szerző:
hvg.hu

Az Országgyűlés északi részében látogatóközpont épül, ahonnan alagutak vezetnek az épületbe. A látogatóközpont alatt háromszintes mélygarázs lesz. A Kossuth téren összesen öt szobrot helyeznek el, a téren autóközlekedés gyakorlatilag nem lesz. Az Index bemutatta az átalakuló Kossuth tér látványterveit.

A Parlament északi oldalán látogatóközpont épül, ahonnan három alagút vezet majd be az épületbe - látható a látványtervekben, melyek az Index birtokába kerültek.

A látogatóközponton át közvetlen kapcsolat lesz a Duna-part felé, a Ház oldalán a korzóra, illetve a víz partján lévő sétányra. A látogatóközpont alatt háromszintes mélygarázs lesz. A tér közepén folyamatosan fenn lesz az árbócon a nemzeti lobogó, a déli részét pedig a Demokrácia terének nevezik majd - mivel pedig a tér egésze közterület lesz, itt demonstrálni is lehet.

A téren összesen öt szobor lesz: délen a korzó végpontján József Attila, a téren Andrássy, keleten a Rákóczi marad, de restauráltatják, a jelenlegi Kossuth-szobor helyett pedig a jelenleg Dombóváron álló Horvay-féle szoborcsoport áll majd. A tér északi része a Tisza-szoboré lesz.
A tervek szerint a téren autóközlekedés gyakorlatilag nem lesz, a villamospálya egyes szakaszai füvesek lesznek.

A kormány rendelete szerint a Kossuth tér rekonstrukciója és a parlamenti mélygarázs építése nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás. A kormány tavaly októberben döntött úgy, hogy 1,59 milliárd forintot különít el a Kossuth tér rekonstrukciójára. A parlament tavaly júliusban fogadta el a budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló határozatot, eszerint 2014. május 31-ig át kell alakítani a teret, amely így visszakaphatja 1944 előtti arculatát. A kormánynak a tervek szerint ugyaneddig az időpontig ki kell költöznie az Országház épületéből.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!