szerző:
MTI

Közfeladat ellátása esetén az állami, helyi önkormányzati szervvel azonos költségvetési támogatásban részesülhet a cserkész szervezet, és a kormány a jogi kereteken belül védelmet biztosítanak a szervezet nevével, lobogójával, címerével és más jelvényeivel való visszaélések ellen - mondta Semjén Zsolt azt követően, hogy a kormány nevében együttműködési megállapodást írt alá Buday Barnabással, a Magyar Cserkészszövetség elnökével.

Ha egy civil szervezet állami támogatást kap, akkor "kalózok is megjelenhetnek azokon a területeken", akik jogosulatlanul akarják használni a cserkész szót, és jogalap nélkül használnák a logókat és szimbólumokat - mondta Semjén, aki példaként említette a Máltai Lovagrendet, ahol hasonló eset történt.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese szerint a cserkészetnek óriási szerepe van az állam szempontjából, olyan feladatot lát el "az ifjúság gondozásában", ami semmi mással nem helyettesíthető. Ezért a magyar állam jól felfogott érdeke, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa a mozgalom célkitűzéseit - hangsúlyozta. 

Külön kitért arra, hogy a szervezet kiemelt szerepet játszik az országon belüli nemzettudat megerősítése mellett a Kárpát-medencei magyarság nemzettudatának erősítésében és a nyugati emigráció magyarságtudatának megtartásában. "Olyan természetes hajszálgyökerekkel szövi át a magyar életet, ami semmi mással nem helyettesíthető" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Felidézte, hogy Magyarországon 1912-ben öltött intézményes formát a cserkészmozgalom, ami "nagyszerűen működött" az ifjúság segítése, a nemzettudat erősítése terén egyaránt. Hozzátette, hogy 1948-ban a kommunista hatalomátvétel után a hasonló szervezetekkel együtt a cserkészmozgalom is a kommunista diktatúra áldozata lett, "az ingatlanjait elrabolták, a szervezetet üldözték, a vezetőinek egy részét börtönbe csukták, másik részét emigrációba kényszerítették." A cserkészeket a nyilas hatalom idején a nácik is üldözték. 

Semjén Zsolt felidézte, hogy a rendszerváltozás után az ingatlanrendezés nem terjedt ki az ilyen típusú szervezetekre, és a mozgalom sem kapta vissza azt a vagyont, amit a kommunista rendszer idején elraboltak tőlük.    

Buday Barnabás, a MCSSZ országos elnöke azt mondta, önkéntes, pártpolitikától mentes ifjúsági szervezetként működnek, nyitottan mindenki számára, kiállva az értékeik mellett. Nem politikai megrendelésre írták alá a megállapodást, és örül, hogy a kormány észrevette szándékaikat. Úgy fogalmazott: megtisztelve érzik magukat, és a százéves szövetség talán az egyetlen "ifjúságnevelő szervezet" Magyarországon, amelynek története ennyire szerteágazó.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy még többet dolgozzanak, és erős lökést ad, hogy a tagság létszámát növeljék, kilépjenek a sztereotípiák szorításából. Szeretnék, ha minden magyar fiatal valamilyen módon halljon a cserkészek tevékenységéről - jegyezte meg.  

A kiosztott háttéranyag szerint a világ több mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik, a Magyar Cserkészszövetség 300 csapatában mintegy nyolcezer cserkész tevékenykedik az ország minden megyéjében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!