Index: alagutak vezetnek majd a Parlamentbe

2012. június 11., hétfő, 12:44 • Utolsó frissítés: 2012. június 11., hétfő, 12:45
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Az Országgyűlés északi részében látogatóközpont épül, ahonnan alagutak vezetnek az épületbe. A látogatóközpont alatt háromszintes mélygarázs lesz. A Kossuth téren összesen öt szobrot helyeznek el, a téren autóközlekedés gyakorlatilag nem lesz. Az Index bemutatta az átalakuló Kossuth tér látványterveit.

A Parlament északi oldalán látogatóközpont épül, ahonnan három alagút vezet majd be az épületbe - látható a látványtervekben, melyek az Index birtokába kerültek.

A látogatóközponton át közvetlen kapcsolat lesz a Duna-part felé, a Ház oldalán a korzóra, illetve a víz partján lévő sétányra. A látogatóközpont alatt háromszintes mélygarázs lesz. A tér közepén folyamatosan fenn lesz az árbócon a nemzeti lobogó, a déli részét pedig a Demokrácia terének nevezik majd - mivel pedig a tér egésze közterület lesz, itt demonstrálni is lehet.

A téren összesen öt szobor lesz: délen a korzó végpontján József Attila, a téren Andrássy, keleten a Rákóczi marad, de restauráltatják, a jelenlegi Kossuth-szobor helyett pedig a jelenleg Dombóváron álló Horvay-féle szoborcsoport áll majd. A tér északi része a Tisza-szoboré lesz.
A tervek szerint a téren autóközlekedés gyakorlatilag nem lesz, a villamospálya egyes szakaszai füvesek lesznek.

A kormány rendelete szerint a Kossuth tér rekonstrukciója és a parlamenti mélygarázs építése nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás. A kormány tavaly októberben döntött úgy, hogy 1,59 milliárd forintot különít el a Kossuth tér rekonstrukciójára. A parlament tavaly júliusban fogadta el a budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló határozatot, eszerint 2014. május 31-ig át kell alakítani a teret, amely így visszakaphatja 1944 előtti arculatát. A kormánynak a tervek szerint ugyaneddig az időpontig ki kell költöznie az Országház épületéből.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés


Index: alagutak vezetnek majd a Parlamentbe
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X