szerző:
hvg.hu

A múlt szombaton Portik Tamás mellett elfogott négy személy egyike az a Lendvai János, akit az alvilágban Kacsa becenéven ismernek - írja előzetesében a Heti Válasz, amely szerint Portik egy ideig maga is beszervezett informátora volt a rendőrségnek.

A '90-es években a Portik mellett most elfogott Lendvai ellen több merényletet is elkövettek már – 1999 novemberében például egy konditeremből kilépve fúródtak lövedékek a testébe - írja e heti számának előzetesében a Heti Válasz.

A lap szerint a Portik jobbkezeként jegyzett Lendvai az utóbbi időben az Underboss nevű biztonsági cég egyik tulajdonosaként, korábban pedig a Living Room szórakozóhely kreatív igazgatójaként vétette észre magát. E lokál irányításában a Heti Válasz szerint egyébként az a Mikus Márton is részt vett, aki a radikáljobbos Budaházy György körüli szimpátiamozgalmak egyik főalakja.

Portik mostani meggyanúsítása, illetve az éjszaka császárának mondott Vizoviczki László másfél hónappal ezelőtti letartóztatása a lap szerint egy nagyobb belügyi akció „mellékterméke". A nyomozás valódi célja a '90-es évek olajügyeinek feltárása, hiszen krimitörténelmi közhely, hogy a hazai alvilág eredeti tőkefelhalmozása és a nagypolitikával való összeépülése ezekre az időkre tehető.

Bár az olajozás mint gazdasági bűncselekmény mára valószínűleg a szereplők mindegyikénél elévült, a maffiahálózat kiépítését kísérő korrupciós, drogkereskedelmi és emberölési esetek még bőven büntethetők - írja a lap.

A hvg.hu rendőrségi forrásai szerint nem zárható ki, hogy egy másik volt üzlettársa segíthette információkkal a nyomozókat azokban a kilencvenes években történt, a hosszú ideje döglött ügyeknek számító bűnesetekben, amelyek miatt a hétvégén az olajozásból meggazdagodott Portik Tamást letartóztatták.

A conti-caros Radnai László ügyvédje tagadja, hogy alkut kötöttek volna a hatóságokkal, ám a hvg.hu úgy tudja, a Portik-ügy kirobbanása előtt kihallgatták a börtönbüntetését töltő egykori maffiózót, akinek "karrierje" több szálon is szorosan kötődik az energolos Portikhoz. Az egykori üzlettársak viszonya az anyagiak miatt romolhatott meg, emiatt beszélhetett Radnai László.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!