szerző:
hvg.hu

A múlt szombaton Portik Tamás mellett elfogott négy személy egyike az a Lendvai János, akit az alvilágban Kacsa becenéven ismernek - írja előzetesében a Heti Válasz, amely szerint Portik egy ideig maga is beszervezett informátora volt a rendőrségnek.

A '90-es években a Portik mellett most elfogott Lendvai ellen több merényletet is elkövettek már – 1999 novemberében például egy konditeremből kilépve fúródtak lövedékek a testébe - írja e heti számának előzetesében a Heti Válasz.

A lap szerint a Portik jobbkezeként jegyzett Lendvai az utóbbi időben az Underboss nevű biztonsági cég egyik tulajdonosaként, korábban pedig a Living Room szórakozóhely kreatív igazgatójaként vétette észre magát. E lokál irányításában a Heti Válasz szerint egyébként az a Mikus Márton is részt vett, aki a radikáljobbos Budaházy György körüli szimpátiamozgalmak egyik főalakja.

Portik mostani meggyanúsítása, illetve az éjszaka császárának mondott Vizoviczki László másfél hónappal ezelőtti letartóztatása a lap szerint egy nagyobb belügyi akció „mellékterméke". A nyomozás valódi célja a '90-es évek olajügyeinek feltárása, hiszen krimitörténelmi közhely, hogy a hazai alvilág eredeti tőkefelhalmozása és a nagypolitikával való összeépülése ezekre az időkre tehető.

Bár az olajozás mint gazdasági bűncselekmény mára valószínűleg a szereplők mindegyikénél elévült, a maffiahálózat kiépítését kísérő korrupciós, drogkereskedelmi és emberölési esetek még bőven büntethetők - írja a lap.

A hvg.hu rendőrségi forrásai szerint nem zárható ki, hogy egy másik volt üzlettársa segíthette információkkal a nyomozókat azokban a kilencvenes években történt, a hosszú ideje döglött ügyeknek számító bűnesetekben, amelyek miatt a hétvégén az olajozásból meggazdagodott Portik Tamást letartóztatták.

A conti-caros Radnai László ügyvédje tagadja, hogy alkut kötöttek volna a hatóságokkal, ám a hvg.hu úgy tudja, a Portik-ügy kirobbanása előtt kihallgatták a börtönbüntetését töltő egykori maffiózót, akinek "karrierje" több szálon is szorosan kötődik az energolos Portikhoz. Az egykori üzlettársak viszonya az anyagiak miatt romolhatott meg, emiatt beszélhetett Radnai László.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!