szerző:
hvg.hu

Egyebek mellett az Európai Unió jövőjéről, az úgynevezett zöld kormányzásról és a tüntetésszervezés rejtelmeiről is szó lesz az Ökopolitikai Nyári Egyetemen, amelyet ötödjére rendez meg az Ökopolitikai Műhely Alapítvány. Az ötnapos tábor kedden kezdődött Bodajkon, és kiemelt vendége lesz Amelia Andersdotter, az Európai Parlament legfiatalabb képviselője, a svéd Kalózpárt tagja.

A magyar, európai és globális jövőkép, a demokrácia és a válság, a környezeti válság és alkalmazkodás, a szegénység és a zöldpolitika lesznek az idei tábor fő témái. Szó lesz még az EU jövőjéről, a zöld kormányzás lehetőségeiről, a fenntartható birtokpolitikáról és még a tüntetésszervezés rejtelmeiről is.

A programban több mint 80 előadás, 30 panelbeszélgetés és worshopot szerepel, valamint közösségi, kulturális és gyerekeknek szóló rendezvények.

Kiemelt vendég lesz idén Amelia Andersdotter, az Európai Parlament legfiatalabb képviselője, a svéd Kalózpárt tagja, aki Bodoky Tamással, az atlatszo.hu oknyomozó portál főszerkesztőjével és Grad-Gyenge Anikóval, szerzői jogvédővel vitatkozik majd az ACTA-ról, illetve az egyezmény elkaszálásához vezető civil mozgalom sikerességének titkáról.

Schiffer András és Dennis Gratz, a bosnyák Nasa Stranka vezetője a demokráciáról beszélget. Vitézy Dávid, Kürti Gábor és Fleischer Tamás pedig azt feszegeti majd, hogy alapjog-e az egyéni mobilitás, földügyekben Ángyán József és Szabó Rebeka lesznek beszélgetőpartnerek, a közgazdász vonalat pedig Róna Péter, Pogátsa Zoltán és Scheiring Gábor erősítik.

Az egyetem vendége lesz Silke Krebs a Baden-Württembergi kormány kancelláriaminisztere, illetve Reinhard Bütikofer EP-képviselő, a német zöldek korábbi társelnöke – olvasható a szervezők közleményében.

A szabadidős programok közül kiemelték a közösségi kötés-horgolást, ékszerek készítését hulladékból, a kerékpárjavítást, az esti tábortüzet, koncerteket, filmvetítéseket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!