, viszont tisztességes ember.

hvg.hu: Aláírta a zsidótörvényeket, a Szovjetunióval való hadiállapot beálltát, az Egyesült Államoknak küldött hadüzenetet…

L. J.: Igen, de pontosan olyan ellentmondásos a személyisége, mint amilyen a húszas évek két döntése: bevezették a numerus clausust, majd kivetették a numerus clausust.

hvg.hu: Deportáltak 437 ezer zsidót…

L. J.: Mint ahogy megmentették a budapesti zsidóságot.

hvg.hu: De deportáltak 437 ezer vidékit. Őket is meg lehetett volna menteni.

L. J.: Ez alól semmi nem ment föl. Erre mondom, hogy ellentmondásos.

hvg.hu: Nem volt hiba, hogy frakciójának két tagja fővédnöki szerepet vállalt ezen a bálon?

L. J.: Nem gondolom hibának.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zubor Zalán Kult

"Horthy nem tekinthető államférfinak" – hamis legendák, elfeledett történetek a kormányzóról

Volt-e alternatívája a két világháború között Horthy Miklósnak, jó tengerész volt-e, akart-e király lenni, melyik bizalmasára hallgatott a leginkább, jó döntést hozott, amikor a német megszállás után is ragaszkodott a székéhez? A kormányző valódi énjéről a Horthy-kultusz és ellenkultusz szakértőjével, a propagandisztikus túlzásokat lehámozva beszélgettünk.

MTI Itthon

Tér helyett parkot neveznének el Horthyról Gyömrőn

Módosította korábbi döntését a gyömrői képviselő-testület, nem a város főtere viseli Horthy Miklós nevét júniustól, csak a téren lévő park - erősítette meg az MTI értesülését a város alpolgármestere. A kompromisszumos megoldásnak szánt szerdai döntésbe a civilek nem nyugszanak bele.

MTI Itthon

Felavatták a Horthy-szobrot Kerekiben

Horthy Miklós-szobrot avattak a Somogy megyei Kerekiben vasárnap. A fából faragott, egész alakos, életnagyságú szobrot több mint ötszáz ünneplő jelenlétében leplezték le. Kereki polgármestere korábban azt mondta, a szoborállítás megosztotta a falut.